Sektörün kalitesi eğitimle artacak

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com
 
 
Her mesleğin kendine özel durumları vardır. Sigortacılık da ilginç bir meslek. Bu mesleğin satış tarafında çalışanlar, bugüne kadar bazı yanlışları yapmış olabilirler. Bunun satış kaygısı ile de yapıldığı çok açık. Bu yapılan yanlışların cezasını sektör halen çekiyor. Yanlış derken, satış sırasında yapılan bilgilendirme eksikliklerinden bahsediyorum. Sonuç; sigorta sistemine güven kaybı. 
 
Bu sorunları gidermek üzere yeni Sigortacılık Kanunu ile Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) kuruldu. Kurulduğundan bu yana sigorta sektörünün tüm paydaşlarına eğitim vermeye başladı. SEGEM, eğitimleri tekrarlayarak sürdürüyor. Ve bu eğitimler paralı. SEGEM bu eğitimleri abartıp sigorta şirketlerinin en tepe yöneticileri yani Yönetim Kurulu Başkanları ve Genel Müdür seviyelerine kadar çıkarmıştı. Başta acenteler olmak üzere tüm sektör, bu eğitim ve sınav işinin abartıldığını düşünüyor. Sektörde, "Bankacılık sektöründe bu uygulanmıyor. Her gün değişen ve gelişen sağlık sektöründeki doktorlara bile bu sistem uygulanmazken neden biz sigortacılara uygulanıyor " diye merak ediliyor. 
 
Yazımın buraya kadar olan bölümü ile ilgili olarak sigortacıların eğitimi sevmediği gibi bir yanlış anlaşılma olmasın. Özellikle acenteler, kendi kişisel gelişimleri için her türlü eğitimi almaya açıklar. Fakat sektörde sigorta şirketlerinin acentelere verdiği eğitimlerin çoklu acenteler nedeniyle azaldığı söyleniyor. Sebebi ise çok açık: "Sadece benimle çalışmayan acenteye neden eğitim vereyim?" 
 
Liberty, acentelerini eğitiyor 
 
Geçtiğimiz ay içerisinde bir yazımda, sigorta acentelerinin, finansal okuryazarlık ve kişisel gelişimin yanı sıra satış yapabilmek için çağın gelişmelerini takip etmesi gerektiğini belirtmiştim.  Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin beni aradı. "Can Bey, biz Liberty Sigorta olarak sadece bizimle çalışsın çalışmasın, tüm acentelerimize yazınızda bahsettiğiniz tüm eğitimleri veriyoruz. Her bölgede eğitmenimiz Cem Yalçın Bayer tarafından acentelerimize eğitim programı uygulanıyor. Arzu ederseniz, İzmir'de vereceğimiz eğitime sizleri de davet edelim. Sizler de tanık olun" dedi. Ben de kabul ettim. 
 
Acenteler eğitimi seviyor 
 
Eğitimin verileceği otele geldiğimizde, Liberty Sigorta'nın üst düzey yöneticilerinin ve o bölgedeki acentelerin eksiksiz orada bulunduğunu gördüm. Eğitimi veren Cem Yalçın Bayer, konusunda çok profesyonel. Bir salon dolusu acenteyi sabahın saat dokuzundan akşamın beşine kadar konsantresi dağılmadan aktif tutabildi. Liberty acentelerinin de işe bir angarya gibi bakmadıklarını gözlemledim. Son derece ilgiliydiler ve faydalanma düşüncesinde olduklarını gördüm. Açık söyleyeyim, eğitimden ben de çok faydalandım. Her hafta değişik illerde de bu tekrarlanıyormuş. Başta Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin olmak üzere tüm ekip arkadaşlarını buradan kutlamak isterim.
 
Tüm yazılarını göster