Sigorta sektörünün nisanda sınavı var

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta Brokerleri Derneği geçtiğimiz hafta içerisinde Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç'i konuk etti. Sigorta Brokerleri Derneği Başkanı Servet Gürkan'ın açılış konuşması sonrasında Genel Müdür Ahmet Genç, sektördeki son gelişmeler hakkında bilgiler verdi ve brokerlerin sorularını da cevapladı.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç'in konuşmasından anladık ki sigorta sektörü bir sınava hazırlanıyormuş. Dünya Bankası ve IMF, II-IS ve ICP standartlarını uyulup uyulmadığını araştırmak için Türkiye'ye gelecekmiş. Dünya Bankası ve IMF yetkilileri her yıl bir ülkeyi sigortacılık konusunda standartları araştırmak için denetliyormuş. Geçtiğimiz yıllarda İngiltere dahil birçok ülke bu denetimden geçmiş. Genel Müdür Genç, "Nisan ortasına kadar bu standartlara uyum için dersimizi çalışacağız" dedi. 28 madde üzerinde çalışılıyormuş. Geçtiğimiz senelerde AB standartlarına uyum için büyük bir çaba vardı, şimdi bir de bu çıktı.

Solvency II sektörü sarsar mı ?

Genel Müdür Ahmet Genç, bu denetlemeyi çok önemsiyor. Benim düşüncem ise önce AB standartlarına uyum süreci geçirdik, sonrasında dünya genelinde eksiklikler varsa tamamlanacak. Sonrasında da Solvency II standartları gelecek. 1 Ocak 2013 yılında da Solvency II uygulaması başlayacak. Toplantıda Solvency II şartlarına uyamayacak sigorta şirketi sayısının 15-16 olacağı tahmin ediliyor, bu gibi durumda Hazine'nin tutumunun ne olacağı Genel Müdür Ahmet Genç'e soruldu. Ahmet Genç ise bu şartları uygulama konusunda Hazine'nin esnekliğinin bulunduğunu söyledi. Yani bu uygulamadan şimdilik kimsenin ağzı yanmayacak.

Mevzuat dünya standartlarında ya uygulamalarımız ?

AB standartları, IMF ve Dünya Bankası standartları derken arkasından bir de Solvency II buna eklenecek, mevzuat olarak dünya standartları yakalanmış olacak. Bundan sonra piyasaya girecek sigorta şirketleri bu işlerle uğraşmamış hazır bir düzene gelmiş olacak. Mevzuat uyumu yabancı fakat operasyonel faaliyetler ne yazık ki hala yerli malı. Tüketicinin sigortacılık konusunda hala tereddütleri var. Aynı otomobile, aynı teminatlar içerisinde 800 TL ile 1700 TL aralığında teklif verilebiliyor. Bir ürünün ederi bu kadar değişkenlik göstermesi normal midir ? Tüketicinin kafası böyle karışıyor. Ama ne yapalım serbest piyasa koşulları değil mi ?

Özel sağlık sigortası "tamamlayıcı" olacak

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, toplantıda birkaç konudan da bahsetti. Bunlar ; 2-3 şirketin biraraya gelip reasürans havuzu kurmasının önü açılıyor. Bu konuda bir yönetmelik yakında yayınlanacak. Ve asla Hazine bu konuda müdahil olmayacak. İkinci olarak, özel sağlık sigortalarının genel şartları , tamamlayıcı sağlık sigortası ile uyumlu hale getiriliyor. Özetle özel sağlık sigortası olan bir kişi sistem içerisindeki özel sağlık kurumlarından sağlık hizmeti aldığında fark ödemeyecek.

Hekim sorumlulukta büyük başarı

Bu arada 134 bin doktorun 124 bini sorumluluk sigortası yaptırmış. Bu büyük bir başarı. Yaptırmayan hekimlerin ise çalıştıkları kurumlarda yönetici olarak çalıştıkları tahmin ediliyor. Zorunlu trafik sigortalarında bile bu sigortalılık oranı yakalanamamış. Sigorta şirketlerinin yöneticileri yeni bir ürünü macera olarak gördüğünü söyleyen Genç, ayrıca talebe uygun ürün geliştirilmesinin potansiyeli yakalayacağını savundu.

Genel Müdür Ahmet Genç toplantıda sigorta brokerlerine "Potansiyel var deniliyor. Bu potansiyel nerede ?. Bunu nasıl harekete geçirebiliriz ?" diye sordu. Haklı un var, yağ var, şeker var, hani helva. Yeni tanıtım stratejileri için hazırlıkların yapıldığını da belirten Ahmet Genç, projeleri hazırlayın, sponsorları bulun gelin bize eksikler konusunda sizlere yardımcı olalım" dedi.

Tüm yazılarını göster