Sigortacılık sektörü çalışanlar için de cazibesini koruyor. Kişi başına sigortalılık oranı henüz dünya ortalamalarının oldukça altında. Bu nedenle dünya devi yabancı sigorta şirketlerinin gözdesiyiz. Her sene bu aylarda sigorta sektörünün çalışma koşulları ile ilgili bir yazı yazıyorum. Çünkü şu sıralarda üniversite sınavlarına hazırlanan belki de hala hangi mesleği seçeceğine karar veremeyen milyonlarca öğrencimiz var. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, sigortacılık sektörü geleceğin sektörü. Çalışmak için en güvenilir sektörlerden biri sayılabilir.
Ne yazık ki vatandaşlarımızın arasında sigortacılık kapıdan tencere-tava pazarlayanlarla bir tutuluyor. Ama sigortacılıkta pazarlamanın yanı sıra birçok çalışma alanları da bulunuyor. Aktüerlik bunların en popüleri sayılabilir. Acentelerde teknik personel, şirketlerde ise hasar yönetimi oldukça cazip çalışma branşları arasında sayabileceklerim. Sektör şirketlerinde çalışanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Acentelerde çalışanların çoğu ise eşi dostu sigortacılık mesleği çalışanlarının ikinci kuşak çocukları. Gerçeğine bakarsanız acentelerde çalışanların çocukları ailelerinin yönlendirmesiyle üniversite de sigortacılık okumuşlar. Ama diğer bir gerçek ise acentelerde veya sigorta şirketlerinde bir tanıdığı olmayanın buralarda iş bulamadığı şeklinde özetlenebilir. Staj için bile buralarda çalışmanın zor olduğunu ben de çok kez duydum. Burada iş okul yöneticilerinin sigorta şirketleri ile olan yakın temasına kalıyor.
Lise mezunlarına da iş var
Sigortacılık ile ilgili üniversiteleri bitirenlerin çok azının sektörde iş bulabildiğini biliyorum. Masa başı işlerini bir şekilde çözen şirketlerin ve acentelerin asıl ihtiyaçları pazarlama elemanları. Satış işi en zor tarafı. Fakat unutulmamalıdır ki sektörde en iyi parayı da satış yapanlar kazanabiliyor. Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) Müdürü Prof.Dr. Suna Özyüksel geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında sigorta sektöründeki istihdama dem vurarak Türkiye'de ki işsizliğin panzehirinin finans sektörü ve dolayısıyla sigorta sektörü olduğunu söylemişti. Sigorta şirketlerinde çalışanların profiline bakıldığında üniversite mezunlarının ağırlığı hissedilirken, bu oran acenteler de lise mezunları olarak değiştiğini görüyoruz. Yeni yasa ile özellikle her şirketin belirli sayılarda Aktüer çalıştırma zorunluluğundan bahsetmeliyim. Diğer taraftan yine yeni yasa ile acentelerde çalışan bazı teknik personelde aranan şartlarda değişiklikler oldu. Ama TSEV Müdürü Prof.Dr. Suna Özyüksel sektörün geneline eğitimler verdiklerini ama lise mezunu olanlara da uygun eğitimle sektörde iş olanağı yarattıklarının altını çizdi. Artık lise mezunlarına bütün iş kapıları kapanmışken üstelik. Sigorta sektörü gerçekten tercih edilmesi gereken bir sektör.
İtibarın önündeki engel "fiyat rekabeti"
Aklıma geçtiğimiz senelerde yazdığım "Şimdi sigortacıya kız verme zamanı" başlıklı yazım geldi. Bu yazım internet sitelerinde rekor okunma oranlarına ulaşmıştı. O tarihte, çıkan yeni yasa ile sektörün itibarı için büyük bir adım atılmıştı. Sigortacı algısı halkımız arasında pek de iyi bilinmezdi. Son yıllarda bu algı yavaş değişmeye başladığını düşünüyorum artık. Özellikle sigorta acenteleri itibar kazandıkça sektör çalışanlarının da olumlu algılanma oranı artacak diye düşünüyorum. Ama bunun önünde de en büyük engelin sektördeki fiyat rekabetidir dersem, "konuyu nereden nereye getirdin" dediğinizi duyar gibiyim. Yıllardır poliçesini yaptırdığı sigorta acentesinden aldığı teklifin neredeyse yarısına başka bir şirket fiyat verirse. Tüketici "yıllardır acentem beni kazıklamış demez mi ?" Diyor da nitekim, hani nerede kaldı sigortacılığın itibarı ? Acente yıllardır poliçesine kestiği müşterisine derdini nasıl anlatsın.Sektördeki fiyat dalgalanmalarının nedenini nasıl anlatmalı tüketiciye ? Her malın fiyatı aynı olmaz kabul ama… 1400 TL verilen bir fiyat nasıl olur da diğer şirkette 600 TL olur ? Bir otomobil alacaksınız 40.000 TL aynı otomobil bir başka şirkette 18.000 TL. Görünürde bir fark da yok. Ama görünürde…Bu işin sürümü de yok üstelik.