Sarı-lacivert mi, yeşil-beyaz mı?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bu sezon son derece ilginç bir grafik sergileyen Fenerbahçe, şampiyonluk yolunda tam anlamıyla "yüzdü yüzdü, kuyruğuna geldi." Sarı-lacivertlilerin 34'üncü haftadaki rakipleri kupayı kaptırdıkları Trabzonspor olunca da Fenerbahçe ve Bursaspor'a gönül veren milyonların kafası soru işaretleriyle doldu. Biz belki bu analizimizde iki takımın oynadığı son maça yani Ziraat Türkiye Kupası finaline sıklıkla gönderme yapacağız ama motivasyon faktörlerinin bu kez dengede olmadığını anımsamak şart.

İki takımın kadro durumlarını inceleyince, cezalısı bol son haftada bir parça şanslı olduklarını görüyoruz. Hafif sakatlıkların göz ardı edildiği bir yorumla, gerek Fenerbahçe'nin gerekse de Trabzonspor'un ideale yakın tertiplerle Şükrü Saracoğlu zeminine çıkacakları söylenebilir. O halde karşılaşmanın maç öncesi çözümlemesi büyük oranda taktik anlayışlara dayandırılmalı. Kupa finalinde izlediğimiz oyun şekilleriyle Fenerbahçe ve Trabzonspor, 4-2-3-1 sisteminde sahaya yayılmışlardı. Ben bu anlayışların Pazar gecesi değişmesini beklemiyorum. Şenol Güneş o karşılaşmada Alman meslektaşına yaptığı kötü şakayı büyük oranda "topu dolaştırma becerisi yüksek" orta alanına borçluydu. Fenerbahçe'nin dönem dönem rakip alanda yaptığı şok presleri iyi analiz eden Trabzonspor teknik direktörü; Selçuk, Colman, Engin, Burak ve Alanzinho ile topu baskı bölgelerinden çabuk uzaklaştırıp, Fenerbahçe orta sahasının gerisine oynatınca takımının pek çok tehlikeli akın geliştirmesini sağlamıştı. Sarı-lacivertli ekibin; Selçuk, Emre, Vederson, Mehmet Topuz ve Alex ile "devamlılık" sorunu yaşaması da etkili presin sürdürülemeyerek oyun üstünlüğünün Trabzonspor'a geçmesine yol açmıştı. Pazar gecesi oynanacak maça yönelik bir tahminde bulunmak gerekirse, Daum'un bu kadro yapısını koruması kuvvetle muhtemel. Bordo-mavili cephede ise değişiklikler olabilir. Finalde Trabzonspor'un Fenerbahçe'yi alt edecek taktik anlayışı uzun süre devam ettirmesi Türkiye Kupası apoletine ve dolayısıyla yardımlaşmalı istekli futbola bağlanabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, sezondaki hedeflerine ulaşmış Trabzonspor'un aynı hırsı ve kazanma arzusunu sergilememesi kimseyi şaşırtmamalı. Son günlerde dedikodu kazanından yükselen kötü kokular Trabzonspor'lu oyuncuların maça biraz daha fazla asılmalarına yol açar ama büyük ihtimalle şampiyonun adını değiştirmeye yetmez.

Nefeslerin tutulacağı bu mücadeleye ilişkin çok önemli bir başka tespit de ilk golü yiyecek takımın "geri gelme" konusunda zorlanabileceği. Her ne kadar kupa finalinde Trabzonspor bu geri dönüşü yapabildiyse de bu kez tünelin sonunda kendilerini kupanın beklemediğinin bilincindeki bordo-mavili futbolcuların aynı şevkle saldırması çok mümkün değil. Ancak tam tersi olur da ilk golü Fenerbahçe yiyecek olursa, Şükrü Saracoğlu Stadını dolduracak binler ve ekranları başındaki milyonlar için çok sıkıntılı dakikaların başlayacağına şüphe yok. Bu nedenle 3 puana uzanıp işini garantiye alma amacındaki Christoph Daum'un en azından ilk yarıyı dokuz maçtır netice veren kontrol futbolu eşliğinde oynamasını bekliyorum. İlk 45 dakikanın ardından Bursa'dan gelecek haberler de check edilerek gereği halinde alınan risklerin dozu arttırılacaktır. Fenerbahçe'nin 33'üncü haftada oynadığı Ankaragücü karşılaşması gösterdi ki, duran toplar sarı-lacivertli takım için büyük bir silah. Serbest vuruş ve korner atışlarından skor kaydedebilen sarı-lacivertli takım, bu yolla üstünlüğü ele geçirdikten sonra yarı sahasında kademeli bir savunma anlayışına bürünüp sonuca gitmeyi becerebiliyor. Ancak tam da bu noktada geçtiğimiz hafta yaptığımız tespiti hatırlamakta fayda var. Şampiyonluk o kadar "bıçak sırtı" bir konumda ki; 89 dakika 1-0 önde götürdüğünüz maçı, 90'da yediğiniz golle "şampiyonluğu kaybedecek" noktaya getirebilirsiniz. Bu da "Denizli" travmasının katmerli hali demek olur. Her ne kadar sonuç olarak sarı-lacivertli takımın mutlu sona erişeceğini düşünüyorsam da bu konunun altını en koyusundan çizmeyi gerekli görüyorum.

