Saatli Bamba

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com
Haftanın maçına iki takım da fırtına gibi başladı. Ta ki Trabzonspor'un 9. dakikada bulduğu gol yardımcı hakem hatasıyla verilmeyip, 12'de Bamba topu kendi kalesine yollayana kadar. Bu dakikadan sonra Trabzonspor takımının futbolcusu, teknik heyeti ve hatta tribündeki taraftarlarıyla müthiş bir çöküntü yaşadığını gördük. Oysa bordo-mavililerin ilk 10 dakika itibariyle tempoları Fenerbahçe'yi zorlayacak düzeydeydi. Sarı-lacivertliler bu tempoya tempoyla karşılık verseler de "gitti geldili maçta" geride alan kontrolünü kolay sağlayamayacaklarının sinyallerini veriyorlardı. Bu anlamda gelen iki kolay gol sonrası aktif dinlenmeye geçme fırsatı bulmaları Aykut Kocaman ve talebelerinin elini bir hayli rahatlattı. Fenerbahçe'de bu maçta gözlemlediğimiz en büyük farklılık haftalardır "eli belinde motifi" gibi rakip yay civarında gezinen Baroni'nin orta alana daha yakın ve fizik mücadeleye daha istekli olması idi. Sarı-lacivertli takımı en son bu şekilde Beşiktaş derbisinde izlemiştik ki, o karşılaşmayı da farklı kazanmışlardı. Trabzonspor ise 4-2-3-1 düzeniyle tempo yükselterek başladığı maçta ileri uçta kullandığı Janko'dan ne etkin gözüktüğü ilk 10 dakikada ne de ilk yarının kalan bölümünde verim alamadı. Trabzonsporlu taraftarlarca uzun zaman formu sorgulandıktan sonra devre arası kampında silkinen Adrian'ın ise mental durumuna bağlı olarak performans gösterdiği bu maçla birlikte iyice belli oldu. Maça maestro edasıyla başlayan Polonyalı yıldız dakikalar ilerledikçe ve Fenerbahçe'nin golleri geldikçe silikleşti. Tolunay Kafkas'ın orta alana dinamizm katma adına Serkan Balcı'yı Colman'ın yanına sürmesi akılcı bir hamleydi ama yukarıda belirttiğimiz şekliyle Baroni de orta alana yaklaşınca Fenerbahçe bu bölgede bir fazla adamla oynama fırsatı buldu. Rotasyondan çıkarak takıma yeniden dâhil olan Hasan Ali kanadını tehdit etmesi gereken Yasin'in "maçla ilişiğini kesti" desek sanıyorum yanlış olmaz. Buna mukabil sol kanattaki Olcan daha gayretli ve etkin gözüktü.
Tolunay Kafkas ikinci devreye "şoklama" yaparak başladı. Bamba ve Yasin'in çıkıp, Soner ve Alanzinho'nun girmesiyle; Celutska stopere, Soner orta alana, Alanzinho sağa, Serkan da beke geçti. Aykut Kocaman ise defansif bir önlem olarak sol kanadını Caner ile güçlendirdi. Tıpkı ilk devrede olduğu gibi bordo-mavililer ikinci yarıya da istekli başladılar ama 52'de risk almanın bedelini Gökhan Gönül'ün golüyle ödediler. Gol sonrası karşılaşma mahalle maçına döndü desek sanıyorum teşbihte hata yapmamış oluruz. İstediğini alan Fenerbahçe rölanti tempoda rakibinin üzerine giderken, Trabzonspor üst düzey demoralizasyonun etkisiyle ne yaptığını bilmez bir haldeydi. Öyle ki, tribünlerden bile çıt çıkmıyor Trabzonsporlu taraftarlar Sadri Şener'i istifaya çağırdıkları birkaç dakika dışında olan biteni anlamlandırmaya çalışıyorlardı. Bitiş düdüğünün ardından oluşan tablo Fenerbahçe'nin lige ağırlık koymaya başladığını Trabzonspor'u ise zor günlerin beklediğini anlatıyor. Sarı-lacivertliler, önlerindeki iki maçlık seriyi; Kasımpaşa ve Beşiktaş maçlarını 6 puanla geçecek olurlarsa üç hafta öncesine kadar "kopma yok" dediğimiz ligimizde ilk iki sıranın sahipleri büyük oranda belli olacak. Aynı periyodu Mersin İdman Yurdu ve Kasımpaşa maçlarıyla geçecek bordo-mavili takım ise bir an önce toparlanmadığı takdirde ligin dibine doğru inişe geçebilir. "Bu maçtan aklında ne kaldı?" diye soracak olursanız: içeriden çıkartılan top, Bamba'nın golü ve Baroni'nin performansı derim.
 
