Sağlığımız ”sigortaya” emanet

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Ülkemizde sigorta bilinci otomobil sigortaları ile artıyor. Yoldan geçen birini çevirip "Hangi özel sigortalarınız var?" diye sorsanız, alacağınız cevap "otomobil sigortası" olur. Nedeni çok basit, öncelikle trafik sigortası zorunlu. Yani bir otomobiliniz varsa zorunlu trafik sigortanız olması gerekiyor. Trafik polisi çevirdiğinde ya da bir kaza yaptığınızda zorunlu trafik sigortanız yoksa yandınız. İkinci neden ise trafikte aracın riskinin yüksek olması. Tüketici uyanık, neyi sigortalayacağını biliyor. Kasko da en çok yaptırılan sigortalardan biri.

Üç kuruş elimize geçse ilk alınacak şey otomobil, bu nedenle tüketicimiz sigortalamaya da otomobilden başlıyor. Televizyon programı için sigorta sektöründen yabancı bir genel müdür ile görüşme yaptığımda, bana "Gelişmiş ülkelerde insanlar öncelikle hayat sigortası, sonra sağlık sigortası yaptırır, sonrasında otomobilini ve evini sigorta yaptırır" dedi. "Türkiye bu bakımdan Güney Amerika ülkelerinin özelliklerini taşıyor" diye de ekledi.

Sağlık masrafları gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle sağlık sigortası önceliğine kavuşmamız, gelişmiş ülkeler seviyesine eriştiğimizin bir göstergesi olacak. Sağlık sigortası pahalı deniyor. Aynı şey ferdi kaza sigortaları için de tahmin ediliyor. Kişisel risklerin yoğun olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Yolda giderken bile başımıza her an bir şey gelebilir. Yolda yürürken ayağınızın burkulması, düşmeniz ya da evde elinizi yakmanız veya başınıza gelebilecek kaza neticesi oluşabilecek her olay ferdi kaza poliçesi kapsamına giriyor. Bunun bedelinin yıllık 100-150 milyon lira civarında olduğunu söylesem, konuyu hiç bilmeyenlerin, "Hadi canım sen de" dediklerini duyar gibiyim.

Sağlık sigortanızı ucuza getirebilirsiniz

Sağlık sigortasına gelince... Daha önce de defalarca yazdığım gibi bu bir ihtiyaç artık. Peki, pahalı mı? Bu sorunun cevabı, alacağınız poliçeye göre değişiyor. Belirli A grubu hastanelerden hizmet almak istiyorsanız, hem yatarak hem de ayakta teminatlı bir poliçeyi ortalama yıllık 3-5 bin YTL civarında satın alabiliyorsunuz. Daha küçük ölçekli hastaneler olsun derseniz, fiyat neredeyse yarı yarıya düşüyor. Sadece yatarak sınırsız bir poliçe satın alacaksanız bunun fiyatlarının ise 500-600 YTL'den başladığını söyleyebilirim (Ayda sadece 50 YTL, yani 10 paket sigara parası). Yani acil hastalandığınızda yatarak tedavi olduğunuzda istediğiniz hastanede bu hizmetten faydalanabiliyorsunuz. Burada sorgulamanız gereken, yenileme garantisini kaç yıl sonra hakedeceğiniz olmalı. Bu konuyu suistimal ettiğinizde, bu sağlık sigortalarındaki tüm poliçeleri kapsar, bir dahaki sene poliçeyi bir evvelki seneden daha pahalıya alacağınızı unutmayın.

Bilgilenmeden poliçe satın almayın

Ve daha da önemlisi poliçenizi yaptırırken mutlaka doğru bilgileri verin. Çünkü yanlış beyanınız tespit edildiğinde tümden mağdur olmanız mümkün. Bir de sağlık poliçenizin neleri kapsayıp neleri kapsamadığını mutlaka öğrenin. Geçenlerde bir dostum beni aradı; sağlık sigortası konusunda şirketini atıp tutuyor. Hazine Sigortacılık Genel Müdürlüğü'ne kadar şikayet etmekte kararlı. Sorununu dinlediğimde, "Peki poliçenin şu kısmını okudun mu?" diye sordum. Bana poliçesinin sigorta acentesi olan arkadaşında olduğunu söyledi. Kısacası daha poliçesini bile görmemiş ama haksızlığa uğradığını düşünüyor ve en üst makamlara kadar şikayet etmekte kararlı. Olayı kendisine izah edip yol gösterdim, aradan 10 gün geçti ama henüz aramadı beni arkadaşım.

Söylemek istediğim, bütçemiz elverdiği ölçüde, hiç olmazsa sadece yatarak sağlık poliçesi ya da bir ferdi kaza sigortası yaptıralım. Sağlığımızı Allah'a emanet edelim ama sigortayı da unutmayalım; bütün çağdaş ülkelerde olduğu gibi...

Tüm yazılarını göster