Sanatçılar da ekonomiyi sallar

Ömer Faruk ÇOLAK EKONOMİ ATLASI dunyaweb@dunya.com
 
İtalya'da geçen hafta yapılan seçimler sadece İtalya'yı değil tüm dünyayı salladı. Seçim sonuçlarının belli olması ile birlikte, piyasalarda düşüşe geçti. New York Dow Jones Endeksi %1,55 oranında düştü, Euro ABD doları karşısında değer kaybetti. Bu bizim piyasaları da etkiledi ve Dolar TL karşısında 1,81'e geldi.
Ekonomik krizi aşmaya çalışan İtalya'nın bir seçimle küresel ekonomiyi bu derece sarsmasına bir komedyen Beppe Grillo neden oldu. Hükümetlerin beceriksizlikleri, parlamentoya olan güven kaybı İtalya'da oy kullanan seçmen oranının yüzde 55.17'de bıraktı. Bu oranın kendisi bile aslında İtalyan demokrasisi açısından bir sorun. Fakat kimse şu anda bunu tartışmıyor. 
Tartışma seçim sürecinde sistemi ve krize çözmeye yönelik uygulanan istikrar programını kıyasıya eleştiren Beppe Grillo'nun önderliğindeki Beş Yıldızlı Hareketi'nin %24,54 oy alması. Bu oran piyasaların (kimse onlar) hiç beklemediği bir sonuç oldu. Açıklanan seçim sonuçlarına göre Bersani'nin orta sol bloku Meclisin alt kanadı için kullanılan oyların %29,54'ünü, Berlusconi'nin orta sağ bloku oyların %29,18'ini ve son bir yıldır İtalya'yı idare eden teknokrat hükümetinin Başbakanı Mario Monti'nin  orta blok  oyların %10'unu aldı.  Bu sonuçlar İtalya için yeni bir koalisyon hükümeti döneminin daha başlayacağını göstermekte. İtalyanlar bizim gibi koalisyon hükümeti düşmanı değil, yıllarca koalisyon hükümetlerince idare edildiler. Ancak koalisyon ortakları önemli. Korku Grillo hareketinin koalisyon ortağı olması.
Çünkü piyasa dediğimiz görünmeyen el seçim süresince Beppe Grillo'nun söyleminden ciddi bir biçimde rahatsız oldu. Beppe Grillo seçimde gücünü meydanları dolduran kalabalıklardan ve internette sosyal medya  üzerinden yürütülen kampanyadan aldı. Grillo sistemin bir parçası olarak gördüğü  televizyonlara hiç röportaj vermedi. Grillo, hareketin hedefinin siyaset sistemi olduğunu, televizyon ve gazetelerin  sistemin uşakları olduğunu sürekli ifade etti. Ona göre Euro Bölgesi'nin en büyük üçüncü ekonomisine dayatılan istikrar programı İtalya'lar için varoluş değerlerine yapılan bir darbe. Bu söylemi nedeni ile de Grillo egemen medya tarafından bir seçkin ve siyasetçi düşmanı olarak damgalandı. Seçim sürecinde Sol Blok lideri Pier Luigi Bersani ise  Grillo'yu bir demagog ve demokrasi düşmanı olarak ilan etti. 
Aslında Grillo İtalya'daki ekonomik durgunluk ve yolsuzluğa gösterilen öfkenin sesi. Hatırlayınız 2001 krizi sonrası Türkiye'de AKP'nin tutturduğu söylemde buna benziyordu. Bu söylem AKP'yi iktidara getirmişti. Aradaki fark orada hareketin başını bir sanatçının çekmesi ve İtalya'nın ulusal değerlerine olan bağlılık. Bir de orada dini motif yok. İçinizden o kadar da fark olsun dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet ben de aynı düşüncedeyim. Ne de olsa İtalya Roma İmparatorluğu'nun laik sistemine oturan bir ülke.
İtalya'daki Grillo hareketi kısa sürede sona erer, çünkü sistem kendini onarma becerisine sahip. Ancak bu sonuçlar sanatçılar kızarsa neler oluru göstermesi açısından yine de önemli. 
 
Tüm yazılarını göster