Rijkaard, Şifo ve bir Akdeniz akşamı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Her ne kadar aralıkta Akdeniz akşamları fazlaca methedilmiyorsa da; konu Süper Lig ve dolayısıyla futbol olunca, Antalyaspor - Galatasaray karşılaşması 16. hafta programında hemen öne çıkıyor. Bu sezon bilhassa evinde sergilediği performansla temmuz dışında da Akdeniz akşamlarına anlam yüklemeyi başarabilen Antalyaspor ile duraklama dönemindeki Galatasaray'ın kapışması merakla bekleniyor. Bu karşılaşmaya ilişkin bir analize soyunduğunuzda ise gözünüze ilk çarpan takımların gol potansiyeli oluyor.

Antalyaspor cephesinden başlayacak olursak, Mehmet Özdilek'in takımına geçen sene değdirdiği sihirli değneği bu sezon da ustalıkla kullandığını söylemek mümkün. Kırmızı-beyazlıların deplasmanlarda yerini yadırgar bir görüntü verse de (8 maç, 1 galibiyet, 2 beraberlik) evinde kolay kolay puan kaptırmadığını biliyoruz. (7 maç, 5 galibiyet, 1 beraberlik) Hatırlayacağınız gibi Özdilek'in öğrencileri evlerinde sadece Fenerbahçe'ye yenilmişler ve o karşılaşmada da enteresan bir son dakika golüyle rakiplerine boyun eğmişlerdi. Antalyaspor evinde puan kaybettiği diğer maçta ise ligin dişli takımlarından Bursaspor ile 1-1 berabere kalmıştı. Demek oluyor ki, Galatasaray bu akşam karşısında taş gibi bir takım bulacak. Sarı-kırmızılı ekibin bu haftaya kadar deplasmanlarda hiç beraberlik almamış olması (7 maç, 4 galibiyet, 3 mağlubiyet) da ilginç bir istatistik. Ligde bu haftaya kadar kalesinde 19 gol gören Galatasaray, bu gollerden 11 tanesini deplasmanlarda yedi. Ayrıca sarı-kırmızılı takımın 75-90 periyodunda kalesinde tam 8 gol görmesi de oyun disiplininin korunamadığına ve fizik kondisyon yetersizliğine yorulabilir. Antalyaspor'un evindeki gol ortalaması 2 iken, Galatasaray'ın dış sahadaki gol istatistiği 1,7'yi gösteriyor. Görüldüğü gibi takımlar şimdiden bol gol vaat ediyor.

Sakatlıklardan yana her iki takımın da dertli olduğu söylenebilir. Antalyaspor'da arka adalesinde yırtık bulunan Tita'nın oynama ihtimali yok. Volkan Altın ve Veysel'in de durumları oynamalarına engel. Hafif sakatlıkları olan Orhan Ak, Djiehoua ve Necati ise Galatasaray'a karşı forma giyebilecek. Sarı-kırmızılı ekipte de Gökhan Zan, Baros, Linderoth gibi oyuncuların bilinen sakatlıkları yanında Sabri ve Hakan Balta'nın durumları belirsizliğini koruyor. Bu iki oyuncunun oynatılması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Antalyaspor'un oyun şablonu dikkate alındığında bu iki ismin Galatasaray için çok önemli olduğu görülüyor.

Mehmet Özdilek'in taktiksel anlamda temel düşüncesi; Djiehoua'yı rakip stoperler ile boğuşturup gol bölgelerine Ali Zitouni, Necati, Tita ve zaman zaman Fatih Ceylan ile Balili gibi isimleri sokmak. Kırmızı-beyazlı takımın son haftalardaki çizgisi bu planda başarının yakalandığını gösteriyor. Özellikle Sabri ve Hakan Balta'nın olmayıp kanatların Uğur - Caner ikilisine teslim edildiği bir Galatasaray sahaya çıkacak olursa, sarı-kırmızılı takımın epey zorlanacağını söyleyebiliriz. Djiehoua tehlikesine karşı Servet'e seçilecek partner de önemli. Mehmet Topal ilk toplara basma konusunda sıkıntı çekebilir. Galatasaray'ın rakibine karşı en önemli silahı ise santrfora destek veren becerikli ayakları olacak. Antalyaspor orta sahasının kart potansiyeli ve faul ortalaması yüksek isimlerden kurulu olduğunu biliyoruz. Galatasaray forvetleri dripling yetenekleri ile ceza alanı çevresinde birçok direkt ve endirekt vuruş kazanabilirler. Bu vuruşların verimli kullanılmasıyla sarı-kırmızılı takım skor bulabilir. Mevcut kadro düşünüldüğünde Servet'in rakip ceza alanında da etkili olabileceği bir karşılaşma olur. Sonuca yönelik tahminlerimizde Galatasaray'ın puan kaybedebileceğini ve bol gol görmeyi beklediğimizi belirtelim.

