Sakın geç kalma erken gel

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

"Bizde transfer bitmez, 365 gün devam eder." Sizi bilmem ama ben bu cümleyi 2-3 ayda bir herhangi bir yöneticinin ağzından duymazsam rahat edemiyorum. Bu demeç yönetimlerde işleyişin rutin biçimde süregeldiğini anlatan önemli bir göstergedir benim için. Her ne kadar aslı astarı olmasa da. Liglerin bitmesine birkaç hafta kala, tuttuğu takımın iddiası da kalmadıysa taraftarın favori şarkısı "Sakın geç kalma erken gel" olur. Hani güftesi Ahmet Rasim'e, bestesi Tatyos Efendiye ait o muhteşem eser. Eser güzel de bizim takımlarda plan-proje ne gezer? 365 gün bitmeyen transfer nedense Haziran başında hatırlanır, Eylüle kadar çabalanır. Çoğu zaman takımlar çalışmalara başlar, hatta bazen ön eleme oynanır müstakbel yıldızlar ondan sonra arz-ı endam ederler. Doğal olarak da Eylül-Mayıs arası "uyum sorunu" konulu nutuklar sahne alır. Halbuki zaman darlığından çoğu kez menajer tavsiyesiyle uydur-kaydır yapılan takviyelerin uyum sorununa yol açmasından doğal bir şey var mıdır?

"Scouting" mevhumundan bihabermiş gibi davranan takımlarımız, profesyonel izleme ekiplerine çok gördükleri maddi kaynakları, imza parası adı altında menajerlere ya da deve-cüce oynayan kulüplere kaptırmakta bir beis görmezler. Örnek mi? Juan Figer. Lugano, Alex, Bobo, Nobre gibi ligimizin hatırı sayılır futbolcularına hizmet veren Figer, Beşiktaş ve Fenerbahçe yönetimleri uyanmamış olsa bugün adını Forbes listesinde ilk 50 arasında okuyacağımız sayılı zenginlerden biri olabilirdi. Şimdi "zararın neresinden dönsek kardır" demek acaba takımlarımızı kurtarır mı dersiniz? Demografik yapısı itibariyle büyük kulüplerimizin bir nevi arka bahçeleri olması gereken Alman ligleri bile menajerlere sorularak transfer yapılan yerlerden. Transferde nasıl başarı beklenir ki hal böyleyken? Şimdi Ligue 1 takımlarından Lille'in sadece geçen sezon oyuncu alış-verişi ile kasasına 10 milyon Euro'ya yakın para koyduğunu söylesek, "biz oyuncu ticareti yapmıyoruz, hedef kovalıyoruz" diyenler çıkacaktır. "O hedeflere ne zaman ulaşılacak?" diye sorduğumuzda oluşacak sessizliği ise sizlerin hayal gücüne bırakıyorum. Son dönemde revaçta olan yöntem, dünya futbol piyasasında bilinirliği yüksek oyunları transfer etmek. Kabul etmek lazım ki, bu tür isim olmuş oyuncuların gelişi hem taraftarda heyecan yaratıyor hem takımlarımızın marka değeri yükseliyor hem de ürün ve kombine satışları patlıyor. Bu tercihin yapılmasını eleştirmemekle birlikte bir durum tespiti yapma gereği hissediyorum. Ligimize gelmesi/getirilmesi planlanan yıldızlar çoğu kez performans eğrisi aşağı yönlü olan bir başka deyişle düşüş yaşayan futbolcular. Hem yıldız hem de iyi performans gösteren oyuncular söz konusu olduğunda ise "Bir kızı bin kişi ister bir kişi alır" misali transfer hikâyesi uzadıkça uzuyor. En basitinden bugün Galatasaray yönetiminin yaşadığı sıkıntı tam da bu türden. Bir yandan takımlarımız yavaştan yeni sezon hazırlıklarına başlarken bir yandan da teknik adamların kadronun netleşmemesi dolayısıyla yaşadıkları teknik-taktik buhranlar söz konusu. Oysa ligde ikinci devrenin ortalarından itibaren takıma yapılacak takviyelerin belli olması hatta sezon içinde izlenen oyuncularla kontak kurulması "365 gün transfer yapan" takımların en büyük özellikleri. Sözün özü, transferde muteber olan profesyonel kadro ve scouting sistemi. Bu devran böyle sürdükçe her yıl Mart ayında değerli yöneticilerimizin oluşturduğu TSM korosundan "Ben gamlı hazan, sense bahar" şarkısını dinlemeye devam edeceğiz sanki.

Dünya liglerinde transfer

- Başta Liverpool olmak üzere Paris Saint-Germain'in de transferi için uğraş verdiği St Etienne'in parlayan yıldızı Dimitri Payet transferi için Lille'in devrede olduğu öğrenildi. Liverpool yöneticileri, Payet için St Etienne'e 7 milyon Euro önerdiklerini ancak Fransız kulübünün 12 milyon Euroda direttiğini söylemişlerdi.

