Salih Uçan ve 3 puan

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com
Fenerbahçe'nin Ordu deplasmanındaki ilk yarı performansı çok göz doldurmasa da Caner ve Salih'in ufak bir kıpırdanması ve kişisel yetenekleri sarı-lacivertlilere üstünlüğü getirmeye yetti. Karşılaşmaya hızlı başlayan Orduspor'da Hector Cuper ve talebelerinin güçlü rakiplerini iyi analiz ettikleri belliydi. 4-1-4-1 gibi bir sistemde sahaya yayılan ev sahibi, Webo'yu Ayila Yussuf ile "forvet arkası" tabir ettiğimiz bölgede oynayan Salih'i ise (belki de o bölgede Cristian'ı bekliyorlardı) Ali Çamdalı ile savunup Fenerbahçe'yi önce durdurmayı planlamıştı. İlk 15 dakika itibariyle işleyen bu plan, sarı-lacivertlilerin Caner'i gezgin kullanmaya başlamasıyla birlikte sekteye uğradı. Mehmet Topal ve Raul Meireles'in kurmakta başarısız oldukları pas bağlantıları, Caner sayesinde sağlıklı biçimde kurulunca Fenerbahçe kazandığı topları daha verimli şekilde kullanmaya başladı. Oyunun bu şekli ise Orduspor açısından maç başındaki avantajı ortadan kaldırdı çünkü top rakipteyken Hasan Kabze ve Nizamettin'in fizik mücadele kapasiteleri ve pres kabiliyetleri sınırlıydı. Saha ve seyirci avantajına rağmen Fenerbahçe gibi bir rakip karşısında sahaya hem Barral, hem Stancu hem de Hasan Kabze ile çıkmak doğrusunu söylemek gerekirse cesur bir karardı. Belki maçın ilk bölümündeki baskıdan Orduspor adına bir gol çıksaydı, bu isimleri daha kompakt bir yapıda kontratak silahı olarak kullanmak mümkün olabilirdi ama işler Hector Cuper'in taktik tahtasında kurguladığı gibi gitmedi.
İkinci 45 dakikanın başlamasıyla birlikte Fenerbahçe'nin kontrollü oyununu bir adım daha ileriye taşıyarak garanti pasa dayalı klasik anlayışına döneceğini sananlar yanıldılar. Tam tersine ileride baskı yaparak Orduspor'un oyuna çıkmasını engelleyen sarı-lacivertliler, tabiri caizse Cuper'in maç başı planını çökerttiler. Bu dakikalarda Türk futbolunun yeni ve genç yıldızı Salih Uçan'ın Sergenvari golü de gelince maçın sonucu az çok belli oldu. Süper Lig'deki kısa kariyerine rağmen kumaşını belli eden performansıyla Salih'in önü gerçekten de çok açık görünüyor. Yakın zamanda milli takımımızın da önemli bir oyuncusu olacağına hiç şüphe yok.
İkinci golün geldiği dakikadan itibaren moral motivasyon anlamında darbe alan Orduspor'un sahada istediklerini yapamayan taraf olduğu rahatlıkla söylenebilir. Fenerbahçe ise şampiyonluk yolunda yaşadığı gerilimden kurtularak çok rahat top dolaştırmaya ve ev sahibinin boşalttığı alanlara sızmaya gayret etti. Bahsettiğimiz bu akınlardan tatmin edici bir sonuç alınamamış olması fizik düşüşten değil bence mental gevşemeden kaynaklanıyordu çünkü pazar gecesi sergiledikleri fizik görünümle takımları kıyaslarsak, Fenerbahçe sezon içinde rakibinden 21 maç daha fazla oynamasına rağmen kondisyon anlamında çok daha diriydi. Sonuç itibariyle sahadan istediğini alarak ayrılan taraf konuk takım Fenerbahçe oldu. Geçtiğimiz Cuma günü haftanın maçlarını analiz ederken bu maça dair, "sürprize açık" ifadesini kullanmıştık ve bu görüşümüzdeki dayanağımız Orduspor'un kıpırdanan görüntüsü ile şiddetli puan ihtiyacı idi. Görünen tablo itibariyle mor-beyazlıların ligde kalmak için arka arkaya oynayacağı Trabzonspor, Kasımpaşa ve Beşiktaş maçlarında "Süper Lig Şampiyonu" performansı göstermesi gerekiyor. Aksi takdirde "Avrupa Kupaları" parolasıyla başlayan uzun maraton "PTT 1.Lig" kâbusuyla sona erecek gibi görünüyor.
 
