Sıcak para girişi artıkça Dolar ucuzluyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Sıcak para girişi   devam ediyor. Hatta hızlandı. Sıcak para girişi hzlandığı için de dolar 1.45 TL nın altına indi.

Geçtiğimiz günlerde   medyada ,yabancıların  şirketlerin   İMKB'de  işlem gören bazı hisse senetlerindeki paylarının ne kadar yüksek olduğu hakkında haber yayınlandı.

BHS ev aletlerinin İMKB'de işlem gören hisselerinde yabancı payı yüzde 97.40, Coca Cola İçecek'de yüzde 97.03, Turkcell'de yüzde  93.95,Halk bankası'nda yüzde 92.75,Vakıflar bankası'nda yüzde 88.68 oranına ulaşmış.

Borsa'da işlem gören hisse senetlerinin genelde yüzde 70 dolayındaki bölümü uzun süredir yabancıların elinde idi. Bazı hisse senetlerinde   bu oranın ne kadar yükseldiği   görülüyor.

İMKB'de yeni   arzlar sınırlı kaldığına göre, demek ki sıcak para   yatırım için bundan sonra yeni alanlar arayacak.

Ünlü yatırımcı Mark Mobius,   Akbank'ın konuğu olarak İstanbul'a geldi. Yaptığı söyleşide, "Türkiye'ye para akıyor.Akmaya da devan edecek.Geç kalanlar gemiyi kaçırak"" demiş.

Mark Bobius'un söyledikleri ilginç.Diyor ki,

. Türkiye'ye gelmek için çok fazla beklemeyin. Zira gemiyi kaçırabilirsiniz. Daha önce gelenler ise burada kalmaya devam etsinler ve sabırlı olsunlar.

. İyi gelecek gördüğünüz şirketleri alın. Spekülasyonlara kulak asmayın.

. Türkiye'de 1 milyar dolarım var. Fiyatlar çekici olursa bu rakamı artırabilirim. Zira bu sene güçlü büyüme bekliyoruz.

. Türkiye'de geçen yıl piyasada düşüş yaşanırken çok iyi fırsatlar ortaya çıktı. Bankacılık, petrol hizmetleri rafineri ve bazı perakende hisselerinde çok iyi fırsatlar yakalandı. Hâlâ da geç kalınmış değil.

Bunları söyledikden sonra da ekliyor:

. TL fazla değerli. Bazı ihracatçı şirketlerin sorunu var. O yüzden yatırım yaparken seçici olmak lazım. Sorunlu şirketler iyi izlenmeli.

İşte sorun da burada.

" Kısa dönemde sıcak para grişi Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesine yol açıyor.

" Uzun dönemde   sıcak paranın   yöneleceği hisse senedi kalmadı.   Sıcak para ancak     Hazine bonosuna ve   repoya gelebilir.

İhracatın istenen ölçüde artmaması, cari açığın büyümesi, ekonominin ve hracatın gelişmemesi sonucu hiasse senetlerinin   cazibesini kaybetmesi durumunda ne sorunlarla karşılaşılabilir .?

Mark Mobius "Daha önce gelenler kalmaya devam etsinler.Sabırlı olsunlar" derken acaba ne demek istiyor ?

Bütün bunları   tartışmak gerekir ama, iyimserler   dolar fiyatının 1.45 'in altına   neden indiğini düşünmeden, bunun ekonomide ne sonuçlar vereceğini dikkate almadan, ucuz doların keyfini çıkarmaya bakıyor.

Tüm yazılarını göster