Sigara yasağı ve delinmesine göz yumanlar

Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com


 

Olay- 1
Sabahın ilk saatleri. Otobüs, ineceğim şehre yaklaşıyor. Güzel bir yolculuğun sonu. Güneş doğdu, doğacak. Sürücü hafif cam açmış. Sabahın taze kokusu içeri giriyor. Bu tazeliğin içinde birden pis bir sigara kokusu ortalığı kaplıyor. Oturduğum yerden otobüsün sürücüsünü görüyorum. Muavin de yanında. İkisinde de sigara yok. Gerilere bakıyorum, yolculardan da içen yok. Sigara kokusu, yedek sürücünün yattığı yerden geliyor. Otobüsün bagajına yakın yerde, yedek sürücülerin yatıp dinlenmesi için yapılmış bir yer var. Sigara kokusu oradan geliyor. Otobüsün sürücüsüne ve muavine yakınıyorum. "Toplu taşıma aracında sigara içmek yasaya aykırı". Sürücü de durumdan şikayetçi. Belli ki, ikinci sürücü "yasak, kural" dinlemiyor.

Olay-2
Dönüşü araba ile yapıyoruz. Arabalı vapurdayız. Beş yüz kilometreye yakın bir yolculuk sonrası. Artık İstanbul'a geldik sayılır. Arabadan çıkıp bir deniz havası almak istiyoruz. Sanki herkes bu anı beklemiş. Arabalarından çıkanlar sigaralarını yakıyorlar. Arabalı vapurda sigara içmenin yasak olduğunu belirten afişler var;insanlar bu afişlerin gölgesinde sigara içiyor. Durumu şikayet edecek bir sorumlu arıyorum; işte o yok. Bütün görevliler sanki saklanmış gibi. Vapur, serbest sigara içme alanına dönmüş.
Bu iki olayı da hem Sağlık Bakanlığına hem de ilgili işletmelere şikayet ettim. Bakınız ne cevaplar geldi..

Cevap-1
Otobüs firmasından aşağıdaki cevabı aldım. "Firmamızla yaptığınız yolculuktan ilk önce memnuniyetinizi ve ayrıca da şoförün hem yasalara hem firma disiplinine uymayıp sigara içmesini bizlere bildirmenize teşekkür ederiz. Çünkü her ne kadar bizler işimizin takipçisi olsak ta bazen duyarsız personeller görülebiliyor. O açıdan tüm yolcularımıza hem kendileri için hem firmayı istediği şekilde görmeleri için bu ilgilerinizi her zaman beklemekteyiz. Söz konusu şoförün maddiyatla cezalandırılacağını bilgilerinize sunar duyarlı davranışınıza tekrar teşekkür eder saygılarımızla bayramınızı kutlarız."

Cevap-2
İDO işletmesinden ise önce şöyle bir yazı aldım. "Öncelikle, göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz. İletiniz veri tabanımıza eklenmiş olup. En kısa sürede sizinle temasa geçilecektir. Gösterdiğiniz ilgi ve duyarlılığa teşekkür ederiz. Lütfen değerli düşüncelerinizi bizlerle paylaşmaya devam ediniz." Daha sonra ise "İstanbul Deniz Otobüsleri SAN TİC AŞ dikkatine gönderdiğiniz başvurunun cevabı ekteki şekildedir."
biçiminde bir cevap geldi. Bu, yine sigara yasağının delinmesi ile, daha önce yaptığım başvuru ile ilgili bir cevaptı. IDO'nun İstanbul Valiliği –Başbakanlık İletişim Merkezi'ne yazılan yazıda aynen şu deniyordu:
"...IDO Araç, Yolcu ve Bagaj Taşıma Kuralları'nda yer aldığı üzere yolcular hiçbir koşulda, herhangi bir dış hat veya araba vapuru seferinde, gemilerin hiçbir noktasında sigara ve diğer tütünleri içememektedir"

Bir Yorum

İki işletmenin duyarlılığı konusunda iki örnek verdim. Otobüs işletmesinin verdiği cevabı samimi buldum. Bir daha otobüse bindiğimde samimiyetlerini göreceğim. Ancak IDO'nun verdiği cevap, "yasak savma" türünden bir cevaptı. Çünkü IDO, resmi makamlara verdiği cevapta ise olguyu inkâr yolunu seçmişti.
Bir yanlışlığın düzeltilmesinin ilk adımı, yanlışlığın kabul edilmesidir. Halbuki IDO, gemilerinde sigara yasağının delindiğini ve buna göz yumduklarını inkâr ediyordu. Bundan çıkardığım sonuç şudur: IDO gemilerinde insanlar rahat rahat sigara içmeye devam edeceklerdir.

Sanırım IDO sigara yasağını onaylamamaktadır ve resmi makamlar da gelen cevapları araştırma gereği duymamaktadır. Örneğin bu yazdığım yazıyı yine ilgili makamlara ileteceğim. Büyük bir olasılıkla bana yine bazı istatistikler ve şöyle bir yazı yollayacaklardır: "Şu kadar kontrol yaptık. Yolcular, araba vapuru seferinde, gemilerin hiçbir noktasında sigara ve diğer tütünleri içememektedir ". Yolcular ise sadece benim kullandığım seferlerde sigara içmeğe devam edeceklerdir (!)
Duruma Başbakan veya Sağlık Bakanı el koyuncaya kadar bu komedi devam edecektir. İnancım odur ki, sigaranın zararına ülkemizde samimi olarak inanan ve konuyu ciddiye alan iki resmi kişi, sadece Başbakan ve Sağlık Bakanıdır. Bürokrasi ise sigara yasağı konusuna inanmamakta, yasayı ciddi olarak uygulamamakta ve sadece yazışmalarla top çevirmektedir. Maalesef ülkemizde yasalara ve vatandaşın sağlığına saygı bu boyuttadır.

Tüm yazılarını göster