Shopping Fest

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com


 

İstanbul'da üç yıldır yazın ilk günlerinde "alışveriş festivali" (Shopping Fest) düzenleniyor.
Amaç, İstanbul'a yabancı alıcıları cezbetmek, yerli alıcıların para harcamalarını teşvik etmek.
Yabancı potansiyel alıcılar için yurtdışında reklamlar yapılıyor.Yerli alıcılar için tenzilatlı satışlar başlatılıyor. Alıcıları havaya sokmak için sokak şenlikleri gösterileri düzenleniyor.
Festival kurumsallaştı. Organizasyonu bir tepe kuruluş planlıyor, uyguluyor.
Bu yılın festivali 8  Haziranda başladı 23 gün sürecek.
Özge Yavuz'un  haberinden öğrendiğimize göre, İstanbul'un dünyanın sayılı alışveriş destinasyonlarından biri haline gelmesi için düzenlenen 2012 yılı festivalinde  21 günde 7.5 milyar liralık  ciro gerçekleşmiş.
İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu açıklamasında , "Geçen yıl İstanbul Shopping Fest süresince 939 bin 508 turist İstanbul'u ziyaret etti. 2013 yılı Haziran ayı boyunca  1.1 milyon turistin ziyaret etmesini bekliyoruz. 2012'de yabancıların kredi kartı harcama oranı bir önceki yıla göre yüzde 64 arttı. Bu yıl da artış olmasını bekliyoruz"deniliyormuş.
Ne var ki aynı haberde, İstanbul Shopping Fest'in, Gezi Parkı olayları nedeniyle sessiz sedasız başladığı, birçok markanın festivale katılmadığı belirtiliyor.
Habere göre, Gezi Parkı olayları nedeniyle, 10 günü aşkın süredir yüksek ciro yapamayan perakendecinin festival havasına giremediği görülmüş, AVM'lerde festivale özel yoğunluk gözlenmezken, birçok markanın da vitrinine Shopping Fest etiketi yapıştırmadığı tespit edilmiş. 
İSF Genel Müdürü Füsun Tavus, Gezi Parkı olaylarının perakendecinin moralini bozduğunu söylemiş. AVM'lerin de protestolardan nasibini aldığını belirten Tavus, "Ziyaretçi sayılarında düşüş var. Shopping Fest'in olumlu hava yaratacağını düşünüyorduk. Ancak, geçen yılki coşku şu an yok" demiş.
İSF İcra Kurulu Başkanı Vahap Küçük de festivalin sessizliğini bozmak üzere bir iki gün içerisinde yönetim toplantısı yapacaklarını açıklamış. Küçük, "Festivale katılmayan markalardan katılım talep edeceğiz" demiş. İSF'nin 30 Haziran'a kadar süreceğini belirten Küçük, "Yurtdışından katılımda bir iptal söz konusu olmadığımı, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan ise, festivale önümüzdeki günlerde markalardan geniş katılım olacağını belirtmiş.
Gerçek nedir? Ekonomide büyümenin yavaşlaması, orta ve alt gelir gruplarında gelirlerin sabit kalması sonucu iç talepde belli bir daralma var. Perakende kesiminde özellikle giyim sektöründe durgunluk derinleşiyor.
Festivalden önce perakende satış yapan mağazalarda indirim başlamıştı. Yeni mevsim ürünlerde bile yarı fiyata satış yaygınlaşmıştı.
Bu yılki festivalde Gezi Parkı olayları talebin beklenenin altına inmesine yol açtı ama, Gezi Parkı olayları olmasa idi bile bu yıl ekonomideki yavaşlamanın ruzgarında geçen yılki çoşku yaşanamayacaktı.
Sonuç; Festival kötü başladı. Haziran sonuna kadar şartların değişme imkanı yok gibi.

Tüm yazılarını göster