- Premier Lig'in yeni ekiplerinden Queens Park Rangers'ın, İtalya'nın önemli savunma oyuncularından Fabio Cannavaro'yu kadrosuna katmak üzere olduğu ileri sürüldü. Bonservisi elinden olan 37 yaşındaki savunma oyuncusunun, bu teklife sıcak baktığı da alınan bilgiler arasında.

- Real Madrid, Siena'nın genç yıldız adayı Souleymane Coulibaly'yi kadrosuna katmak istiyor. Madrid ekibinin gözlemcileri 16 yaşındaki futbolcuyu geçtiğimiz Perşembe günü, Meksika'da düzenlenen 17 Yaş Altı Dünya Kupası'nda Fildişi Sahili Milli Takımı forması altında izledi.

- Juventus kulübü, Manchester United'ın Güney Koreli yıldızı Park Ji-Sung'la ilgilendikleri yönündeki iddiaları yalanladı. Menajer Federico Pastorello yaptığı açıklamalarda Juventus'un Park Ji-Sung'un peşinde olduğunu iddia etmişti.

- OFK Belgrad'ın 20 yaşındaki orta saha oyuncusu Aleksandar Ignjovski, önümüzdeki sezon Bundesliga'da Werder Bremen adına mücadele edecek. Ignjovski'nin 4 yıllık sözleşme imzalayacağı ve Werder Bremen'in bonservis bedeli olarak 1 milyon Euro ödeyeceği iddia ediliyor.

- Yeni sezona yeni teknik direktörle girecek olan Inter, Santos'un yetenekli sağ bek oyuncusu Jonathan Cicero Moreira'yı transfer etmek için çalışmalarını devam ettiriyor. Jonathan'ın menajeri Jeiki Tadic konu hakkında "Görüşmeler devam ediyor ama bitmedi, Inter dünyadaki en iyi kulüplerden birisi ve Jonathan da hep büyük kulüplerde oynadı." ifadelerini kullandı.

- İskoçya'dan ayrılmak istediği ve önemli teklifler aldığı iddia edilen Rangers'ın Cezayirli savunma oyuncusu Madjid Bougherra, hakkındaki dedikodulara son noktayı koydu. Kulübünden ve devam eden sözleşmesinden memnun olduğunu belirten başarılı oyuncu, ayrılığın kafasında olmadığını sözlerine ekledi.

Süper Lig'de transfer

- Spor Toto Süper Lig'in yeni ekiplerinden Orduspor, Galatasaraylı Juan Pablo Pino ve Mustafa Sarp'ı kadrosuna katmak istiyor. Teknik Direktör Metin Diyadin, Galatasaray'ın iki yıldızı ile ilgilendiklerini doğrularken, yeni transferleri Miguel Garcia ve Souleymane Youla'nın da 3 Temmuz'da başlayacak olan Avusturya kampına katılacağını söyledi.

- Spor Toto Süper Lig'de gelecek sezondan itibaren yeniden şampiyonluğa oynamak isteyen Bursaspor, transferdeki en büyük alternatifini, Romaric adıyla bilinen Christian Koffi Ndri olarak belirledi. Bilindiği gibi Trabzonspor'un da bu futbolcuyla ilgili başlattığı girişimler bulunuyor.

- Spor Toto Süper Lig'in yeni takımlarından Samsunspor, Pal Lazar ve Arevalo Rios'la kesin olarak anlaşmaya vardı. Basına yansıyan haberlere göre, Kulüp Başkanı Kazım Gürol Yılmaz Macaristan'da Videoton forması giyen 23 yaşındaki Lazar ve Botafogo'da oynayan 29 yaşındaki Uruguaylı Rios'un transferinde sona geldiklerini söyledi.

- İtalyan basınında yer alan iddialara göre, Galatasaray Muntari'nin bonservisi için Inter'e 10 milyon Euro önerdi ve tecrübeli futbolcuya Milano ekibinde aldığı ücretin iki katını (2 milyon Euro) teklif etti fakat Muntari takımında kalmaya kararlı.

- Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe'de kiralık oynayan ve sarı lacivertli kulübün bonservisini almak istediği Joseph Yobo, Everton Başkanı Kenwright'la bir kez daha görüştü. Kulüp başkanı Kenwright Yobo'ya çok sayıda teklifler olduğunu söyleyerek bunları değerlendirmeleri gerektiğini vurgularken, Yobo ise tavrını Fenerbahçe'den yana koydu.

- Sivasspor'un en golcü oyuncularından biri olan ve aynı zamanda da takım kaptanlığı görevini üstlenen Mehmet Yıldız'ın Sivasspor ile yolları ayrıldı. Yıllardır formasını giyip kaptanlığını yaptığı Sivasspor ile sözleşmesini karşılıklı olarak fesh eden golcü oyuncu Mehmet Yıldız, kırmızı-beyazlı forma altında Süper Lig'de çıktığı 148 maçta 48 kez fileleri havalandırdı.

- Manisaspor'un başarılı savunma oyuncularından Eren Aydın, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile anlaştı. Sezon sonunda Manisaspor ile sözleşmesi biten Eren Aydın'ın İstanbul ekibiyle yaptığı görüşmeler olumlu geçti ve taraftarlar arasında anlaşma sağlandı.

Tüm yazılarını göster