Şanlıurfa’da keyifler yerinde

Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Şanlıurfa’da gerçekten keyifler yerinde. Her ziyaretimizde insanları daha mutlu görüyoruz. Kentte sevilen ve sayılan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olmasıyla tam bir bayram havası yaşanıyor. Son yıllarda uygulanan ve uygulanacak teşviklerle en fazla hareketliliğin yaşandığı kentlerden olan Şanlıurfa’da halk yeni bakanlarının her türlü sorunlarına çare bulacağı inancını taşıyor. Diğer tarafta Adıyaman’da başarılı icraatlarıyla bilinen Vali Abdullah Erin, Şanlıurfa’ya atandı. Kent insanı bu atamadan da son derece mutlu.

Kentte göreve geldiği günden bu yana kentin alt yapısından üst yapısına kadar çok sayıda projeyle Şanlıurfa’yı modern bir kent görüntüsüne kavuşturan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’nin çantasında daha çok sayıda şehre vizyon katacak iş var. Kentin en fazla Suriyeli nüfusunu ağırlayan, tarihi yapıların yoğunluğu ile dikkat çeken Eyyubiye Belediyesi’nin Başkanı Mehmet Ekinci de turizm başta olmak üzere çok sayıda belirlenen hedef doğrultusunda çalışıyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, 15 Temmuz darbesinden sonra kentin önde gelen isimlerinden olan İsmail Demirkol başkanlığında kayyum heyeti tarafından yönetilmesine rağmen iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek organizasyonlar hız kesmeden devam ediyor. Bu arada Kasım ayında yapılması beklenen oda seçimlerinde çok sayıda kişinin aday olacağı da öğrendiğimiz bilgiler arasında.

6. bölge teşviklerinde faydalanan kentin OSB’sinde ise son Cazibe Merkezleri Programıyla beraber olağanüstü bir hareketlilik olduğunu gözlemliyoruz. Şanlıurfa OSB Müdürü Yunus Emre Aksu, büyük ölçekli yurt içi ve yurt dışı firmaların ilgisinden son derece mutlu olduklarını ve bölgelerine olan ilgisinin her geçen gün arttığına dikkat çekiyor her seferinde. Özellikle tekstil, gıda, ayakkabı, enerji sektöründeki uygun alt yapısı nedeniyle yatırımcıların ilgi odağında olan Şanlıurfa’da bahsi geçen yatırımların biran önce faaliyete geçmesi bekleniyor. Şimdiye kadar sanayi alanında istediği noktaya bir türlü ulaşamayan kentin bu son yıllardaki hareketliliğin devam etmesiyle önümüzdeki yıllarda belli sektörlerde ön plana çıkacağı, ihracatta ilk sıralara doğru yükselmesi çokta uzak değil.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın merkezi de Şanlıurfa. Sadrettin Karahocagil Başkanlığı’ndaki kurum illerin kaynaklarını değerlendirerek, halkın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükselterek diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmak amacıyla çalışıyor… Tarım, sanayi, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı alanlarında önemli işler yürütüyor. Merkez olmanın avantajıyla da kente kurum ciddi faydalar sağlıyor.

Öte yandan Şanlıurfa’nın yeni nesil iş dünyasında da hareket var. Kentin lokomotif sektörü tekstilde çocuk ve bebek giyimi üzerine ortak akılla bir Şanlıurfa markası çıkarma projesi olduğunu öğreniyoruz TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun… Başkan Halil Görgün, üyeler Ahmet Can Toprak, Servet Akkoyun, Mustafa Aktaş, Ahmet Ersavaş, İbrahim Halil Yılmaz, Selim Balıkçı hem firmalarının hem de kenti gelişimine katkı sunmak için elleri taşın altında olan isimlerden bazıları. Ama gençlerin seslerine daha fazla kulak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kentin ileri gelenleri gelecekleri olan gençlerin fikirlerine gereken ilgi ve desteği gösterirse kazanan Şanlıurfa olacaktır.

Kente dair söylenecek, yazacak daha çok şey var. Aktarmaya devam edeceğiz...

Tüm yazılarını göster