Bursaspor - Beşiktaş   

Tarih: 16.05.2010 Saat: 20.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 29°C

Bu maçta Bursaspor'un gözü kulağı Kadıköy'de olacak. İstanbul'dan gelen haberler Bursaspor üzerinde müspet ya da menfi etki gösterebilir. Yeşil-beyazlı ekipte Volkan Şen'in eksikliği önemli. Üçüncülük şansı bulunan Beşiktaş'ta Yusuf Şimşek, Ferrari, Holosko, Sivok, Rıdvan Şimşek, Ekrem Dağ, Nobre, Tabata, Uğur İnceman, Bobo ve Tello'nun çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Bu futbolculardan hangilerinin maçta görev alabilecekleri maç günü belli olacak. Ligin ilk yarısındaki maçı Bursaspor kazanmıştı ama o karşılaşmaya Beşiktaş'taki sakatlıklar damga vurmuştu. Bu kez Bursaspor'un işi daha zor. Beraberlik ihtimali göz ardı edilmemli.

Gençlerbirliği - Galatasaray   

Tarih: 16.05.2010 Saat: 20.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 30°C

Gençlerbirliği son dönemde aldığı istikrarsız sonuçlarla dikkat çeken bir ekip. Galatasaray da son maçlarda mental düşüş gösterdi. Gençlerbirliğinde Cem Can, Galatasaray'da ise Mehmet Topal cezalı. Bu durumda maçın gollü geçmesi beklenebilir. Sarı-kırmızılı takımda Jo, Arda, Ayhan, Baros, Gökhan, Elano, Hakan Balta, Serkan Kurtuluş ve Emre Güngör'ün çeşitli sakatlıkları bulunurken Keita'nın da izin alarak ülkesine gittiği belirtiliyor. Sarı-kırmızılıların maça hayli eksik bir kadro ile çıkma ihtimali var, bu da ibrenin Gençlerbirliği'ne dönmesine yol açıyor. Thomas Doll'ün takımını iyi motive etmesi durumunda Ankara ekibi sürpriz bir sonuca imza atabilir.

Denizlispor - Gaziantepspor   

Tarih: 15.05.2010 Saat: 19.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 31°C

Denizlispor'un küme düşmesi kesinleştikten sonra takımda çözülme başladı. Bazı yabancı oyuncuların (Angelov, Bajic) şehri terk ettikleri ifade ediliyor. Yeşil-siyahlı ekipte Koffi cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Gaziantepspor'da da Jorginho cezalı. Kırmızı-siyahlı ekipte ayrıca Tomas'ın sakatlığının da sürdüğü belirtiliyor. Couceiro bu karşılaşmayla ilgili olarak yaptığı açıklamada bazı genç oyunculara şans vermeyi planladığını söyledi. Her ne kadar yukarıda saydığımız gelişmeler maçı içinden çıkılmaz bir hale getiriyorsa da bir kısmı moralman çöken bir kısmı da transfer görüşmelerine başlayan Denizlispor'lu futbolcuların bu karşılaşmaya motive olamayabileceklerini düşünüyorum. Gaziantepspor favori.

Sivasspor - Ankaragücü   

Tarih: 15.05.2010 Saat: 19.00

Stat: 4 Eylül Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 26°C

Sivasspor geçtiğimiz hafta derin bir nefes aldı, rahatladı. Ankaragücü ise uzun zamandır "amaçsız" maçlar oynuyor. Kırmızı-beyazlı ekipte Sedat Bayrak ve Murat Sözgelmez cezaları sebebiyle forma giyemeyecek. Ankaragücü'nde ise Jerome Rothen aynı dertten muzdarip. Son maçtan sonra uzun bir izin yaparak bu karşılaşmanın hazırlıklarına Perşembe günü başlayan Sivasspor, bu mücadeleye motive olmakta zorlanabilir. Ankara ekibinde de bazı oyuncular izinli olduklarından hafta içi çalışmalarını aksattılar ama bu futbolcuların maçta forma giyebilecekleri söyleniyor. Mevcut şartlar altında Sivasspor'un bir beraberlik daha alması beni şaşırtmaz.

