ABD’de Başkan Trump’ın FBI Başkanı’nı görevden almasının ardından ortaya çıkan detaylar piyasalarda satış baskısını önemli ölçüde artırdı. Aslında başta ABD piyasası olmak üzere dünyada çoğu ülkede hisse senetlerinin tarihi zirvede olması ve uzun süreden beri anlamlı bir realizasyon yaşanmamış olması itibariyle kar satışlarının gelmesi normal karşılanmalı. Dünyanın en önemli siyasi figürlerinden bir tanesi olan ABD Başkanı’na ilişkin spekülasyonlar global olarak risk iştahında düşüşe neden oldu. ABD tahvillerine, Japon Yen’ine ve altına belirgin yönelim var.
İçeride ise 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla haftanın bizim için erken kapanması uzun hafta sonu riskini almak istemeyen yatırımcıların riskli pozisyonlarda satışa gittiğini gördük. TL varlıkların bu dönemde diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına kıyasla görece pozitif bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Dolar kurunda yaşanan hareketin de benzer şekilde diğer para birimlerine kıyasla sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Endekste tarihi zirve olan 96.629 direnç konumunda, orta vadeli olarak değerlendirildiğinde önceki zirve olan 93.400 destek olarak izlenebilir. Dolar kuru için 3,55 seviyesi altında denemelerin aynı Fransa seçimleri sonrasında olduğu için kalıcı olmakta zorlandığını görüyoruz.
Yukarıda ise referandum sonrası test edilen en yüksek seviye olan 3,72 direnç olarak izlenebilir. Tahvil faizlerinde TCMB tarafından uygulanan sıkı TL politikası ve yüksek ortalama fonlama faiz ile düşüş potansiyeli sınırlı. 10 yıllık tahvilde %10,50-%11 bandında bir seyir yaşanmasını bekliyoruz. Ülke riskini ölçen en önemli barometre olan 5 yıllık CDS cephesinde de 200 seviyesi üzerinde kalınmasının ardından 220-230 bandına doğru bir yükseliş denemesi görebileceğimizi düşünüyoruz. ABD tarafında işlerin normale dönmesinin ardından TL varlıkların da genel olumlu görünüme döneceğini düşünüyoruz, portföylerde TL ağırlık yüksek tutulmalı, hedge amaçlı taşınan döviz pozisyonları sınırlı tutulmalı.