Sanatın ve lezzetlerin peşinde bir hafta...

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Sanatın ve lezzetlerin peşinde bir hafta...Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… 

► “Ah bir yağmur yağsa da mantarlar çıksa!”

Gazeteniz DÜNYA’nın haftasonu eki Ekstra’da Cuma günü başlamıştık “lezzetli, ama tehlikeli mantarlar”ı anlatmaya. Mantar toplamak bir tutkudur. Mantar meraklıları için bu eylemin lûgattaki yeri, uçaklar için kullanılan “sorti yapmak”- tır. Hedef, karşılaşıldığında adrenalinlerini yükselten mantarlar, örneğin bir küme kuzugöbeğidir. Bu nedenle bahar ayları ve yağmurlar dört gözle beklenir. “Ah bir yağmur yağsa” diye dua eder mantar tutkunları. Ve ilk yağmurlarla birlikte ormanların içine sorti yaparlar.

Katıldığım bir mantar sortisini ve mantar üzerine birçok şeyi konuşacağız bugün. Ama yeniden uyarıyorum, aman dikkat! Öldürücü, zehirli ve yenen mantarları ayırt etmek çok önemli. Bilimsel bir netlikle tanımlanarak yenilebilirliği güncel kaynaklardan teyit edilmeyen her mantar tehlikeli, hatta öldürücü olabilir.

► Sanat, nesilleri bu kez Midilli’de buluşturdu

Elgiz Müzesi, 2001 yılında Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olarak koleksiyoner Sevda ve Can Elgiz tarafından kuruldu. Çağdaş veya güncel sanat üzerine devlet ve vakıf müzelerinin olmadığı bir dönemdi. Ülkenin bu eksiğini gidermek ve çağdaş sanatın gelişmesini sağlamak misyonuyla hareket eden kurum, kâr amacı gütmeyen uluslararası kimliğiyle 15 yıldır sanatseverlere hizmet veriyor.

Can Elgiz’in ailesi Midillili. Büyük dedesi Halim Bey’in doğduğu konak, bugün Mytilene Belediyesi Sanat Galerisi. Elgiz Museum o mekânda konağın hikâyesindeki anlatılara yeni geçiş çizgileri ve yollar eklemeyi amaçlayan bir sergi düzenledi: Geçiş Çizgileri. Elgiz Koleksiyonu’nun küçük bir bölümünün orada sergilenmesi, Can Bey’in söylediği gibi belki de Dünya’da hiç gerçekleşmemiş, nesiller ve ülkeler arası bağlantıyı gösteriyordu.

Sergi açılışı için bir uçak dolusu Elgiz ailesi ve sanat dostu Midilli’ydik. İşte bir ailenin ve bir serginin hikâyesi…

► Türk fındığında tehdit ve fırsatlar

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından düzenlenen “Fındık İle Sağlık” etkinliğinde, Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünü olan fındık, sektör paydaşları ile uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.

Açılış konuşmasında fındığın bir ürün olmanın ötesinde sosyal bir olgu olduğunun altını çizen TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş, fındık yetiştiriciliğindeki tarihi gelişmeleri satır başlarıyla özetlerken Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yüzde 70-75’ini gerçekleştirdiğini vurguladı.

► Gaziantep lezzetleri Shangri-La Bosphorus’ta

Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep’in dünyaca ünlü mutfağından örnekler, Shangri-La Bosphorus’ta 8 Ekim’e kadar lezzet meraklılarını bekliyor.

► Balparmak ambalajlarına balın derlendiği rakım da girdi!

Balparmak’ın ortalama bin 500 metre rakımdan derlenen Özel Seçim Yüksek Yayla Balı ve ortalama bin metre rakımdan derlenen Yayla Balı bu bilgileri içeren yeni etiketleriyle rafl ardaki yerini aldı.

► Lezzetli hayat notları…

Ankara Bilkent Station’da 14- 16 Ekim arası tatlı festivali düzenlenecek; Çiçek Bar’dan yeni mevsimde yeni dekorasyon, yeni mönü; Almanların Oktoberfest’i Cumartesi günü Riva’s Club’ta yaşanacak; Wasa’dan glutensiz gevrek ekmek…

Tüm yazılarını göster