Sabit fiyatlarla büyüyeceğiz kişi başı GSYH da artacak

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Önemli olan büyümek. Büyümenin gerçek ölçüsü sabit fiyatlarla (enflasyondan arındırılmış fiyatlarla)  ekonominin katma değer yaratma gücünün artması.

Biz (kazaya belaya uğramaz isek ) sabit fiyatlarla yüzde 3 dolayında büyüyen bir ekonomiye sahibiz. Önemli olan “Nasıl olsa yüzde 3 büyüyoruz“ diye sırt üstü yatmadan, büyüme hızını artırmaktır.

Ülke büyünce, o ülkede yaşayanlar da bu büyümenin nimetlerinden şöyle veya böyle yararlanıyorlar.

Ama, büyüme oranı, kişi başına aynı ölçüde yansımıyor. Çünkü ekonomi büyürken nüfus da artıyor. Ve de ülkemizde nüfus artışı hızlı.

O nedenle yıllık büyüme oranı kişi başı GSYH'da daha az artışa yol açıyor. 

Örneğin 2015 yılında ekonomi yüzde 3 büyür ise, nüfus artışı nedeniyle halkımızın kişi başı gelirinde sadece yüzde 1.9 artış olacak.

Gelir dağılımı düzgün değil. Büyümeden herkes aynı ölçüde istifade edemiyor. Ama kişi başı gelir artışı halkın büyümeden nasiplenmesinin bir göstergesi.

2016 yılında büyüme yüzde 4 olursa, kişi başı ortalama gelir artışı yüzde 2.9 olacak. Bir sonraki yıl yüzde 3.4’e çıkacak.

Ekonomi büyüyor da halk bu büyümeden nasıl yararlanıyor diye merak edenler kişi başına sabit fiyatlarla GSYH artış oranlarını izleyecekler.

Sonuç, az da olsa, yetersiz de olsa gerçek büyüme var. Kişi başına düşen gelir rakamlarında artış devam edecek.

Tüm yazılarını göster