Geçtiğimiz hafta sektördeki fiyat rekabeti hakkında yazmıştım. Yazımın yayımlandığı gün Milli Reasürans salonunda Sigorta Acenteleri Derneği 'SAB'ın düzenlediği panel de yapıldı. Paneli baştan sona izledim. Salon doldu taştı görevliler sandalye taşımaktan yoruldu. Çok güzel ve verimli panel oldu. Verimli derken şirket yöneticilerimiz şirketlerine döndüklerinde yardımcılarına "tamam arkadaşlar artık rekabeti fiyatta yapmayacağız" dediklerini zannetmeyin. Salonu dolduran izleyiciler de farklı bir durum beklemiyorlardı sanırım. Panel bir "dertleşme" paneliydi, karşılıklı bir "günah çıkarma" paneliydi belki. Toplantının detaylarını haberlerde okuyabilirsiniz. Benim aklımda kalanlar; Hazine Müstearlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç "Sektöre müdahaleci olamayız, ama ensenizdeyim ve bütün rakamlarınızı izliyorum" mesajı verdi. Güneş Sigorta Genel Müdürü İlker Aycı'nın salon tarafından alkışlanan tek panelist olduğunu belirtmem gerekiyor. Acente komisyonlarından, acentelerin büyük paralar karşılığı transfer edilmelerine kadar birçok şey konuşuldu.
Benim bildiğim son 5 yıldır tanıtıma en büyük bütçeyi ayıran sigorta şirketi Anadolu Sigorta. Çok güzel kampanyalara imza attılar bu geçen süreçte. Bu reklamlarla kendi şirketlerinin yanı sıra sigortacılığın tanıtımına büyük katkı sağladılar. Tanıtıma birkaç şirket haricinde yatırım yapan bütçe ayıran da yok zaten. Tanıtım için taşın altına elini sokmayan şirketlerin olduğunu biliyoruz. Bazı şirketler ise yıllık acente toplantılarını bile yapmayıp, bunu acentelerine komisyon olarak dağıttıklarını ve acente ayarlamak için transfer parası olarak ayırdıklarını duyuyoruz. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su ise haklı olarak "biz de reklam bütçelerimizi kısalım başkalarının acentelerini ayartmak için mi kullanalım bu bütçeleri " dedi.
En ucuza yapanı bulmak
TSRŞB Başkanı Hulusi Taşkıran ise "önce rekabetin tanımını doğru yapmalıyız" dedi ve ekledi "Bizim yaptığımız rekabet falan değil, resmen kayıkçı kavgası". Hasarlı araçların ihale ile tamir edilmesi konusunda ise Taşkıran "tüketiciler nasıl bir poliçe satın alırken birçok sigorta şirketini dolaşarak fiyat alıyorsa, biz sigorta şirketleri olarak da aracın değerini düşürmeden hasarı en uygun yapanını bulmak için araştırmak da, ihale açmak da hakkımız" dedi.
Ben bu konuda yazacağım yazıyı bu haftaya saklamıştım. Rekabeti fiyatta yapmanın sektöre de, tüketiciye de, acenteye de büyük zararları var. İhale ile hasarlı araç tamir etmenin neticesini kimse önceden kestiremez. Sonucun eksperlerce kontrol edilmesi de pek mümkün görülmüyor. Hazine'nin 06 11 2009 tarihli yayınladığı genelgede;
"e) Mevzuat gereği, zorunlu trafik sigortasında eşdeğer parça uygulaması mümkün
iken, bunun da ötesine gidilerek yan sanayi veya çıkma parça tabir edilen parçalar
takılarak sigortalı/hak sahibinin aracının değerinin düşülmesine yol açıldığı anlaşılmaktadır." denmiş.
BMW marka otomobilini kaza sonrası Maslak'ta servise çekiciyle götürüp, sonrasında Kağıthane'den alan mı istersin, yoksa kaza sonrası kırılan direksiyon miline yapılmaması gerektiği halde kaynak yaparak bir başka kazaya sebep veren de ihale ile seçilen tamirhaneler olmasın sakın. Özellikle ülkemizde ihale ile yapılan kamu binalarının köprülerin bir sallantıda yerle bir olduğu bilindiği halde, ihale yönteminin sigorta sektöründeki uygulamalarını savunmak ne kadar doğru ? Fiyat rekabeti girdabına girilmeden doğru bir fiyatlama ile poliçe kesilse bunlara tenezzül edilir mi ? Bence edilmezdi herhalde.
Tüketicinin şikayet etmeye hakkı yok
Burada tüketiciye de sorumluluk düşüyor elbet. En ucuz poliçeyi satın alırsan birgün, Maslak'ta bıraktığın aracını Kağıthane'den tamirciden de alırsın, yenisi ile değiştirilmesi gereken kırık direksiyon miline kaynak da yaparlar sen ailen o arabayı kullanırken kaza yapar Allah korusun ailenle birlikte hayata bile veda edebilirsin. Hiç şikayet etmemelisin.