 

28.HAFTANIN SEYRİ

Diarra yıldızlaştı, Antalyaspor kazandı
Süper Lig'in 28. haftasının açılış maçı Medical Park Antalyaspor ile Kasımpaşaspor arasında oynandı. Akdeniz Üniversitesi Stadı'ndaki mücadele 3-2 Antalyaspor üstünlüğüyle sonuçlandı. Ev sahibi ekibinin gollerini 29 ve 61'de Lamine Diarra ve 35'te penaltıdan Tita kaydetti geldi. Kasımpaşa'nın golleri ise 41'de Özer Hurmacı ve 71. dakikada Kalu Uche'den geldi. Bu sonucun ardından ev sahibi Antalyaspor puanını 40 yükseltti. Kasımpaşa ise 43 puanda kaldı. Süper Lig'in 29.haftasında Antalyaspor, Beşiktaş deplasmanında puan ararken Kasımpaşa sahasında Akhisar Belediyespor'u ağırlayacak.
 
Karabükspor pes etmedi
Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile Kardemir Karabükspor karşı karşıya geldi. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan karşılaşma 2-2'lik eşitlikle sona erdi. İstanbul Büyükşehir Belediyespor 21. dakikada Doka, 26. dakikada penaltıdan Holmen'in golleriyle 2-0 öne geçti. Kardemir Karabükspor ilk devrenin uzatma dakikalarında penaltıdan İlhan Parlak ve 58. dakikada Gökhan Ünal'la eşitliği sağladı. Beraberliğin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyespor 33, Karabükspor ise 34 puana yükseldi. İBB gelecek hafta Sanica Boru Elazığspor'a konuk olacak, Kardemir Karabükspor ise sahasında Galatasaray'ı konuk edecek.
 
Kayserispor rahat kazandı
Süper Lig'in 28. haftasında Kayserispor ile Sanica Boru Elazığspor karşı karşıya geldi. 90 dakika sonunda ev sahibi ekip sahadan 4-1'lik galibiyetle ayrılmayı başardı. Kayseri'ye galibiyeti getiren goller 7'de Bobo, 29'da Bilica kendi kalesine, 47'de ve 68'de Mouche'den geldi. Mouche performansıyla takımına galibiyeti getiren isim oldu. Konuk ekibin tek golünü 33. dakikada penaltıdan Sinan kaydetti. Bu sonucun ardından Kayserispor puanını 39'a çıkarırken, S.B. Elazığspor 32 puanda kaldı. Ligin 29.haftasında Kayserispor, Gaziantepspor'un konuğu olacak. S.B. Elazığspor ise sahasında İ.B. Belediyespor ile oldukça kritik bir maça çıkacak.
 
Düellonun galibi yok
Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında Gençlerbirliği evinde Gaziantepspor ile karşılaştı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan ve büyük çekişmeye sahne olan mücadele 2-2 beraberlikle sonuçlandı. Gençlerbirliği'nin gollerini 8. dakikada Jimmy Durmaz ile 63. dakikada Björn Vlemincx atarken, Gaziantepspor'un sayıları ise 51. dakikada Turgut Doğan Şahin ve 76. dakikada Dorge Rostand'dan geldi. Bu sonucun ardından Avrupa Kupalarına katılma hedefi güden Gençlerbirliği önemli 2 puan kaybederek 39 puana yükseldi. Son haftalarda aldığı puanlarla düşme potasından uzaklaşan Gaziantepspor ise 36 puana ulaştı.
 
Gekas üçlük attı
28. hafta maçında Akhisar Belediyespor, sahasında konuk ettiği Trabzonspor'u 1-0 mağlup etti. Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmada Ege temsilcisine galibiyeti getiren golü 74. dakikada Theofanis Gekas kaydetti. İlk 60 dakikası temposuz ve kısır şekilde geçen karşılaşma Akhisar Belediyespor teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu'nun oyuna müdahaleleri sonrası hız kazandı. Tempolu geçen son yarım saatte üstünlüğü ele alan ev sahibi 3 puana uzanan taraf oldu. Süper Lig'in 29. haftasında deplasmanda Kasımpaşa ile karşılaşacak olan Akhisar, bu galibiyetle puanını 29'a yükseltti. 34 puanda kalan Trabzonspor ise gelecek hafta sahasında Orduspor'u konuk edecek. 
 
Son gülen Eskişehir
Süper Lig 28. hafta maçında Avrupa kupalarına katılma şansını zorlamak isteyen Eskişehirspor ile alt sıralara düşmeme mücadelesi veren Sivasspor karşı karşıya geldi. Eskişehir Atatürk Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 2-1'lik skorla ev sahibi Eskişehirspor oldu. Sivasspor, 45. dakikada Arkadiusz Piech'in güzel golüyle deplasmanda 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla sona erdi. Eskişehirspor, 61. dakikada Veysel Sarı ile durumu 1-1 yaptı. Maçın 75. dakikasında oyuna giren Diomansy Kamara ise 4 dakika sonra attığı golle Eskişehirspor'u 2-1 öne geçirdi. Eskişehirspor 6 haftalık galibiyet hasretini sonlandırdı ve puanını 39'a yükseltti. Sivasspor 35 puanda kaldı.
 
Tüm yazılarını göster