Sevilen eksper, sevilmeyen eksper!

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta eksperleri sektörün en önemli ayağını oluşturuyor. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi sigorta eksperliği bir meslek. Sigorta eksperi olabilmek için ciddi bir sınavdan geçiyorsunuz. Öyle önüne gelen sigorta eksperi olamıyor. Şimdi bu işin çok önemli olması sektörden de o oranda bir saygı gördüğünü söylemek imkansız. Sigorta eksperleri ile birçok kez bir araya geldim. Onlarında çok büyük sıkıntıları var. Aldıkları işler azaldı, kazançları da o oranda düştü. Olay başına aldıkları ücretlerin az olduğunu ve sigorta şirketlerinden gelen işlerde azalma olduğunu bir çoğu söylüyor. Doğru yanlış bilemem. Ama bütün bunların yanı sıra çeşitli olaylar sonunda mağdur olan eksperler de var. Geçenlerde bir toplantıda karşılaştığım sigorta eksperi başından geçen olayı bana anlattı, şaşırıp kaldım.

Sigorta eksperi bağımsızdır !

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, sigorta eksperi bağımsızdır. Sigorta şirketinin bir personeli değildir. Fakat sektöre inanılmaz bir katkısı vardır, neden derseniz, sigortalı ile hasar anında ilk yüzleşen kişi olduğundandır. Sigortalı eksperine güvendiğinde bu güven tüm sektöre sirayet ediyor. Yani özetle yaptıkları iş çok önemli. Fakat burada bir sorun var; eksperin ücreti sigorta şirketi tarafından ödendiği için, sigortalının endişeli bakışlarını eksperlerimiz her zaman üzerinde hissederler.

Sigorta sektörüne hizmet veren 1000 civarında sigorta eksperi var. İş yoğunluklar fazla aslında. Fakat öğreniyorum ki iş yoğunlukları belirli eksperlerin üzerinde yoğunlaşmış. Her sigorta şirketinin sevdiği sevmediği eksper var. Aynı futbol kulüpleri ve hakemler arasında yaşanan olaylar gibi. Ama orada farklı bir durum var, futbol hakemlerinin ücretini Futbol Federasyonu ödüyor. Sigorta şirketlerinin ücretini ödediği eksperlerin tarafsızlığı da tüketici gözünde her zaman sorgulanmaya mahkum.

Her eksper kriminal dedektiftir!

Günde birkaç olaya giden bir eksper bazı şeyleri de gözden kaçırabilir, ya da her olaya kriminal dedektifi gibi yaklaşmaya vakti olmaz. Sigorta eksperinin anlattığı olayı size aktarayım.. Pahalı bir kaskolu araç kazasında eksper arkadaşım raporunu yazmış. Sigorta şirketinin araştırmacısı da hasarı onaylamış. Bir süre sonra sigorta şirketi eksperden dosyayı tekrar açmasını ve raporunu değiştirmesini istemiş. Eksper de aynı olaya iki farklı rapor hazırlamayacağını söyleyerek talebi reddetmiş. Dosya bir üniversiteye gönderilmiş, ve sigorta şirketinin istediği şekilde rapor hazırlanmış. Sonra şirketin hasar müdürü de eksperi arayarak kendisine artık iş vermeyeceğini söylemiş. Eksper arkadaş ise kendisine büyük haksızlık yapıldığını düşünüyor. "Bunu Hazine'ye şikayet etsem haklı çıkarım çıkmasına ama, bu sefer tüm hasar müdürleri bana cephe alacağı için bu mesleği yapamama korkum var" diyor.

Eksper arkadaşımın söylediği bir şey var ki bence önemli, "hadi ben yanlışlık yaptım, yanlış bir rapor hazırladım, ama karşımızdaki benim ve sigorta şirketinin araştırmacısının bile yakalamayacağı kadar nitelikli bir dolandırıcı, o zaman niye ona dava açmıyorsunuz da benim işimi kesiyorsunuz" diyor. Bunun için EKSİST Projesi düzgün temellere oturtulur ki, ne sigorta şirketi ne de sigortalı mağdur olmasın. Bir de sigorta eksperleri artık uzmanlaşmalı. Her eksper her olaya gitmemeli bence de.

Tüm yazılarını göster