Sen neymişsin Oğuzhan

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş'ın sahasında Mersin İdman Yurdu ile oynadığı maçı "ilk 49 dakika ve sonrası" şeklinde ikiye ayırmak gerekiyor. Sezon başında İbrahim Altınsay'ın "yeniden yapılanma" çalışmaları kapsamında transfer edilen ve siyah-beyazlı renklere gönül verenlerin çok şeyler beklediği Oğuzhan Özyakup, özgeçmişindeki parlak futbol duraklarına vurgu yaparcasına oynadığı oyunla hepimize parmak ısırttı. Teşbihte hata olmaz, egzajere bir benzetmeyle Mersin karşısında izlediğim Necip - Fernandes - Oğuzhan üçlüsünden Busquets - İniesta - Xavi tadı aldığımı itiraf etmeliyim. Bu açıdan değerlendirildiğinde Oğuzhan'ın 49'uncu dakikada hiç yoktan gördüğü kırmızı kartı, bizatihi aşçının kendi hazırladığı yemeğe turp sıkması olarak nitelendirebiliriz. Sahaya 4-1-4-1 sisteminde yayılan siyah beyazlı takımda, geçmişin futbol ve skor anlamındaki kötü maçlarına oranla yapılmış en büyük değişikliği Fernandes üzerinden anlatmak en doğrusu. Beşiktaş kariyerine ön libero olarak başlayan Fernandes, rakip kaleye doğru sahayı kat ettikçe Türkiye liglerindeki değerini arttırdı. Forvet arkası olarak düşünülmeye başladığında ise, rakip teknik adamlar için "mutlak surette markaja alınması gereken" futbolcular statüsüne girdi. Aslına bakarsanız, siyah-beyazlı takımın bir ara tökezlemesinde ve futbol kamuoyunun kafasında soru işaretleri oluşturmasında Fernandes hakkında rakiplerce alınan gözaltı kararlarının payı büyüktü. Bu futbolcunun bir şekilde by-pass edilmesiyle Beşiktaş'ın üretkenliği dibe vuruyor; Veli, Olcay veya Necip'ten Fernandes'lik yapmasını beklemek ise "olmayacak duaya âmin demek" anlamına geliyordu. İşte tam da bu noktada Oğuzhan Özyakup'un devreye girmesi Fernandes'in sırtındaki yükü aldığı gibi, rakip teknik adamların oyun planlarını da "Fernandes'i durdurmak" boyutundan "Beşiktaş'ı durdurmak" şeklindeki bir genellemeye zorladı. 20 yaşındaki genç Oğuzhan'ın son üç maçtaki saha içi etkinliği, Beşiktaş karşısında Fernandes'e uygulanacak bire bir markajla bir puana ortak olma düşüncesinin artık mümkün olmadığını gösteriyor. Eğer Fikret Orman yönetimi ocak transfer döneminde bir-iki kaliteli takviye yapabilirse, bu takım sezon başında Beşiktaş'ın içine düştüğü durumu ti'ye alanlara hiç ummadıkları cevaplar verebilir.
Konuk Mersin İdman Yurdu'nu değerlendirmemiz gerekirse; tecrübeli ancak temposuz futbolculardan oluşan bir ekip olduğunu belirtmeliyiz. Herkesin topu ayağına beklediği bu takımın kalesinde gördüğü 17 golün hiç sürpriz olmadığını da. "Topa ben sahip olursam rakip gol atamaz." düşüncesi kâğıt üzerinde ne kadar doğru ise "Mücadele etmeden 3 puan kazanılmaz" da o kadar doğru bir önermedir. Görüldüğü kadarıyla Mersin İdman Yurdu'ndaki topla oynama hevesi alanı savunma ve topu geri kazanma konularında yok. Bu da bugünkü tabloyu beraberinde getiriyor. Son sözümüzü de maç içinde hiç gereği yokken bölünen tribünlere söyleyelim: Eğer stadın diğer kısımları doluyor ama kapalı tribün boş kalıyorsa ve bu durum maç içinde protesto tezahüratlarına konu oluyorsa, işin içinde başka işler başka hesaplar var demektir. Üzüm yemeye değil de bağcı dövmeye geldikleri her hallerinden belli olan bir grup taraftarın taviz koparmaya ve istedikleri gibi at oynatmaya meyilleri varsa ben açık şekilde denklemin karşı tarafında yani Beşiktaş yönetiminin yanında yer alırım. Bu kulübün artık ne bedava bilet vermeye ne de stadın en değerli yerini üç otuz paraya belirli bir gruba tahsis etmeye takati var. Hatta Fikret Orman yönetiminin yerinde olsam şu sahaya atlayan taraftarı da bir araştırırdım. "Bireysel bir hareket mi, yoksa organize mi?" diye.

