Seçim haftası

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Ali Nihat Özel / Yatırım Finansman

Beklenmedik ölçüde yüksek çıkan Mayıs ayı enflasyonu açıklandığında % 8.74 seviyelerinden yükselişe geçen gösterge tahvil faizi  % 9.02 yi gördü.Hafta başında Merkez Bankasının yayınlamış olduğu Aylık Fiyat Gelişimleri Raporu'nda TÜFE deki bu ani yükselişin mevsimlik taze meyve fiyatlarından kaynaklanmış olduğu ve Haziran ayı içerisinde bu etkinin kaybolacağı beklentisi açıklandı. Açıklama sonrası gösterge tahvil faizi  % 8.9 seviyelerine döndü. Analistlerin Türkiye'deki cari açık problemini kredi notu açısından olumsuz değerlendirmeleri  dün gerçekleştirilen hazine ihaleleri öncesi % 9 seviyelerinin tekrar görülmesine neden oldu. Bakan Babacan'ın bir televizyon programında alınan tedbirlerin olumlu etkilerinin işaretlerini almaya başladıklarını söylemesi ve cari açığı orta vadeli program hedeflerine ekleyecekleri şeklinde açıklamasından sonra tekrar % 8.96 seviyelerine dönüş yaşandı. Dün düzenlenen 21 ay  vadeli iskontolu tahvil ve 3 yıl vadeli 3 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu tahvil ihalelerinde toplam satış 1 milyar 533,3 milyon oldu. İhale öncesi ROT satışla birlikte toplam 

4 milyar 459,7 milyon satış gerçekleşmiş oldu. İskontolu ihalede bileşik faiz ortalama % 8.95 sabit kuponlu 3 yıl vadeli  ihalede ise ortalama bileşik faiz %9.44 oldu. 

Avrupa'da neredeyse tüm gündemi meşgul eden Yunanistan, IMF programına uymak konusunda zorlanıyor. Politik destek de bulamayan ve reformları hayata geçiremeyen Yunanistan AB'nin şu an için en zayıf halkası durumunda. Bunun yanında Portekiz ve İrlanda içinde temerrüt konuşulmaya başlandı. Bütün olumsuzluklara rağmen dün açıklanan verilere göre avro bölgesinde perakende satışlar beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD tarafından geçen hafta içerisinde gelen tüm olumsuz dataları dikkate alan piyasa AB deki karışıklıkları göz ardı ediyor ve Euro / Dolar paritesi Euro lehine yükselişine devam ediyor. Haftaya 1.4557 seviyesinden başlayan parite yazının hazırlandığı sırada  1.4673 seviyelerinde ve yükseliş hedefi olarak 1.4850 görülmekte. 1.4516 seviyesinin oldukça güçlü destek olduğunu söyleyebiliriz. Bugün açıklanacak olan İngiltere MB faiz kararı ve Avrupa MB faiz kararı pariteler üzerinde  etkili olacaktır.

Bu haftaya 1,604 seviyesinden başlayan Dolar / TL, pariteye bağlı bir seyir izliyor. Paritenin 1.425 seviyelerinden 1.465 seviyelerine doğru yükselmesine bağlı olarak, dolar kurunun da 1.58 seviyesinin altına doğru gerileme eğiliminde olduğu gözleniyor.  Ancak 1.575 seviyesinde kuvvetli desteği olduğunu düşündüğümüz dolar kurunun, bu seviyelerde taban oluşturacağını tahmin ediyoruz. Paritenin, yakın direnci konumunda olan 1.48 seviyesini aşamayarak yeniden 1.45 seviyelerine doğru geri çekilmesi halinde ise dolar kurunun da yeniden 1.60 seviyelerinin üzerine doğru hareketlenmesi söz konusu olabilir.

Mayıs ayı başında 70,355 seviyesinden başlayan düşüşünü 61,138 seviyesinde sonlandıran IMKB 100 endeksi, bu seviyelerden gelen tepki alımlarıyla 64,500 - 65,000 seviyelerine doğru yükselme eğliminde görünüyor. Hisse senetleri piyasası, genel seçimler öncesindeki son iki haftadır yurt dışı piyasalardan pozitif yönde ayrışan bir seyir izliyor. Genel seçimlerin, anketlerde yer alan beklentiler doğrultusunda sonuçlanması durumunda, bir miktar kâr satışların gelebileceğini düşünüyoruz. Ancak olası geri çekilmelerde 62.500 seviyesinin destek işlevi görüp göremeyeceğine dikkat edilmesi gerekiyor. 

Tüm yazılarını göster