Sigorta şirketlerimiz reklamda bankalara fark attı

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Bugüne kadar bu köşeden sizlere sigorta sektörünün iletişim stratejileri ile ilgili birçok yazı yazdım. Özellikle çok para kazanan bir sektör olmaması nedeniyle sigortacılığın parayı reklam bütçelerinde mümkün olduğunca kısıtlı kullanıyordu. Ağırlıklı olarak bir iki sigorta şirketimiz düzenli reklam kampanyaları yaptı geçtiğimiz senelerde. Son günlerde ise sigorta şiketlerimiz de reklamın gücünü kullanmaya başladılar. Sigortacılığın tanıtılması ve vatandaşların sigortacılık konusunda bilinçlendirilmesinde raklamın gücü tartışılmaz. Fakat bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de reklamın maliyeti yüksek.  Ama ülkemizde bu şansı değerlendirenler çoğunlukta. Örnek olarak fındıkçıların "aganigi", sütçülerin "Süt için, süt içirin", balıkçıların "Her hafta en az iki gün balık yiyin", diş fırçalamak ile ilgili kampanyaları hatırlıyorum. Sigorta Şirketleri Birliği iletişim danışmanını seçti, şimdi de reklam ajansını seçiyor. Bu yıl sektörün tanıtımı için verimli bir yıl olacağa benziyor.

DASK reklamları merak uyandırdı

DASK, zorunlu deprem sigortası ile ilgili kampanya geçtiğimiz aylarda yapılmıştı. İlginç bir kampanyaydı. Benim sigorta ile ilgimi bilenler sormuşlardı "DASK reklamlarını nasıl buldun" diye. Ben de çevremdekilere sordum, aldığım cevap anlamlı bulan olduğu kadar, reklamları anlamayanlar da vardı. Hazine Müsteşarlığı DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar'a sorduğumda, "Biz merak uyandırsın istedik, başarılı olduk, sonraki adımlarında farklı tekniklerle zorunlu deprem sigortası konusunda reklamlarımız daha ilginç olacak" demişti. Söz konusu ikinci kuşak reklamlar yazılı medyada dönmeye başladı. Bakalım etkisi nasıl olacak.

Eureko'nın reklamı sinemada bir farklı güzel

Geçtiğimiz hafta Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri'ne reklamlarını sordum. "Çok değişik tepkiler aldık, beğenenler de var beğenmeyenler de" dedi. Bu arada Eureko Sigorta reklamı çok marjinal ve ilginç bir reklam olduğunu belirtmem gerekir. Ayrıca sinemalarda dev perde de ses düzeninde bir başkaydı. Sektör reklamlar konusunda sinemaları çok az kullanıyor. Sinema izleyecilerinin arttığını düşünürsek sinema salonları çok önemli bir mecra oldu bence. Üstelik sinema perdesinde bir başka etkileyici. Fiyatları konusunda bir bilgim yok.  Bu arada Garanti Emeklilik'in gazete reklamlarını ilginç bulduğumu söylemek isterim. Umarım okuyucular mesajı doğru algılar.

Sigorta, doğacak olumsuz sonuçlarıyla pek hoş bir konu değil. Evine hırsız girecek, sen kaza yapacaksın ya da vefat edeceksin diyerek sigorta yaptırmasını istemek gerçekten çok ince ve hassas konu. Allianz'ın yeni isim lansmanı doğrultusunda hazırlanan reklam filmi hem müziği hem de doğru mesajları ve espirili konsepti ile oldukça başarılı.

AXA'dan sürpriz kampanyalar

Geçtiğimiz hafta şunu yazmıştım, "AXA Sigorta sektör liderliğine yakışır cesaretle reklamlarına devam ediyor, Anadolu Sigorta ise doğru bir strateji izleyerek yeni prodüksiyon masrafı yapmadan advertorial reklamlara yöneldi ve eski başarılı reklamlarını da arada kullanıyor demiştim. Bu arada sevilen dizilerin içine bu tip advertorial reklamların konmasının çok iyi olacağını belirtmiştim.

Okan Bayülgen ve Beyaz Show çok izleniyor. AXA Sigorta geçtiğimiz aralık ayında Okan Bayülgen'in programında böyle bir advertorial çalışma yapmıştı, bu arada AXA, çok sevilen bir diziye de advertoryal çalışmayı yapmak için aylar öncesinden çalıştıklarını ve anlaşma yaptıklarını duydum. İnşallah milyonların izlediği bu dizilerde sigorta argümanı kullanılır. Bu gerçekten süper olur.

Anadolu Sigorta'nın KOBİ reklamları hazır

Anadolu Sigorta'nın Beyaz Show'dan sonra geçtiğimiz cumartesi günü Okan Bayülgen'nin programında advertorial reklamları yayınlandı. Tanıtıcı reklamların yanı sıra Anadolu Sigorta'nın KOBİ'lere yönelik yeni bir reklam kapanyasının yakında başlacağı bilgisini de aldım. Bunlar sevindirici haberler. Akbank dışında neredeyse hiçbir banka reklam vermezken sigorta şirketlerimizin bu cevaretli girişimlerini bütün vatandaşlar da görüyor. Bu da hem sigortacılığa hem de sigorta şirketlerine olan güveni artıracağı düşüncesindeyim.

Tüm yazılarını göster