S&P açıklamaları güne damga vurabilir

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan ONAT / Finansinvest

S&P’nin bugün Türkiye ilgili yapacağı değerlendirme yurtiçi piyasalarımızın odak noktası olacak. Ancak kurumun kredi notu ve görümümüzde bir değişikliğe gitme olasılığı şu an için oldukça zayıf gözüküyor. Bu duruma karşın son dönemde kur ve faizlerde izlenen volatilite ve seçim dönemine yaklaşmamız nedeniyle bu öğelere yönelik çarpıcı açıklamalar duyabiliriz. Öte yandan bugün ABD’de tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini takip edeceğiz. Hatırlanacağı üzere bir önceki istihdam verileri zayıf gelince Fed’in faiz artırımı için aceleci olmayacağı algılamaları oluşmuştu. Ek olarak geçtiğimiz gün Fed Chicago Başkanı Evans’ın bugün açıklanacak veriler sonrasında faiz artırımı beklentilerinin 2016 yılına ertelenebileceğini söylemesi de dikkat çekiyor. 

Avrupa tarafında ise Yunanistan gündemi meşgul etmeyi sürdürüyor. Eurogroup Pazartesi günü bir araya gelerek konu ile ilgili yeni açıklamalar yapabilir. Ancak gelebilecek ilgili açıklamaların piyasa etkisi sınırlı olacaktır. İngiltere’deki gerçekleşen seçimleri de unutmayalım. Dün gerçekleşen oylama sonrasında sonuçların yüksek olasılıkla yeni bir koalisyon hükümetine işaret etmesi beklenmekte. Bununla beraber yakın gelecekte burada merak edilen konu İngiltere’de Avrupa Birliğinden çıkışa dair yeni bir referandum yapılıp yapılmayacağı olabilir.
Yurtiçi özelinde ise 1Ç15 dönemine ait bilanço açıklamaları devam ediyor. Özellikle Pazartesi günü bilanço açıklamaları açısından oldukça yoğun bir gün olacak. Dolayısıyla hisse ve sektörel bazlı hareketliliğe dikkat edilmeli. Ancak piyasalarımızın ana seyrinin son dönemde kur ve faiz ağırlıklı olduğunu düşünürsek yakın dönemde döviz kurlarında bir rahatlama olmadığı sürece endekste de defansif tercihlerin kullanılmaya devam edilmesi daha uygun duruyor. 
 

Tüm yazılarını göster