Drogba sahne aldı
Spor Toto Süper Lig 22. hafta açılış mücadelesinde Akhisar Belediyespor ile Galatasaray karşı karşıya geldi. Manisa 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan karşılaşmadan gülerek ayrılan taraf 2-1'lik skorla konuk ekip Galatasaray oldu. Halis Özkahya'nın düdük çaldığı mücadelede Galatasaray'ın gollerini 68. dakikada Didier Drogba ve 70. dakikada Burak Yılmaz kaydetti. Akhisar Belediyespor'un tek golünü 85. dakikada Sertan attı. Bu sonuçla lider Galatasaray puanını 43'e çıkartırken, ligin dibinde yer alan Akhisar Belediyespor 19 puanda kaldı. 23.haftada hafta Galatasaray, Orduspor'u ağırlayacak. Akhisar Belediyespor ise Karabükspor deplasmanına konuk olacak.
 
Deplasman Sefa'sı
Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında Eskişehirspor evinde Kayserispor ile karşılaştı. Eskişehir Atatürk Stadı'nda oynanan mücadeleyi deplasman ekibi 3-0'lık skorla kazandı. Sezonun ikinci yarısından yükselen bir performans sergileyen sarı-kırmızılıların gollerini 21. dakikasında Cleyton, 76. ve 82. dakikalarda Sefa Yılmaz kaydetti. Öte yandan Kayseri'de Cleyton ve Bobo ilk yarıda gördükleri sarı kartlar sonrası cezalı duruma düştüler. Bu sonucun ardından Kayserispor puanını 26 yaptı, Eskişehirspor 32 puanda kaldı. Süper Lig'in 23. haftasında Eskişehirspor deplasmanda İ.B. Belediyespor ile karşılaşırken, Kayserispor ise evinde Gençlerbirliği'ni konuk edecek.
 
Gol silahları sustu
Spor Toto Süper Lig'de 22. hafta mücadelesinde Karabükspor'u konuk eden Antalyaspor, karşılaşmadan 1 puanla ayrılarak zirve yarışında yara alırken, Karabükspor ise düşme potasından uzaklaştı. Karşılaşmanın ilk yarısı karşılıklı ataklarla geçerken, ikinci yarıda sakatlıkların da etkisiyle oyun sık sık durdu ve maçın temposu düştü. Ev sahibi ekip son dakikalarda maçtaki baskını arttırdı. Fakat iki takım da skoru değiştirecek golü bulamayınca mücadele 0-0 sonuçlandı. Antalyaspor bu sonuçla puanını 34'e çıkarırken, Karabükspor 29 puana ulaştı. 23.haftada Antalyaspor Elazığ deplasmanında puan arayacak, Karabükspor sahasında Akhisar Belediyespor ile karşılaşacak.
 
Gençler rahat kazandı
Spor Toto Süper Lig'de Gençlerbirliği ile Mersin İdman Yurdu 22. hafta mücadelesinde karşı karşıya geldi. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşma 3-1 Gençlerbirliği'nin galibiyeti ile sona erdi. Ev sahibi Gençlerbirliği'nin golleri 32. dakikada Bjom Vleminckx, 55. dakikada Jimmy Durmaz ve 73. dakikada Ermin Zec'ten geldi. Mersin İdman Yurdu'nun golünü ise 79. dakikada penaltıdan Emmanuel Culio kaydetti. Gençlerbirliği bu sonuçla puanını 30'a çıkarırken, 20 puanda kalarak düşme potasında yer almayı sürdürdü. 23. hafta mücadelesinde Gençlerbirliği Kayserispor deplasmanına giderken, Mersin İdman Yurdu ise sahasında Trabzonspor'u ağırlayacak.
 
Belediye bir puanı kurtardı
22. haftanın kritik mücadelesinde Orduspor evinde İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile oldukça gergin geçen mücadelede 2-2 berabere kaldı. Ev sahibi ekibi iki kez öne geçiren golleri 3. dakikada Javier Umbides ve 33. dakikada Ayila Yussuf kaydederken konuk ekibin beraberlik sayıları 7. dakikada Edin Visca ve 86. dakikada Ömer Can'dan geldi. Alınan bu sonucun ardından her iki takım da puanlarını 26'ya çıkarttılar. Spor Toto Süper Lig'de Orduspor, 25 Şubat'ta deplasmanda lig lideri Galatasaray ile karşı karşıya gelecek. İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise 23 Şubat tarihinde evinde Eskişehirspor ile kozlarını paylaşacak.
 
Bursaspor çıkışta
Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında Bursaspor sahasında Sanica Boru Elazığspor'u konuk etti. Baştan sona büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmayı yeşil-beyazlı ekip 1-0 kazanmayı başardı. Karşılaşmada Bursaspor'a galibiyeti getiren gol 21. dakikada Arjantinli yıldız Pablo Battalla'dan geldi. Böylelikle Hikmet Karaman yeni takımında iyi bir başlangıç yapmış oldu. Bu sonucun ardından Bursaspor puanını 34'e yükseltirken, Sanica Boru Elazığspor 21 puanda kaldı. Ligin gelecek haftasında Bursaspor Gaziantepspor ile deplasmanda kozlarını paylaşacak. Elazığspor ise kendi sahasında Antalyaspor ile kritik bir maça çıkacak.
 
Tüm yazılarını göster