Sadece Volkan Babacan

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe, Fortis Türkiye Kupası'ndaki ilk grup maçını Ankara deplasmanında oynadı. Rakip Ankaragücü, ligde umduğunu bulamamış ve 8 haftada topladığı 5 puanla 16. sırada bulunan problemli bir takımdı. Açıkçası böyle bir ortamda sarı-lacivertlilerin rakibini ister yedekleriyle ister aslarıyla rahat bir şekilde geçmesi gerekirdi. 90 dakikalık mücadele sonunda edindiğimiz intiba maçın 1-0 bitmesinde Ankaragücü'nden çok Fenerbahçe'li yedeklerin etken olduğu yönünde. Doğrusu sarı-lacivertli yedekler Ankaragücü önünde hiçbir şey oynamadılar. Semih, Roberto Carlos, Edu gibi as takımdan gelenlerin azıcık kıpırdanması kupadaki ilk engeli geçmeye yetti de arttı.

Maça başlayan Fenerbahçe kadrosunda ilk on birin gediklisi az sayıda oyuncu vardı. Rakip de Ankaragücü olunca sanırım herkes yedeklerin formaya asılacağını düşündü, ama itiraf edelim, topluca yanıldık. Burak, Tümer, Josico, Kazım, Yasin ve Ali Bilgin tam da kendilerini göstermeleri gereken bu maçta kenardaki Aragones'e hiçbir zaman as takım oyuncusu olmayacaklarını pandomim sanatçısı maharetiyle anlattılar. Saklanarak ve toptan kaçarak… Bahsettiğimiz bu oyuncular yanında bir istisna vardı ki, o da genç kaleci Volkan Babacan'dı. Ligde görev aldığı süre boyunca Fenerbahçe'nin kaleci kazağı altında ezilmeyen, ileriye dair umutlu sinyaller veren Volkan, Ankaragücü karşısında da "daha çok şans istiyorum" der gibiydi. Gerek milli takımda gerekse de kulüp takımlarımızda yaşadığımız kaleci problemi malum. Özellikle Volkan Demirel'in formsuz bir dönem geçirdiği şu günlerde Volkan Babacan'ın parlaması için gerek-yeter ortamın oluştuğunu düşünüyorum. Tek yapılması gereken ona güvenmek. Fenerbahçe'nin yarıştığı kulvarların hepsi birden 20 yaşındaki bu genç eldivene ağır gelebilir. Ancak bugüne kadar alt yaş gruplarında yaklaşık 90 kez milli takıma çağrılan bu yetenekli kaleci için hiç olmazsa lig maçlarında fırsat yaratılması mümkün. Aslında o fırsatı bizzat Volkan Demirel yaratıyor, ama işin o yanı ayrı bir yazı konusu. Hepimizin bildiği gibi alt yaş gruplarından yetişerek ve turnuvalarda yıldızlaşarak gelen pek çok yeteneğin -A takım seviyesinde kimi zaman gerekli güveni ve desteği görmediklerinden olsa gerek- önleri kesiliyor. Oysa Fenerbahçe camiası Volkan Babacan'a destek olup yiyeceği muhtemel hatalı gollere tolerans gösterebilse belki de önümüzdeki 15 yıl için kaleci problemini kökten halledecek. "Fenerbahçe gibi yarışmacı takımlarda bu toleransın gösterilmesi zor" diyebilirsiniz. Tabii sezon başından bu yana Volkan Demirel'e gösterilen toleransı göz ardı ederek.

Açıkçası Ankaragücü - Fenerbahçe maçının uzun uzadıya analiz edilecek bir yönü yoktu. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu maçtan Fenerbahçe'nin kazanç hanesine yazılacak belki de tek şey kaleci Volkan Babacan oldu. Bunun dışında Semih hem goldeki becerisiyle, hem de yedeklerde zerresini göremediğimiz profesyonelliğiyle nasıl bir görev adamı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Nöbetçi (!) golcüyü halı sahaya çağırsanız bile bir saat boyunca kendisini paralayacağından emin olabilirsiniz. Giydiği formaya böylesine sahip çıkan futbolcuların nesli tükenmek üzere. Fenerbahçe Semih'i koruma altına almalı. Tabii Semih'e 180 derece zıt bir Colin Kazım da izledik Ankara'da. Şu sıralarda Fenerbahçe ile bağlarını koparmak için ekstra çaba sarf eden Kazım, bence ocak ayında bunu gerçekleştirmeye çok yaklaştı.

Trabzonspor tepetakla

Fortis Türkiye Kupası mücadelesi A grubunda oynanan Trabzonspor-Gaziantepspor maçından gülerek ayrılan gülen taraf Gaziantep temsilcisi oldu. Sonuca Pacheco, Tabata ve Bekir'le giden Güneydoğu temsilcisi, Trabzonspor'u 3-1'lik skorla geçti. Konuk ekibin tek sayısı ise Isaac'ten geldi. Son haftalardaki düşüşüne dur demek isteyen Karadeniz ekibi, ligin flaş takımlarından Gaziantepspor'a konuk oldu. Hafta sonu ligde yenişemeyen iki ekip bu sefer Gaziantepspor'un ev sahipliğinde Fortis Türkiye Kupası için karşı karşıya geldi.

Maça iyi başlayan taraf Gaziantepspor oldu. Oyunu istediği gibi yönlendiren kırmızı siyahlı ekip, birçok kez Trabzonspor kalesini yoklamasına rağmen Sylva'yı geçmeyi başaramadı. Trabzonspor ise ilk yarıda pozisyon üretmekte çok zorlandı. Böylece ilk yarı 0-0 beraberlikle sona erdi. İkinci yarıda ise bol gol vardı. Perdeyi açan isim Gökhan Ünal'ın ortaladığı topu kafa vuruşuyla ağlara gönderen Isaac oldu. Bu golle Trabzonspor 1-0 öne geçse de Antep temsilcisi erken toparlandı ve bu golden 4 dakika sonra 53. dakikada Pacheco ile maça dengeyi getirdi.  Golden sonra tekrar Gaziantepspor'un kontrolüne geçen mücadelede ev sahibi ekip 64. dakikada Tabata'nın aşırtma golüyle 2-1 öne geçen taraf oldu. 81. dakikada Bekir'in şık golüyle farkı 2'ye çıkartan Gaziantepspor, maçtan galibiyetle ayrılan taraf oldu.

Lig maçında Trabzonspor deplasmanında takımının tek golünü atan Beto, Gaziantep'teki maçta sakatlığı nedeniyle forma giyemedi. Kırmızı-siyahlıların teknik direktörü Nurullah Sağlam, Beto'nun yokluğunda ileri uçta Eduardo'ya şans verdi. Hareketli oyun yapısıyla dikkat çeken Brezilyalı oyuncu attığı golle Beto'nun yokluğunu aratmayacağını gösterdi. Kupaya önem verdiğini her fırsatta dile getiren Nurullah Sağlam, ideale yakın bir 11'le takımını sahaya sürerken, sakatlığı bulunan Murat Şahin'in yerine kalede genç isim Tolgahan forma giydi.

Tüm yazılarını göster