Sigortacılar kazaları MOBESE ile takip edecek

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Google'da araştırma yaptım, yazılarımdan alıntı yapan birçok internet sitesi var. 2007'de yazdığım "Şimdi sigortacıya kız verme zamanı" başlıklı yazım, "Bankacıyız biz" gibi prestijli bir siteden 23.866 kez okunduğunu gördüm. Diğer taraftan geçenlerde yazdığım "Ben öldükten sonra ev kime kalırsa kalsın" yazım ise UrfaHaber isimli internet sitesi tarafından alıntı yapılmış ve yazı Urfada 1200 kez okunmuş. Urfa'nın internet gazetesi sloganı ile oldukça etkin bir mecra olmalı ki, sigorta ile ilgili bir yazı 1200 kez okunmuş. Söylemek istediğim bu köşeden yazdığım yazılarla geniş kitlelere seslenebiliyorum. Dünya Gazetesi'nin 60 bini aşkın okurunun yanısıra birçok internet sitesinden de binlerce kişiye ulaşabiliyorum. Ve konuyu ilgi ile takip eden birçok okurumun ilginç yorumlarını alıyorum. Burada yazdığım yazıların da kişiler üzerinde bir etkisi olduğuna inanıyorum. Sürekli olarak yazdığım suistimaller konusu ise bazı tüketicilerimiz tarafından pek hoş karşılanmasa da ortada bir gerçek de var. Neredeyse her 10 kişiden üçü sigortayı bir zenginleşme aracı olarak görüyor ve suistimale başvuruyor. Ve sigorta şirketleri de bu kişiler nedeniyle herkese çok daha dikkatli davranmak zorunda kalıyor. Özetle kurunun yanında yaş da yanıyor. Suistimal teşebbüsleri ne kadar azalırsa sigorta şirketlerinin tüketicilere yaklaşımının değiştiğini herkes fark edecek diye düşünüyorum.

31.3 milyon TC Kimlik kaydı

Sigorta sektörü Sigorta Bilgi Merkezi ile bu suistimallerin önüne geçmeyi planlıyor. Sigorta Bilgi Merkezi'nde 31.3 milyon kişinin TC Kimlik Bilgileri var. Milyonlarca trafik plaka kaydı, kasko ve trafik sigortası hasar kaydı bulunuyor. Emniyet ile on-line bağlantı söz konusu. Sigorta Bilgi Merkezi Müdürü Mehmet Üst geçtiğimiz hafta toplantıda bu rakamları verdi. Artık birçok olay için Sigorta Bilgi Merkezi'nin kayıtları kullanılıyor. Geçenlerde Adliye'nin avukat odasında internetten Sigorta Bilgi Merkezi'nin internet sitesine girip savunma yapacak bilgilere ulaşan avukatların olduğunu duydum. Yakında bu bilgiye ücret karşılığında ulaşılabilecek, belirteyim. Benim buradan dikkat çekmek istediğim konu, sigortalı herkesin, bu merkezden takip edildiği hatta suistimale başvuranların tespit edilip "kara liste"ye alındığını biliyorum.

Yakında bu kişiler açıkları bulunduğunda, adli makamlardan gelen yazılarla kendilerine geleceklerini düşünüyorum. Yol kenarlarında ki EDS kameralarını hiç kimse ciddiye almıyordu. Evlere gelen güvenlik şeridini ihlal ederken ya da kırmızı ışıkta geçtiğinde, çekilmiş yakışıklı foto ile birlikte ceza herkesi kendine getiriyor. Şimdi sigorta şirketleri Emniyet ve Yerel İdareler ile birlikte hareket etmeye başladılar. Bunlardan biri de OBESE kamera sistemi.

Trafik geri geri akıyor

Kaza Tespit Tutanağı uygulaması ile trafik sigortasından karşılanan kazalardaki artış ile sigortacıların zararı da 500 milyon TL'nin üzerine çıkmıştı. Baba oğula,  teyze yeğene çarpar oldu. Kazalar kavşaklarda olur bilirken son dönemin moda kaza türü geri geri giderken yaşanan kazalar ! Sanırsınız trafikte herkes geri geri gidiyor. Bunun da çözümü bulundu artık. Kara listeye alınan sigortalıların tüm hareketleri izlenecek. Örnek vermek gerekirse, saat 02.30'da çınar caddesinde şu plakalı araca vurdum. MOBESE kameralarından kayıtlara bakılacak ve gerçekliği araştırılacak. Bu seferde ara sokaklarda ki trafik kazaları artar ama bu sefer o sokaklara giden yolların kayıtlarına bakılıp o saatler arası aracın o civarda seyredip seyretmediği ortaya  çıkar. Sigortayı suistimal düşünerek yaptıranlar için çember daralıyor. Böyle olsun ki dürüstler gereksiz sorgulanmasın değil mi ?

Tüm yazılarını göster