Londra'daki Tate Britain güzel sanatlar müzesi, sanat tarihinde bir ilki 2010'da gerçekleştirdi: iPad kullanarak yapılmış resimler (tablolar?) sergiledi. Sanatsal yerleştirme (installation) aracı olarak kullanarak.
iPad'deki Melodala uygulamasıyla, sesi renge dönüştürmek, ekranda parmak gezdirerek çizim yapmak mümkün. Meraklılar, müzede bir salondaki iPad'lerle gönüllerince "resim" yaptı. Ortaya çıkan "eser" duvara yansıtıldı. Eseri hemen oracıkta renkli baskıyla basıp verme düzeneği sağlanmıştı. Böylece "sanatçı," hazır kahve almış gibi, elinde hazır resmiyle müzeden ayrıldı. Bunu herkese anlattı. Resmini gösterdi. Arkadaşları da gidip aynı tecrübeyi yaşamak istediler. Tate Britain'in yaratıcı-yenilikçi uygulaması kulaktan kulağa yayıldı.
***
Müze yönetimi, işe gerçek bir sanat boyutu da eklemek amacıyla ünlü bir İngiliz sanatçıyı da projeye kattı: O tarihte 72 yaşında, ama ruhu genç İngiliz pop sanat ressamı David Hockney'in de iPad'le yaptığı tablolar sergilendi. Bay Hockney, eserlerinde pop sanat öğeleri kadar modern teknolojiyi de cesaretle kullanmasıyla ünlü. Şu özlü söz ona ait: "Sekreterler Blackberry, sanatçılar iPhone kullanır." Beyefendi, sanatını şimdilerde iPad'de icra ediyor.
iPad uygulaması Melodala, bir kaç el hareketiyle ekranda çizimler yaratıyor. Düzgün çizgi çizemeyen biri dahi bununla "resim" (?) yapabilir hale geliyor. Eh, mimarlardan tasarımcılara yaratıcı meslek dallarında bilgisayar kullanılırken, güzel sanatlar neden eksik kalsın? Sayısal sanat diye bir şey var artık.
***
Ülkenin en tanınmış ve yenilikçi sanatçısı iPad kullanarak tablo yapıyorsa, ülkenin en saygın ve üst düzey sanat kurumu Kraliyet Akademisi de buna ilgi göstermezse ayıp olurdu.
Evet, bildiniz! Bay Hockney'nin iPad Tabloları 21 Ocak-9 Nisan arasında Kraliyet Akademisi salonlarında gösterilecek. Bu sanat Everest'i için bugüne kadar tanık olunmadık yenilikçi bir etkinlik. (Osmanlı-Türk sanatının 600-1600 yıllarını kapsayan o çok görkemli "Türkler Sergisi" de 2005'te burada açılmıştı).
Hockney sergisinde yağlı boya çalışmaları da olacak ama bütün dikkatlerin iPad'le yaptıklarına yoğunlaşacağı kuşkusuz. Çünkü dijital sanat denildiği zaman akla hemen bilgisayar destekli grafik sanat geliyor. Video oyunları, reklamlar, animasyonlar, sinema efektleri... Ama "sanat" türü sanat için dijital olanakları Hockney gibi kullananlar tek tük. Bunlar da daha çok öncül (avant garde) nitelikli deneysel sanatçılar. Hiç biri de beyefendi gibi 74 değil.
Sanatçımız, ilk iPhone'unu 2008-09 kışında almış. "Fırçalar" (Brushes) uygulamasıyla paş parmağıyla ekrana "çizmeye" başlamış. Bunları, arkadaşlarına eposta olarak yollamaya başlamış. 2010'da iPad çıkınca, hemen ona terfi etmiş. Ekran daha geniş, uygulama daha özgür. Sonuç? Daha hoş resimler. Aynı yıl, Londra'daki Tate Gallery, iPad'li sanat işine girince, akla ilk gelen sanatçı elbette David Hockney oldu.
Yenilikçilik sadece imalat sanayii için değil. Sadece şirket yönetimi ve üretimi için değil. Sadece ürün geliştirme için değil.