Diyarbakırspor - Eskişehirspor   

Tarih: 15.05.2010 Saat: 19.00

Stat: Atatürk Stadı (Seyircisiz)

Maç günü hava: Az Bulutlu, 32°C

Diyarbakırspor için kabus gibi geçen sezonun son maçı. Takımda Erdal Güneş ve Burak Karaduman kırmızı kart cezalısı. Moraller bozuk. Eskişehirspor genel anlamda deplasmanlarda sıkıntı çeken bir takım ancak bu karşılaşmanın seyircisiz oynanacak olması onlar için bir şans. 52 puandaki kırmızı-siyahlı ekip, bir deplasman galibiyeti ile ligi 55 puanda bitirmek istiyor. Kadro kalitesi bakımından incelendiğinde Diyarbakırspor'daki eksikler Eskişehirspor'u bir adım öne çıkarıyor. Ev sahibi sahasında, misafir takım da deplasmanlarda zor gol atıyorlar ancak ligin son maçında bu istatistiklerin bozulması mümkün. Gollü bir maç izleyebiliriz.

Antalyaspor - Kayserispor   

Tarih: 15.05.2010 Saat: 19.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 29°C

Antalyaspor, son haftalarda son derece formda bir görüntü çiziyor. Kayserispor engelini de geçerek son beş maçlarında 5 galibiyet alma hedefindeler. Kayserispor'da Aydın, Abdullah ve Saidou'nun cezalı olması çok önemli. Antalyaspor'da da Makukula'yı tutacak Yalçın sarı kart cezalısı. Orhan Ak ve Balili de sakat. Ligi 49 puanla kapatmak isteyen Antalyaspor 3 puana motive olmuş durumda. Kayserispor cephesinde bir yandan transfere start verildi diğer yandan Tolunay Kafkas'tan çok sert açıklamalar geldi. Sarı-kırmızılı takımın ritmini kaybetmesi muhtemel. Netice itibariyle gollü geçmesini beklediğim bu maçta Antalyaspor'u galibiyete daha yakın görüyorum.

Manisaspor - Kasımpaşa   

Tarih: 16.05.2010 Saat: 18.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 31°C

Bu karşılaşma üç bilinmeyenli denklem gibi. Futbolun içindeki üç sonuç da yaşanabilir. Ege temsilcisinde sol bek Eren sarı kart cezalısı. Manisaspor yönetimi son karşılaşmanın biletlerini 1 TL yaptı ki, muhtemelen stadı coşkulu bir seyirci kitlesi dolduracaktır. Kasımpaşa'da Yılmaz Vural bazı genç oyuncularına şans verebilir. Bunlardan biri de geçen hafta golü atan İsa. Bilindiği gibi Manisaspor "önce savunma", Kasımpaşa ise "hücum ve gol" anlayışıyla sahaya çıkan takımlar. Bu bakımdan ilk golün dakikası önemli olacaktır. Karşılaşmanı az gollü geçmesini bekliyorum. İddaa'cıların deyimiyle "alt" bir beraberlik yaşanması ihtimaller dahilinde.

HAFTANIN HAKEMLERİ

15 Mayıs 2010 Cumartesi

19.00 Denizlispor - Gaziantepspor     Hüseyin GÖÇEK

19.00 Sivasspor - Ankaragücü      Aytekin DURMAZ

19.00 Diyarbakırspor - Eskişehirspor     İlker COŞKUN

19.00 Antalyaspor - Kayserispor     Serkan ÇINAR

16 Mayıs 2010 Pazar

18.00 Manisaspor - Kasımpaşa      Kamil ABİTOĞLU

20.00 Bursaspor - Beşiktaş      Cüneyt ÇAKIR

20.00  Gençlerbirliği - Galatasaray     Halis ÖZKAHYA

20.00 Fenerbahçe - Trabzonspor     Yunus YILDIRIM

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza Tahtası

Sarı Kart Cezalıları: Jerome Rothen (Ankaragücü), Yalçın Ayhan (Antalyaspor), Damien Koffi (Denizlispor), Mehmet Yılmaz (Eskişehirspor), Mehmet Topal (Galatasaray), Jorge Luiz Jorginho (Gaziantepspor) Aydın Toscalı (Kayserispor), Abdullah Durak (Kayserispor), Eren Aydın (Manisaspor), Sedat Bayrak (Sivasspor), Murat Sözgelmez (Sivasspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Erdal Güneş (Diyarbakırspor), Burak Karaduman (Diyarbakırspor), Cem Can (Gençlerbirliği), Alioum Saidou (Kayserispor).

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Trabzonspor   

Tarih: 16.05.2010 Saat: 20.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Çok Bulutlu, 27°C

Tüm yazılarını göster