Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2017 yılı ihracat rakamlarını, Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’nin de bulunduğu bir toplantıyla, geçen hafta Ankara’da açıkladı. Açıklanan verilere göre, 2017 ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 10,4 artışla 156,8 milyar ABD Doları'na yükseldi.
Bu rakamın üzerine TİM kapsamına girmeyen kalemler dahil edildiğinde, ihracatın 157,1 milyar dolara çıktığı bildirildi. 2018 yılı ihracat hedefi ise 169 milyar ABD Doları olarak ifade edildi.
Öte yandan, Ekonomi Bakanlığı sayfasında gördüğümüz verilere göre, ihracatın, ithalatı karşılama oranı 2017 Ocak/Kasım döneminde %68 olmuş. İhracat artışı aynı dönemde %10,4 artarken, ithalat %16,9 artış göstermiş.
Dileğimiz, ümidimiz ve beklentimiz ihracatta, yukarı yönde bir kazaya uğramadan ilerlemek.
Endişemiz, üretim yapımızda çarpıcı değişikler yapmadan, yüksek teknoloji üretimine geçmeden ve katma değerli ürün ihracatını arttırmadan nerelere kadar tırmanabileceğimiz.
Türk sanayiinin ithalata bağlı belirli bir üretim gücü var. Bu yapının değiştirilmesi yönündeki niyet beyanları oldukça yüksek sesle ve ümit verici bir biçimde dile getiriliyor. Sonuç derseniz, şimdilik bu beyanların sesinden başka bir şey yok ortada.
TİM'in 2018 yılı çalışmalarında pazar çeşitliliği, finansman sorununun çözülmesi, bilgilendirme çalışmaları ile katma değerli ihracata ilişkin çalışmaların öncelikli olacağı belirtiliyor. Çok doğru bir düşünce. Amma ve lâkin burada her zaman sorduğumuz bir soruyu yinelemek isteriz “İhracatı kim yapacak?” Üst yapı düşünceleri son derece olumlu ancak alt kademelerdeki savaşçıları (İhracat saha elemanlarını) biraz ihmal ediyoruz gibi geliyor. Yıllardır sahada ihracat yöneticilerinin ve pazarlama ekiplerinin bilgi seviyelerinde ciddi aksaklıklar görüyoruz. Hem bunların güncellemelerinin sağlanması ve hem de yeni yetişenlerin, yeterliliklerinin olması gereken seviyeye erişmiş bir biçimde gelmeleri, sorunun hızla çözülmesine imkân verecektir.
TİM güzel bir iş yaptı ve ihracatçılarla öğrencileri buluşturacak bir staj portalı açtı. Ne kadar verimli olabiliyor bilemiyoruz, zira çok yeni. Umarız ve dileriz, sektörün nitelikli eleman ihtiyacına merhem olabilir. Dış ticaret okullarımızdan mezun olanların durumu ortada. Biz ihracatçılar, kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumundayız. İhracat ve ticaret konusundaki yerel kurumların da bu çabayı desteklemek ve hatta katkıda bulunmak zorunda olduklarını düşünüyoruz.
Hollanda örneğine bakalım. 2016 yılında ABD Doları ile 398 milyar ithalatı ve 445 milyar ihracatı var. Tüm ihracatının üretimini yapıyor mu? Tabii ki hayır, birçoğunu alıp satıyor ve bunu çok da etkili bir biçimde yapıyor. Bu da cari dengesine olumlu bir katkı yapıyor. Çünkü yetişmiş ve yüksek nitelikli insan kaynağı var.
Unutmayalım, “Eğitim şart."