Sene sonuna yaklaşırken piyasalar

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Şevket Keresteci / Finansinvest

Avrupa'da yeniden artan mali endişeleler ve kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz açıklamaları piyasaları huzursuz ediyor. Bu etki hafta genelinde de sürecektir gözükmekte. Ek olarak, yoğun ABD veri akışının da volatilite yaratmasını bekliyorum. Özellikle haftanın ikinci ve üçüncü gününde ABD'de 20'ye yakın veri açıklanacak. Bu yüksek volatilite ortamında yatırımcılarımızın temkinli kalmasını, risklerini kontrol altında tutmalarını öneriyoruz. Volatilitenin Perşembe gününden itibaren azalacaktır.

İrlanda başta olmak üzere Avrupa'da bazı sorunlu ülkelere ilişkin endişeler piyasaların seyrinde belirleyici bir rol üstleniyor. Öte yandan Çin'de atılan sıkılaşma adımları ve ABD'de hedg fonlara yönelik soruşturmalar da baskı yaratıyor. Emtia fiyatlarında yaşanan geri çekilme de bu hafta gelişmekte olan ülke piyasalarında olumsuz etkiler yaratacaktır.

 ABD piyasalarının Şükran Günü nedeniyle haftanın son iki günü kapalı olması ve bir çok makro verinin bugüne kaydırılmasına bağlı olarak volatilite artabilir. Yurtiçi tarafta ise yurtdışı piyasaların belirleyici rolü sürecektir. İMKB'nin değerlemeler açısından çok cazip olmadığını görüyorum.. Ancak, Avrupa odaklı endişelerin yatışması ve risk iştahının yeniden canlanması halinde Türk hisse senetlerine olan yatırımcı ilgisi tekrar canlanabilir.

Geçtiğimiz haftayı %7,80 seviyesinin altında kapatan gösterge bileşik faizin bir süre daha %7,50 - %8,00 bandındaki yatay seyrine devam edeceğini tahmin ediyorum. Diğer yandan son dönemde tahvil faizlerinin getiri potansiyelinin mevduat faizlerinin sunduğu getirinin gölgesinde kaldığını görülmekte. Mevduatın sunduğu bu getiri potansiyeli Aralık ayında daha da cazip hale gelebilir. Bireysel yatırımcılara, Aralık sonunda mevduat oranlarında oluşacak cazip fırsatları yakalamak amacıyla, bu hafta 30 günden uzun vadeleri yatırımları tercih etmemelerini öneriyorum.

EUR/USD: Avrupa odaklı kaygıların İrlanda'nın ardından Portekiz ve İspanya'ya da sıçraması nedeniyle parite baskı altında kalmayı sürdürüyor. Kısa vadede bu gündemin yarattığı baskı, volatilite getirmeyi sürdürecektir. Ancak orta-uzun vadede FED'in parasal gevşemeye devam etmesi temel parametre olarak kendisini hisettircek ve USD'yi zayıflatacaktır.

Özellikle ABD tarafında Şükran Günü tatili dolayısıyla kısa geçecek haftada Çarşamba günü yoğun makro gündem altın fiyatlarının kısa vadeli hareketleri üzerinde etkili olabilir. Son dönemde parite tarafında yaşanan hareketlere bağlı bir seyir izleyen altın kontratlarında Avrupa odaklı endişelerin artması fiyatların yeniden destek bulmasına neden olabilir.

Tüm yazılarını göster