Fenerbahçe - Ankaragücü

Tarih: 12.12.2009 Saat: 20.00

Stat: Şükrü Saraçoğlu Stadı (Seyircisiz)

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 6°C

Fenerbahçe'de sakatlıkları bulunan Kazım ve Önder'in yanı sıra adalesinde yırtık olan Deivid ve ödem tespit edilen Emre'nin oynama şansları yok. Semih'in ise hafif sakatlığı bulunuyor. Ankaragücü'nde Mehmet Çakır ve Hürriyet Güçer'in durumları maç saatinde belli olacak. Birleşmenin yapısal ve finansal sancılarını yaşayan Ankaragücü'nün ancak ligin ikinci yarısında düzelebileceğini düşüyorum. Aziz Yıldırım'ın çıkışıyla gündeme oturan Fenerbahçe'de bir puan kaybına daha tahammül yok. Sakat futbolcular ve maçın seyircisiz oluşu sarı-lacivertliler için dezavantaj olsa da Fenerbahçe'nin kazanmaktan başka şansı yok. Bu maçta Alex ve Vassell takımları adına kilit oyuncular olurlar.

Manisaspor - Beşiktaş

Tarih: 13.12.2009 Saat: 20.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 9°C

Bu karşılaşma ciddi derecede gol kısırlığına gebe. Manisaspor evinde sadece 5 gol bulabilmiş bir ekip. Beşiktaş'ın deplasman karnesinde de 8 gol yazıyor. Son maçlarında fizik açıdan yıprandığını gördüğümüz Beşiktaş, bir başka 0-0'lık maçın kahramanı olmak istemiyorsa son 20 dakikada diri kalmak zorunda. Manisaspor'da İlker, Dilaver ve Tufan'ın sakatlıkları bulunuyor. Dixon'ın oynaması zor, Sezer Öztürk ise daha önce kadro dışı bırakılmıştı. Siyah-beyazlı takım bu maçta da puan kaybedecek olursa, ilk yarıyı zirvenin gerisinde bitirir. Avrupa defterini kapatan Beşiktaş'ın bu maçı 1-0 da olsa kazanması normal sonuç olur.

İ.B. Belediyespor - Kayserispor

Tarih: 13.12.2009 Saat: 13.30

Stat: Olimpiyat Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 5°C

Eksik kadrosuna rağmen Galatasaray'a uzatmada çelme takmayı başaran İ.B. Belediyespor, sakat futbolcularının büyük bölümünü Kayserispor karşısında da oynatamayacak. Buna karşılık Kayserispor'un Bursaspor galibiyetiyle liderliğe yükselmesi kendilerini moral açıdan üst seviyeye taşıdı. Bu karşılaşmada her şey Kayserispor lehine gözükse de yaş ortalaması 24,5 olan sarı-kırmızılı ekibin genç futbolcuları liderlik ve onun getirdiği havadan olumsuz etkilenebilirler. Her iki takımın da defansif kurguları sağlam. Özellikle ilk 45 dakikada gol olmazsa karşılaşma farklı bir noktaya gidebilir. İ.B. Belediyespor'a bu maçta dikkat!

Denizlispor - Trabzonspor

Tarih: 13.12.2009 Saat: 16.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 12°C

Denizlispor'da sakat ve cezalı oyuncu yok fakat yönetim ve teknik heyet şimdiden ara transfer için hazırlıklara başlamış durumda. Bir başka deyişle kalan maçlar için umut besledikleri söylenemez. Trabzonspor'da Yattara ve Zafer'in oynama şansları yok. Tayfun ve Gökhan Ünal'ın da hafif sakatlıkları var. Ligde toplam 25 gol yiyen Denizlispor, bu gollerden 19 tanesini ikinci yarılarda kalesinde gördü. Her ne kadar Trabzonspor'un attığı goller ilk 45 dakikada yoğunluk kazansa da bu karşılaşmanın ikinci yarısının karşılıklı gollere sahne olabileceğini düşünüyorum. Gollü geçecek maçın favorisi Trabzonspor.

