Sigorta anlaşmazlıkları 30 TL'ye çözümlenebilecek

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Tahkim Komisyonu nihayet faaliyete geçti. Sigorta şirketleri ile sigortalılar arasında doğabilecek sorunlar artık istenirse Sigorta Tahkim Komisyonu'nda çözümlenebilecek. Burada asıl dikkat çekmem gereken konu, her iki taraf arasında anlaşmazlıkların çıkmaması için sigorta poliçesi düzenlenirken tüketicinin doğru bilgilendirilmesi olayıdır. Bunun ile ilgili kanun daha önce çıktı. Sigorta poliçesi düzenlenirken şartnamelerin iyice okunması gerekiyor. Teknik bir konu olduğu için de sigorta poliçesini düzenleyen kişi acente veya broker bunu tüketiciye sözlü olarak da açıklamalı. Vatandaşın bu kadar teknik bir konuyu okuyarak bile anlamayacağı varsayılmalı. Bunu özellikle vurguluyorum ki bütün doğabilecek sorunların temelinde bu yatıyor. Bizler poliçeyi okumuyoruz, sigortacı bunu bize püf noktalarını da anlatmıyorsa hasar anında sorun çıkması çok normal.

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi sigortacıların adı çıkmış durumda. Sigortalı tarafından "sigortacılar sigorta poliçesi düzenlenirken iyi, iş hasar ödemeye gelince parayı ödememek için on takla atıyor" şeklinde ifade ediliyor. İşin aslı hiç de sanıldığı kadar değil. Geçtiğimiz yıl kesilen milyonlarca poliçenin ve milyonlarca hasarı göz önünde bulunduracak olursak size mahkemelere giden sigorta şirketi-sigortalı şikayetlerinin sadece 26 bin olduğunu söylesem. Bu rakamlar yüzde 2'lere denk geliyor. Özetle söylemem gerekirse sigorta sisteminde mağdur olmamış yüzde 98 bir kesim var. Ama yine de sigorta şirketlerinin vatandaşların gözünde farklı algılanmasının önüne geçilebilmiş değil.

Mahkemelere göre daha ucuz

Anlaşmazlıklar sonrası biz gazetecileri devreye sokmak isteyenler, sigorta şirketini basmak isteyenler, yöneticilerini tehdit edenler olduğuna tanık olduk defalarca. O zamanda yargı yolu açıktı şimdi de açık. Sorunlarını farklı yollardan çözmeye çalışan sigortalıların haksız kazanç sağlamak düşüncesinde olduğunu kestirmek çok da zor değil. Şimdi artık hiç bunlara gerek yok. Sigorta Tahkim Komisyonu kuruldu. İsteyen komisyona başvuracak, isteyen yargı yolunu seçebilecek. Bir zorunluluk yok. Ama Sigorta Tahkim Komisyonu'nun mahkemelere göre daha ucuz, daha hızlı ve daha ihtisaslaşmış olduğunun altını çizmek isterim. 40 bin TL'ye kadar başvurulara itiraz edilemiyor. Karar bağlayıcı.

Sistem şöyle işleyecek özetle. Sigortalı sigorta şirketi ile bir anlaşmazlığa düştüğünde önce sigorta şirketine yazılı bir müracaatta bulunacak. Sigorta şirketinin çözüm önerisinden tatmin olmazsa ya da 15 gün içerisinde cevap alamazsa Tahkim Komisyonu'na müracaat hakkı doğuyor. Sonrasında interneti varsa www.sigortatahkim.org adresine girip formu doldurup başvuru yapılabilir. İnternetiniz yoksa Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No.35 Aksel İş merkezi A Blok Kat.3 34662 Üsküdar/İSTANBUL e-posta:   Tel: 0216 651 65 65 (pbx) Faks: 0216 651 42 22 adres ve telefonlarından yurdun her yerinden ulaşıp başvurunuzu nasıl yapacağınız konusunda bilgi alabilirsiniz.

Ek ücret yok

Sigortalı başvurusu için 0-5 bin TL arasındaki anlaşmazlıklar için 30 TL, 5-15 bin TL arasındaki anlaşmazlıklar için 90 TL, 15 bin ve yukarı anlaşmazlıklar için ise 225 TL başvuru ücreti ödeyecek. Diğer tarafta mahkeme ve avukat masrafları göz önünde bulundurulduğunda fiyatların oldukça uygun olduğu söylenebilir.

Başvuruyu önce röportör inceleyecek gerek görülürse sigorta hakemine gönderilecek. Ve en geç 4.5 ay içerisinde sorunun çözüme kavuşturulmuş olması gerekiyor. Bu süreler kanun maddelerinde yer alıyor. Başvurunuzu yaptığınızda istenirse komisyon size şifre verecek siz internetten dosyanızın durumunu takip edebileceksiniz. Elinizde şikayetiniz ile ilgili dokümanlar da varsa bunları komisyona gönderebilirsiniz. Ama bütün bunların öncesinde sorunların ağustos öncesine bakılmayacağını belirtmemde fayda var. Sigorta hakemine giderse başvurunuz sizden ek bir ücret istenmeyecek. Geriye dönük başvurular da kabul edilmeyecekmiş. Ben yine de diyorum ki öncelikli sigorta yaptırırken ne aldığınızı bilin ve bilgilendirme formunu okuyup imzalayın. Ama yine de bir sorun yaşanırsa işte size Sigorta Tahkim Komisyonu.

Tüm yazılarını göster