Senede bir gün

Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Dünyanın dört bir yanından 81 bin kişinin, 24 Temmuz 2010 Cumartesi günü çektiği 81 bin video, 17 Haziran Cuma günü 90 dakikalık bir "sinema filmi" olarak yayınlandı.

YouTube'un bir girişimiydi bu. İngiliz rejisör Ridley Scott (Gladiator, Robin Hood) ve Oscar'lı filmci Kevin McDonald'ın katkılarıyla. Kevin, 1972 Münih Olimpiyatları'ndaki terörist saldırıları konu edindiği "Eylülde Bir Gün" adlı belgeseliyle 1999'da Oscar almıştı.

Şimdiye kadar ilk kez kitle kaynaklı bir video materyal, web'de değil, sinemada dünyaya ulaştı.

"Bir Günün Yaşamı" (Life in a Day) adlı film için 4 bin 500 saat süren 81 bin videodan, en uzunu 3-4 dakikalık kesitler alındı. Bu iş 7 ay sürdü. Çeşitli diller bilen 23 kişi editör olarak çalıştı.

Gerçekten dünyanın dört bir yanı temsil edilsin diye, video kamera bulunmayan yerlere 400 tane ucuz kamera gönderdiler. Çekenler, kameradan bellek diskini yapımcılara yolladı. Tanesi 100 Dolarlık Fuji kameralar kendilerinde kaldı.

Videolardan yapılan film, dünyaya açılmadan önce Sundance, Berlin, South by Southwest film festivallerinde gösterildi. Sundance, Amerikalı aktör Robert Redford'un alternatif ve deneysel filmlere kapısını açan festivali. Berlin, malum, önemli bir festival. South by Southwest ise ABD'de yeni teknolojiler ve yeni medya ağırlıklı, bağımsız filmciliği destekleyen bir sanat etkinliği.

YouTube'cular, "Bir Günün Yaşamı" filmine video toplama işine heves edenlere iki soru sordular: En çok neyi seviyorsunuz? En çok neden korkuyorsunuz?

Bu iki tema üzerine video çekmelerini istediler.

Sonuçta videolarda ortaya çıkan genel eğilim ortalaması benzeşti: Herkes aile, sevgi, ve yalnız kalmama- sosyalleşme fikrine odaklanmıştı. Dünyada sarı, siyah, beyaz fark etmez herkesin temel derdi bunlar. Ortak insanlık duyguları beklentileri.

.Japonya: Kutu gibi bir apartman dairesi. Çocuk, babasıyla yaşıyor. Sabah, çocuğu, birine günaydın derken görüyoruz. Konuştuğu kişi annesi. Ama sadece fotoğrafı. Anne ölmüş.

.Avustralya: Bir kadın, söylemesi zor bir sözcükle karşımızda: Mamihlapinatapai. Anlamı daha da zor: Biribirine bakan iki kişi, diğerinin -bir konuda- ikisine de yarayacak ilk adımı atmasını ister. Ama ikisi de bu adımı ilk atan olmak istemez.

.ABD: Çocuk, deli dolu hareketler yapıyor. Şımarık ve cırlak. Tahammülü zor. Ama anlıyoruz ki annesi kanser ve çocuk, olacaklardan korkuyor.

.Afganistan: Amerikalı asker, olanca yüksek teknoloji giysisi ve tehditkar görüntüsüyle, Skype karşısında ağlıyor. Karısıyla konuşurken.

24 Temmuz meğerse dolunaymış. Filmde yüzlerce ay görüntüsü var.

Videoların editi sırasında bütün görsellerden, büyük bir veri tabanı oluşturuldu. Böylece, videolardan bir film yaratma sürecinde bu veri tabanından yararlanıldı.

"Bir Günün Yaşamı," iletişim dağıtım kanalları (eski deyimle "mecralar") arasındaki geçişkenliğe mükemmel bir örnek. İlle kağıttan web'e diye bir akış yok. Web'den kağıda ve klasik kanallara da akış olabiliyor.

Tüm yazılarını göster