Rus halkının bir yıl boyunca beklediği iki büyük ve uzun tatil vardır. Bunlardan biri 1 Mayıs işçi bayramı ile Hitlere karşı savaşın zafere döndüğü 9 Mayıs, diğeri ise yeni yıl ve Hazreti İsa'nın doğumunun (Razdeştvo) kutlandığı bayramdır. Söz konusu bu iki tatilde, ortalama 9 ile 10 gün arasında değişen tatiller olur ve parası olan, gücü yeten kendini ilk fırsatta yurt dışı tatile atar.
Bu uzun tatillerden, turist çeken Türkiye, Tayland, Endonezya gibi ülkeler de yararlanır ve döviz kazanırlardı.
Kazanırlardı, denilmesinin nedeni, bu yıl yani 2017 yılının yeni yıl tatilinde, Ruslar ciddi ve dikkat çeken bir değişiklik yaptılar. Rusların büyük çoğunluğu, bu yıl yurt dışına gitmek yerine, tatillerini ülke içinde geçirdiler.
Yapılan araştırmalara göre, tatilini 'evde' yani Rusya içinde geçiren Rusların yüzde 66'sı Karadeniz kıyılarında, yüzde 24'ü Petersburg ve civarında, yüzde 11'i de ülkenin değişik kentlerinde geçirdiler.
Petrol krizleri nedeniyle, ekonomide dar boğaz yaşayan Rusya, bu gelişmelerden son derece memnun. Çünkü ülke dışına döviz çıkmadı. Gerçi, ülke içinde de turistik tesislerde fiyatların ortalama yüzde 10 oranında artmış olduğu da gözlerden kaçmadı.
Bu uzun tatil, tatile çıkanları memnun etse de, gelişmelerden oldukça büyük darbe yiyen bir başka aktör de söz konusu. Bu aktör ise Rusya ekonomisidir. Çünkü ortalama 10 gün boyunca, ekonomi tamamen durmakta, üretim neredeyse sıfıra inmekte, para dönüşü ise nerdeyse can çekişir hale gelmektedir.
Öyle ki, bu uzun tatilin Rus ekonomisine 10 günlük faturası yüz milyarlarca rubleye (milyarlarca dolar) ulaşabilmektedir. Ne kadar gerçekçi olduğu tartışılsa bile 2017 yılı uzun tatilinin, bu ekonomiye 17 milyar dolarlık zarara yol açtığı ileri sürülmektedir.
Bir başka hesapla yılda 20 gün uzun ve resmi tatil yapılan bu ülkede her 15 yılda bir, Rusya tam tamına bir yıl hiç çalışmıyor, üretmiyor ve sadece yatıyor sonucuna varmak mümkün.
Tabii tatili dört gözle bekleyen halkın bunlar pek de umurlarında değil, ama bu yılın tatilini ülkelerinde (evde) geçirerek, az da olsa kendi ekonomilerine katkıda bulundular...
Tatil için, Rus turist bekleyen yabancı ülkeler ise umutlarını ertelemekle yetindiler...