Gençlerbirliği - Gaziantepspor

Tarih: 13.12.2009 Saat: 13.30

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Karla karışık yağmurlu, 5°C

Her iki takım da bu sezon istikrarsız sonuçlara imza atıyor. Maç öncesi sakat ve cezalı futbolcunun bulunmadığı Gençlerbirliğinde moraller yüksek. Haftalardır istediği sonuçları alamayan Gaziantepspor'da ise özgüven problemi oluşmaya başladı. Takım içinde birçok formsuz isim barındıran Gaziantepspor'a karşı Gençlerbirliğinde Thomas Doll kulübesini çok daha verimli şekilde kullanıyor. Takımların bu sezon oynadıkları maçları ve taktik yapılarını değerlendirerek, maçta Gençlerbirliği'nin öne geçeceği, son bölümde ise Gaziantespor'un eşitliği sağlamaya çalışacağını öngörebiliriz. Ankara ekibi favori.

Diyarbakırspor - Kasımpaşa

Tarih: 13.12.2009 Saat: 13.30

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 7°C

Diyarbakırspor'un etkili gol silahı Tazemeta bu karşılaşmada cezası dolayısıyla forma giyemeyecek. Kasımpaşa da aynı sebeple Yekta'dan yararlanamayacak. Güneydoğu ekibinde futbolcuların alacakları halen ödenmiş değil. Bu sebeple oyuncuların idmanları boykot kararı aldığı belirtiliyor. Yeşil-kırmızılılar aynı şekilde çıktıkları Beşiktaş maçının sonunu zor getirmişlerdi. Bu kez daha fazla etkileneceklerdir. Alt sıraları yakından ilgilendiren bu karşılaşmada ilk şansı deplasman ekibi Kasımpaşa'ya vermekte fayda var. Geçen hafta Sivasspor'a takılan lacivert-beyazlıların Diyarbakırspor engelini geçeceğini düşünüyorum.

Sivasspor - Eskişehirspor

Tarih: 13.12.2009 Saat: 13.30

Stat: 4 Eylül Stadı

Maç günü hava: Kar yağışlı, 4°C

Sivasspor'da Sezer ve İbrahim Dağaşan'ın cezalı olmaları büyük handikap. Ancak Eskişehirspor'da da durum iç açıcı değil. Mehmet Yılmaz, Ümit Karan ve Serdar Özbayraktar sakatlıkları yüzünden sezonun ilk yarısını kapattı. Hüseyin ve Burak Yılmaz'ın da Sivasspor'a karşı oynama şansı yok. Doğa ve El Saka cezalı. Genç futbolcuların performansıyla düşüş yaşamaktan kurtulan kırmızı-siyahlı ekip Sivas'ta beklenen sert hava koşullarından etkilenebilir. Saha ve hava şartlarının futbola ne derece elverişli olacağı şimdilik belirsiz. Bu şartlar altında karşılaşmada beraberlik ihtimalinin arttığı söylenebilir. Hakem Aytekin Durmaz'a çok iş düşecek.

HAFTANIN HAKEMLERİ

11 Aralık 2009 Cuma

20.00 Antalyaspor - Galatasaray    Deniz ÇOBAN 

12 Aralık Cumartesi

20.00 Fenerbahçe - Ankaragücü    Halis ÖZKAHYA 

13 Aralık Pazar

13.30 Gençlerbirliği - Gaziantepspor    Serkan ÇINAR 

13.30 İ.B. Belediyespor - Kayserispor    Tolga ÖZKALFA

13.30 Diyarbakırspor - Kasımpaşa    Bünyamin GEZER

13.30 Sivasspor - Eskişehirspor     Aytekin DURMAZ

16.00 Denizlispor - Trabzonspor    Kuddusi MÜFTÜOĞLU

20.00 Manisaspor - Beşiktaş     Selçuk DERELİ 

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza tahtası

Sarı kart cezalıları: Thierry Tazemeta (Diyarbakırspor), Sezer Badur (Sivasspor), Abdel Zaher El Saka (Eskişehirspor).

Kırmızı kart cezalıları: Yekta Kurtuluş (Kasımpaşa), İbrahim Dağaşan (Sivasspor).

HAFTANIN MAÇI

Antalyaspor - Galatasaray

Tarih: 11.12.2009 Saat: 20.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 15°C

Tüm yazılarını göster