Sigorta şirketim nereli olsun ?

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Dünya devi sigorta şirketleri ülkemizde yatırım yaptılar. Kendi ülkelerindeki sigorta piyasaları doyum noktasına ulaştığından potansiyel gördükleri ülkelere yelken açtılar. Nüfusumuz ile sigortacılar için büyük bir potansiyel olarak görülüyoruz.  Sigortacılığın çok gelişeceğini görenler ülkemizde yatırım yapıyor ama gelişen bir sigortacılık yok. Karlılık deseniz o da yok. Fiyatta yapılan rekabete bir çekidüzen gelir diye beklenildi, o da olmadı. Yeni ürün falan desek o da zaten bizim de yaptığımız bir şeydi.

Yabancılar umduklarını bulamadılar diye açıklamalar yapılıyor. Şirketleri almak için harcadıkları paradan daha fazlasını piyasada tutunmak için harcadıkları iddia ediliyor. Ama yine de yabancılar yatırım yapmaya devam ediyorlar ülkemize. Hangi ülkeden isterseniz yatırım mevcut, sigorta sektöründe, ABD'lisi, Japon'u, Fransız'ı,Almanı, Arabı ve İsraillisi..

İsrailli sigorta şirketi

Mavi Marmara olayı sonrası çevremdeki herkes "sigortacılar arasında İsrail sermayeli şirket var mı ?" diye sordular.  "Evet var dedim hem de isminin başında Türk var" dedim. İsmi Japon yani "Nippon". Türk Nippon ama İsrail sermayesi satın aldı geçen sene şirketi. İsrail'in en büyük sigorta şirketi hem de. Ne olacak şimdi ? Yani boykot mu edeceksiniz ? Global sermaye o kadar iç içe girmiş ki her kızdığımız ülkeyi boykot etsek işimiz var. Bizim de yurtdışında yatırımlarımız var bizimde aramız bozulduğunda bizi boykot etseler iyi olur mu ?

Geçen gün oğlumla hamburger yemeğe gittik. Baba buradan yiyelim şuradan yemeyelim bu paralar İsrail'e gidiyormuş" demez mi ? Bütün markalar yabancı o zaman hiçbir şey bulamazsınız alacak. Geçen gün internette bir yazışmaya tanık oldum. Şu sigorta şirketinden kasko teklifi aldım yaptırayım mı diye soruyor. Diğeri cevap veriyor "o İsrailli şirket yaygın değil yaptırma " Pes doğrusu….

Fiba kendi kendine mi Fiba oldu ?

Hüsnü Özyeğin'in karlı satışları tartışılmaz. Geçenlerde sigorta şirketi Fiba'yı Japon'lara sattı. Basında ise "Bakın Hüsnü Özyeğin yaptı yapacağını " diye yazılar çıktı. Peki bu şirket 9 yılda nasıl oldu da teknik karlılıkta en iyi şirket olup 11'inciliğe yükseldi. Fiba Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş'ın hiç adı geçmedi. Halbuki geçen süreçte şirketi iyi idare edip bu ederi sağlayanların başında Recai Dalaş geliyor. Ama adı yok. Kendisi farklı bir yönetici ve her fırsatta bu başarıyı ekibi ile gerçekleştirdiğini vurgulayan bir yönetici. Bakalım şimdi de Japonlar sigortacılıkta neler yapacaklar.?

"Senin sigorta şirketin nereli olsun?" derken artık sigortalıların işi zor.. Sigortalı evini arabasını veya işyerini kime emanet etmeli ? ABD'liye mi, Fransız'a mı, Alman'a mı, Türk'e mi yoksa İsraillilere mi ? Aslında bunların hiç mi hiç önemi yok. Çünkü Hazine Müsteşarlığı işi öyle sıkı tutuyor ki, hepsinin tepesinde. Mevzuatlar, kanunlar hep tüketiciden yana…Hepsi bir, ama hizmet farklı.. Farklı olanı da siz bulun artık.

Tüm yazılarını göster