[10. HAFTANIN SEYRİ]

Galatasaray zorlanmadı
Spor Toto Süper Lig'in 10'uncu haftasının açılış maçında lider Galatasaray, deplasmanda İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşı karşıya geldi. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Galatasaray 3-1 kazanarak üç puanı hanesine yazdıran taraf oldu. Karşılaşmada Galatasaray'a galibiyeti getiren goller 11'inci dakikada Umut Bulut, 43'üncü dakikada Selçuk İnan ve 68'inci dakikada Zayatte'nin kendi kalesine attığı gol ile geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un ise 61'inci dakikada Turgay ile bulduğu gol teselliden öte bir anlam taşımadı. Bu sonucun ardından Galatasaray ligde puanını 21'e yükseltti. İ.B. Belediyespor ise 11 puanda kaldı. 11'inci haftada Galatasaray Mersin İdman Yurdu ile deplasmanda karşı karşıya gelirken İ.B. Belediyespor Karabükspor deplasmanında üç puan arayacak.

Bobo coşunca
Spor Toto Süper Lig'de sonucu merakla beklenen mücadelede Kayserispor ile Kardemir Karabükspor kozlarını paylaştı. Kadir Has Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 3-0'lık skorla ev sahibi Kayserispor oldu. Ev sahibi ekip, mücadelenin 9'uncu dakikasında kendi filelerini havalandıran Larrys Mabiala'nın attığı golle 1-0 öne geçerken, ikinci yarının 67'nci dakikasında Bobo attığı golle skoru 2-0'a taşıdı. Bu golün ardından rakibinin direncini kıran Kayserispor'da 88. dakikada Bobo bir kez daha sahneye çıkarak skoru belirledi. Ev sahibi Kayserispor aldığı bu galibiyetle puanını 10'a çıkartırken 9 puanda kalan Karabükspor'ün galibiyet hasreti 4 maça çıktı.

Necati varsa sorun yok
Spor Toto Süper Lig 10'uncu hafta maçında Eskişehirspor ile Gaziantepspor karşı karşıya geldi. Eskişehirspor taraftarı önünde Gaziantepspor'u 4-0 gibi farklı bir skorla mağlup etti. Eskişehirspor'a galibiyeti getiren golleri 45+1 ve 63'üncü dakikada Necati Ateş, 53'üncü dakikada Servet Çetin, 88'inci dakikada Alper Potuk kaydetti. Bu maçtaki performansıyla Necati Ateş tartışmasız şekilde maçın yıldızıydı. Maçın başından sonuna üstün bir oyun sergileyen Eskişehirspor puanını 17'ye yükseltirken; Gaziantepspor 11 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de gelecek hafta Eskişehirspor, Sivasspor deplasmanına konuk olacak. Gaziantepspor ise Gençlerbirliği'ni ağırlayacak.

Hüseyin Sabancı sonuca etki etti
Spor Toto Süper Lig'de 10'uncu hafta mücadelesinde Gençlerbirliği ile Sanica Boru Elazığspor kozlarını paylaştı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşma konuk ekibin 2-1'lik galibiyetiyle sonuçlandı. Her iki takımın da ofansif futbol oynadığı maçta ilk gol Gençlerbirliği'nden geldi. Başkent ekibinde 25'inci dakikada sahneye çıkan Aykut Demir takımını 1-0 öne geçirdi. Konuk ekip Elazığspor'da gole cevap gecikmedi. Dakikalar 27'yi gösterdiğinde Sedat Bayrak eşitliği sağladı. Gençlerbirliği'nde kaleci Ramazan Köse 51'inci dakikada gördüğü kırmızı kartla takımını 10 kişi bıraktı. Kırmızı kart pozisyonunda hakem Hüseyin Sabancı yardımcısıyla birlikte bariz bir hata yaptı. 85'inci dakikada Sinan Kaloğlu'nun attığı gol ise skoru belirledi.

Orduspor'dan 100. galibiyet
Spor Toto Süper Lig'in 10'uncu haftasında Orduspor ile Sivasspor karşı karşıya geldi. Orduspor sahasında oynadığı maçı 2-0 kazanarak haftalar sonra kazandı. Orduspor'a galibiyeti getiren golleri 45'inci dakikada penaltıdan Bogdan Stancu ve 50'nci dakikada Hasan Kabze kaydetti. Sivasspor'da ilk yarının sonlarına doğru penaltıya sebep olan Kadri Bekmezci kırmızı kart gördü. Sahasında aldığı bu galibiyetle 3 hafta sonra kazanan Orduspor puanını 17'ye yükseltti. Orduspor ayrıca lig tarihindeki 100'üncü galibiyetini elde etti. Ligde 4 maçtır kazanamayan Sivasspor ise 12 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig 11'inci hafta fikstüründe Orduspor, Fenerbahçe deplasmanına konuk olacak. Sivasspor ise Eskişehirspor'u ağırlayacak.

Tüm yazılarını göster