Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e reel sektörden gazetemize yansıyan mesajları da sorduk.
Örneğin, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) epey bir zamandır elektrik ve doğalgaz fiyatlarının ve bu alanda yapılan düzenlemelerin üretimi ciddi sıkıntıya soktuğunu anlatıyor.
Şikayet, sadece büyük sanayicilerden de gelmiyor. Örneğin Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, kısa süre önce yaptığımız görüşmede, “elektrik faturalarının artık pek çok atölyede işçilik ücretlerine denk hale geldiğini” vurguluyordu. Biraz şüpheyle yaklaştığımızı görünce, nisandan bu yana elektrik fiyatlarındaki değişimi tablo haline getirip gönderdi. Nisanda 32 kuruş olan kilovatsaat fiyatı gelmiş 49 kuruşa…
Tabii bu tablo, enerjiyi yoğun kullanan sektörlerde daha da ağırlaşıyor. Bir seramik üreticisi, elektrik faturasının 950 bin liradan 2 milyon 300 bin liraya çıktığını anlatıyordu geçenlerde. ‘Nasıl dayanacağız’ diye sorarak. Fatih Dönmez bakanımızın basın davetine katılırken, Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Abidin Özkaya’nın söyledikleri de aklımdaydı. “Madem, elektrik ve doğalgaz fiyatları arttığında herkes için artıyor, şimdi düşürüldüğünde neden üretim yapanlar indirimin dışında bırakılıyor?” diyordu Özkaya ve ekliyordu:
“Üretimde zaten kayıplar var. Sanayi üretimi rakamları ortada… Umudumuzu korumak istiyoruz ama 2-3 ay sonra daha olumsuz etkiler görmekten de endişeleniyoruz. Çoğumuz ihracata yöneldik ama sadece ihracat ile olmuyor…” Acaba, Enerji Bakanlığı yeni dönemde sanayicilerin üzerindeki enerji yükünü hafifl etmek için yeni düzenlemeler planlıyor mu? Elektrik indirimlerine şirketler de dahil edilecek mi? Doğalgazda KOBİ’lere de indirim uygulanacak deniliyor. Acaba hangi KOBİ’ler bu indirimden yararlanacak?
Enerji Bakanı Fatih Dönmez şöyle yanıtladı sorumuzu:
“Elektrikte indirim sadece konutlarda var, doğalgazda ise konutlar ve işletmeler küçük işletmeler yani otel, hastane, daha çok ticarethane gibi kurumlarda var. Sanayi grubu orada yine ayrı çalışıyor.
Sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi konutlara yönelik elektrik, gaz fiyatlarındaki indirimde sadece petrol faktörü değil, başka faktörler de var. Bir de öngörüde bulunuldu. Petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak… Gerek BOTAŞ, gerek EÜAŞ Ocak 1’deki maliyetleri değil, 2019’da muhtemel maliyetleri dikkate alarak bir hesaplamayla gidiyor. Dolayısıyla, şimdi borsadaki fiyatları ertesi gün bizim bir küçük ve orta ölçekli tüketiciye yansıtmamız doğru olmaz. Dönem içerisinde fiyatların bu seviyelere geleceğini öngörerek bir indirim kararı alındı. Daha çok küçük tüketici ve esnafa dönük bir işlem var. Büyük tüketiciler ise artık biraz daha serbest piyasadan alsın mantığı var.”