Rüzgârla ilişkimiz ne güzeldir. Sabah yeli, akşam yeli derken, günümüz rüzgârlarla dengelenir. Rüzgârla titreşen bir yaprak, yerdeki hazan sarısı yaprağın hareket sesi ne güzeldir. Bazen rüzgâr hiddetlenir. Dallar kırılır. Kimi vakit de gönüller kırılır ve Fuat Edip Baksı'nın dediği gibi:
Rüzgâr kırdı dalımı
Ellerin günahı ne
Ben yitirdim yolumu
Yolların günahı ne
diyerek rüzgârda manamızı buluruz. Ve en güzeli ise rüzgâr enerjisi ile insanoğlu yel değirmenlerinden günümüzün devasa rüzgâr türbinlerine ulaştı. Rüzgârla nefes alan yerküremize, biricik dünyamıza rüzgâr elektriği üretimi pek yakışmakta. Türkiye'mize de rüzgâr endüstrisi pek yakışmakta.
Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) ve ilgili enerji resmi erki ile eş güdümlü çalışan ve Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) bu yıl, 25. kuruluş yılını kutlarken, ülkemizde hızla büyüyen rüzgâr endüstrisi var. Nice başkanlar, nice üyeler rüzgâra emek vere vere, Temmuz 2017 rakamlarına ulaştık. Türkiye Rüzgâr Enerjisi İstatistik Raporu'na göre en büyük kısmı Ege Bölgesi'nde olmak üzere işletmede 159 rüzgâr enerjisi santralı ve inşası süren 32 santral var.Türkiye elektrik kurulu gücü içinde rüzgârın payı %7,6 (Eylül 2017). Dünyada özendiğimiz rakamlara erişiliyor. Avrupa kendi rekorunu kırarak 28 Ekim 2017'de elektriğinin % 24,6'sını rüzgârdan üretti. Ülkemizden de Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Yönetmeliği’ne göre gerçekleştirilen rüzgâr ihalesi sonucu küresel rüzgâr piyasasında ülke başarımız olarak yer aldı. Hep beraber birinci ihalenin yatırıma dönüşümünü ve özellikle Ar-Ge ile yerlileşme gidişatını takipte olacağız.
YEKA kaynak verimliliği, yerinde-temiz elektrik üretimi amacı ile sürdürülebilir kalkınma hedefl eriyle uyumludur. TÜREB'in dediği gibi “Rüzgârla Gelen Yeşil Enerji", yeşil ekonomidir. Rüzgâr elektriği iklim değişimiyle mücadele için yeşil güçtür. 2020 yılı sonunda bitecek "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM)" rüzgâr endüstrisinin gelişimine yön verirken, sektör yeni planlamaları beklemekte.
YEGM Genel Müdürü Dr. Oğuz Can yenilenebilir kaynaklı elektrik üretiminde hızlanma öngörürken, Latince kökenli İngilizce “Festina Lente" deyiminden çıkışla sektöre "Yavaşca Acele Etme" gerekliliğini bildirmekte. Rüzgâr endüstrimiz de yeni YEKA ihalelerini beklemekte. Rüzgârın en güzeli 6. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi’nde, 1-2 Kasım 2017 tarihlerinde Ankara'da esti. Çünkü rüzgâr yatırımcımızın gücü, sektöre küresel ilgi ve hazır kuvvet bekleyen yan sanayi heyecanı rüzgârın en güzeli idi.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.