REV, bursu demokratikleştiriyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

2009 yılında kurulan Rönesans Eğitim Vakfı, geleceğin bireylerinin yetişmesine destek vermeyi ve buna yönelik eğitim ve yardım programlarını yaşama geçirerek, Türkiye’nin geleceğine katkıda bulunmayı kendisine misyon edinen bir vakıf. 

Vakıf bu kapsamda yurtiçinde ve yurtdışında, başta eğitim olmak üzere, sağlık, kültür, bilim ve spor alanlarında çeşitli projeler uyguluyor. Bu projeler; okul ve idare binaları inşa edip eğitim kurumlarına bağışlamak, kütüphaneler, hastaneler ve spor alanları oluşturmak, ihtiyaç duyan köy okullarının kitap, kırtasiye ve bilgi teknolojileri donanımları sağlamayı kapsıyor. Vakfın faaliyet alanlarının başında ise ülke genelinde üniversitelerde okuyan öğrencilere sunulan karşılıksız REV Burs Programı geliyor. Rönesans Eğitim Vakfı (REV) Başkanı Jale Ilıcak’tan vakfın çalışmaları ve yeni projeni dinledik. 

Ilıcak, REV’in bugüne dek 5 bin 500’ün üzerinde öğrenciye, üniversite öğrenimleri boyunca karşılıksız burs verdiğini söylüyor. Aslında işin en anlamlı yanı, Jale Ilıcak’ın burs başvurusunda bulunan tüm gençler ile birebir temas kurması ve herbirinin başvurusunu bizzat okuyup, değerlendirmesi. 

Bursiyerlerin yüzde 75’i Anadolu’dan 

REV, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde 2 binin üzerinde öğrenciye karşılıksız burs sağlamış. Jale Ilıcak, bursiyerlerin 75’inin Anadolu’da, yüzde 25’inin ise İstanbul’daki üniversitelerde öğrenim gördüklerini söylüyor. Burs verilen gençlerin yüzde 30’unu kız öğrencilerin oluşturduğunu belirten Ilıcak, kız öğrencilere pozitif ayrımcılık yaptıklarının da altını çiziyor. 

78 milyon TL destek 

Bursiyerlerin okudukları bölümlere baktığımızda mühendislik ve mimarlık fakülteleri öne çıkıyor. REV bursların dışında, çeşitli illerde kalıcı eserler inşa ederek; meslek yüksekokulları ve idare binalarını çeşitli eğitim kurumlarına bağışlıyor. REV ve Rönesans kuruluşları 2015 dönemi sonuna kadar sosyal sorumluluk projeleri ve inşa edilen kalıcı eserlerle yaklaşık 78 milyon TL destek sağlamış. REV’in son beş yıl içerisinde açık ve kapalı alanlarıyla birlikte inşa ettiği kalıcı eserler ise 55 bin metrekareye ulaşmış durumda. Bu okullarda eğitim gören öğrenci sayısı 3 bin 500. Hedef bu sayıyı beş yıl içinde 7 bin 500 öğrenciye çıkarmak. 

REV Akademi ile online burs başvuru sistemi 

Jale Ilıcak, bu hedef doğrultusunda REV’in faaliyetlerini burs vermenin ötesine taşıdığını ve “Online REV Akademisi’ni” kurduğunu söylüyor. Akademi, Z kuşağı adı verilen gençlerin ihtiyaçları ve beklentileri temel alınarak yapılandırılmış. Yani Akademi, coğrafi sınırları tanımayan, sürekli online yaşayan ve sosyal mecralarda iletişim kuran gençlere hitap ediyor. 

2015-2016 eğitim öğretim yılında öğrenciler burs başvurularını ilk kez online sistem üzerinden gerçekleştirmişler. Bu kararın ne kadar doğru olduğunu rakamlar da ortaya koyuyor. Jale Ilıcak, ilk gün 6 bin 500 başvuru alarak bir rekora imza atan programa 37 binin üzerinde öğrencinin başvuru yaptığını söylüyor. Sadece bir ay içerisinde siteyi ziyaret eden tekil ziyaretçi sayısı ise 100 bini aşmış.

Sadece burs değil, aynı zamanda kişisel gelişim

Jale Ilıcak, Rönesans Eğitim Vakfı’nın, Burs Programı’na dahil olan bursiyerlerin bireysel gelişimlerinin desteklenmesi, bursiyerler arası sinerji ve etkileşimin artırılması ve Rönesans Holding ile bursiyerler arasındaki iletişimin güçlendirilmesine yönelik “REV Akademi Kişisel Gelişim Projesi”ni başlattığı bilgisini de veriyor. Gençler platformda eğitim videoları izliyor, bloglar yazıyor, kendi aralarında topluluklar kurup, etkinlikler gerçekleştiriyor. Bugüne dek portalda 61 topluluk kurulmuş ve 23 etkinlik düzenlenmiş. Türkiye'de bir ilk olan proje ile Vakıf burslarından yararlanan öğrencilerin alacakları maddi desteğe ek olarak bir kişisel gelişim programından yararlanmaları da hedefl eniyor. 1 Mart itibariyle bursiyer öğrenciler için “Kişisel Gelişim”, “Çalışma Yaşamına Hazırlık” ve “21. Yüzyılda Aktif, Sorumlu Yurttaşlık” ana başlıkları altında eğitim modülleri açılmış. Bu ana başlıkların altında “Kendini Tanıma”, “Analitik Düşünme”, “Kariyer Hedefl erini Belirleme”, “İş Dünyasının Doğası” ve benzeri konularda gençler eğitim görüyor. Bu arada REV bursiyerleri, Akademi kapsamındaki eğitimlerin yanı sıra gerçekleştirecekleri gönüllülük projeleri ile toplumsal sorumluluk çalışmaları yapacaklar ve ülke sorunlarına çözüm üretme fırsatını yakalayacaklar.

Sadece burs değil, aynı zamanda iş imkanı 

Jale Ilıcak’ın bir projesi daha var. O da, REV’den burs alsın ya da almasın, üniversite mezunlarına iş imkanı sunmak. 2015-2016 dönemi mezun olmuş 100 gence 11 ay boyunca Rönesans Holding bünyesinde asgari ücretle çalışma fırsatı sunacaklarını söyleyen Ilıcak, bu 100 genç arasından 10 tanesinin, 11 ay sonunda Holding bünyesinde çalışmaya devam edeceğini ifade ediyor.

Tüm yazılarını göster