Sanal para babaları Antalya’da buluştu

Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Bazen iflaslarla anıldı, bazen de intiharlarla... Ama popülerliğini hiç yitirmedi. Hatta giderek daha fazla ilgi görmeye başladı. Sanal alemin para birimi Bitcoin’den bahsediyorum. Hiçbir devlet, merkez bankası hatta resmi kurumlarıyla ilişkisi olmayan Bitcoin’in hikayesi 2009’da başladı. Sanal alemde el değiştirebilen ve bir prosedür sınırı içinde olmayan Bitcoin’i Satoshi Nakamoto takma adıyla tanıdı dünya. Ancak bu yılın mart ayında gizemli Japon’un Avustralyalı işadamı Craig Wright olduğu ortaya çıktı. Kimliğini uluslararası medya kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, ilk Bitcoin transferinin orijinal belgelerini de kanıt olarak gösterdi.

Aslen bilgisayar mühendisi olan Wright’ın yarattığı sanal paranın yaygınlığı da değeri de kısa sürede arttı. 1 Bitcoin’in değeri henüz 4 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen 1.000 doları gördü. Piyasa değeri de 13 milyar dolara ulaştı. Şu anda bu değerlerde olmasa da küresel ekonominin vazgeçilmez enstrümanı olmaya devam ediyor.

İlk Türk yatırımcı Ahmet Çalık

Rusya, Çin, Fransa gibi ülkelerin kamu kuruluşlarında yasakladığı Bitcoin’i özellikle Batı’da kullanan insan sayısının 15 milyon geçtiği belirtiliyor.

Son dönemde kullanıcılar arasına küresel finans kurumları da katıldı. Öyle ki dünyanın en önemli finans merkezlerinden Londra’daki bankalar, siber saldırıları engellemek için hackerlara karşı Bitcoin teklif ederek anlaşma yolunu tercih ediyor.

Bitcoin merakı sadece küresel piyasalarda değil, Türk yatırımcılar tarafından da ilgiyle takip ediliyor. İlk önemli yatırımcısı da Çalık Holding’in patronu Ahmet Çalık. Çalık, Bitcoin’e Türkiye üzerinden değil Gürcistan kanalıyla adım atmayı tercih etti. 6 milyar dolarlık fonu bulunan Georgia Co-Investment Fund (GIF), Bitcoin ağının en önemli altyapı şirketlerinden Bitfury’ye 10 milyon dolarlık yatırım yaptı. GIF’in en önemli ortaklarından birinin Ahmet Çalık’ın şirketi Çalık Holding olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Forbes ve IBM sponsor oldu

Bunları neden mi anlattım?

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bu konuda sessiz sedasız bir toplantı yapıldı. Bitcoin’in dünyaca ünlü isimleri; sanal para babaları Antalya’da bir araya geldi. İngiltere merkezli CoinsBank’ın düzenleyeceği toplantıların ilk halkasıydı bu. Bu toplantıların ikincisi de Akdeniz üzerinde bir cruise gemisinde yapılacak. Her neyse... Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes, IBM, GEM Research, Genesis Mining gibi kuruluşların sponsorluğunda gerçekleşen toplantılarda Bitcoin’in dünyaca ünlü isimleri konferanslar verdi. 

CoinsBank CEO’su Ronny Boesing, Antalya’daki toplantının önemini "Kripto para sektöründe çok fazla sayıda zeki insan var. Bu kişilerin hepsinin beraber çalıştığında nelerin başarılabileceğini düşünün! İnanıyorum ki işbirliğimiz ana akıma adoptasyon için anahtar nokta olacaktır ve bu konferans bunun başlangıcı olabilir...” sözleriyle açıkladı.

Sokaktaki vatandaşı pek ilgilendirmese de Bitcoin, şimdiden Türk turizmcisi ve işadamlarına para kazandırmaya başladı bile...

MNG’den Dubai’ye 5 yıldızlı otel

Petrolde yaşanan düşüş Ortadoğu’da gayrimenkul projelerini de olumsuz yönde etkilendi. Dolayısıyla bu bölgede iş yapan Türk müteahhitlerin işleri son dönemde geçmişe nazaran azalmış durumda. Ancak bazı 'niş' projeler bu olumsuzluklardan etkilenmedi. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Dubai’nin Kanal İstanbul’u olarak bilinen projesi. 2 milyar dolarlık Dubai Kanal Projesi’nin ilk fazını 2013’te kazanan MNG Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal, şimdi de projenin önemli bir aşamasını daha üstleniyor. Dubai’deki Business Area’da inşa edilecek turizm tesisini MNG Holding yapacak.

220 milyon dolarlık proje

5 yıldızlı otelin yapılacağı projede ayrıntılar netlik kazanmasa da MNG’nin yapacağı iş yaklaşık 220 milyon dolara mal olacak. Otelin yanı sıra projede ayrıca bir apartman kompleksi de yer alacak. Projeyle ilgili Birleşik Arap Emirlikleri’nin en önemli finans kurumlarından Abu Dhabi Commercial Bank ile de sendikasyon anlaşması imzalanmak üzere. Projenin 2017’de tamamlanması öngörülüyor.
Turizmde MNG Holding, özellikle Antalya bölgesindeki yatırımlarıyla tanınıyor. World of Wonders (WOW) markasının sahibi olan MNG Holding, WOW Kremlin Palace, WOW Topkapı Palace, WOW Bodrum Resort, WOW İstanbul ve WOW Airport otelleriyle öne çıkıyor.

Biliyor musunuz?

Otomobil tarihinde kadınlar

Yağmurlu bir havada otomobilinizin cam sileceğinin çalışmadığını düşünün. Ya da kirlenmiş camı temizleyemediğinizi... 1866 yılında doğan sığır yetiştiricisi ve bağcısı Alabamalı Mary Anderson ile hayatımıza girdi cam sileceği. 1903 yılında New York’a giden Anderson, bindiği tramvayın sürücüsünün kar yüzünden ön camları temizlemekte zorlandığını gördü. Sürücü, bir yandan ön camları açıp temizliyor bir yandan da tramvayı kullanmak zorunda kalıyordu.

Alabama’ya dönen Anderson camları temizlemek için elle çalıştırılabilen bir mekanizma yarattı. Bu icadının da patentini aldı.

Hem Kanadalı hem de ABD’li şirketlerle de masaya oturan Anderson, patentini satmayı düşünüyordu. Ancak şirketler, cam sileceklerinin fazla ticari bir değeri olmadığını düşünerek sıcak bakmadılar. 17 yıllık patent süresi sona erdiğinde de otomobil piyasasındaki hızlı büyüme, Anderson’u haklı çıkardı. Bir anda popüler olan Anderson’un icadı ilk olarak Cadillac tarafından kullanılmaya başlandı.

Otomobilin bir erkek icadı olduğunu düşünebilirsiniz. Mary Anderson’ın cam sileceği, ünlü aktrist Florance Lawrance’ın sinyal lambaları, kadının otomobile yaptığı en güzel dokunuşlar olarak hatırlanmalı...

Tüm yazılarını göster