Regaib Kandili

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bu gece, Müslümanlar’ın mübarek bir gecesidir. Bu gece Müslümanlar Regaip Kandili’ni kutlayacaklar. Müslümanlar için kutsal aylardan olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye “Leyle-i Regaip” denir.

Hazreti Peygamber’in “hicretini esas alan dini (hicri) takvimde “Recep-Şaban ve Ramazan” ayları “mübarek aylar” kabul edilir. Bu ayları Müslümanlar “Üç Aylar” diye adlandırır.

Mübarek gecelerden Regaip Kandili, Miraç Kandili “Recep ayında, Berat Kandili “Şaban ayında, Kadir Gecesi “Ramazan ayındadır. Mevlid Kandili ise “Rebiülevvel ayı“nda kutlanır.

Ashab-ı Kiram hazretlerinin ifadesine göre, Peygamber Efendimiz, Ramazan ayı dışında en çok Recep, Şaban ve Şevval aylarında oruç tutmuştur.

Dr. Hüseyin Algül’ün “Mübarek Gün ve Geceler” (Nü Yayınları, İzmir 1991, 130 sayfa, 150 bin lira) isimli kitabında belirttiğine göre Recep ayı geldiğinde Peygamber Efendimiz’in şöyle dua ettiği naklolunmaktadır:

“Allahım... Hakkımızda Recep ve Şaban’ı mübarek kıl... Ve bizi Ramazan’a eriştir...”

Mübarek günler ve geceler

Dr. Hüseyin Algül, mübarek günler ve geceler hakkında şu bilgileri veriyor: “Cenab-ı Hak aylar içinde Ramazan’ı, geceler içinde Kadir Gecesi’ni, dünya üzerinde Mekke’yi, insanlar arasında Hz. Muhammed’i, günler arasında cumayı seçmiştir. Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa’da kılınan namazların diğer camilerde kılınan namazlardan daha faziletli olduğu Hadis-i Şerif’te beyan edilmiştir.

Bunun gibi, İslami kaynakları incelediğimiz zaman; ‘kameri aylardan Recep, Şaban, Ramazan aylarının ve bu aylarda sıralanan Regaip, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin, Ramazan ve Kurban Şevval ayında altı gün oruç tutmanın, Muharrem ayında aşure günlerinin, Rebiülevvel’in on ikisi kabul edilen mevlid gecesinin, hafta arasında pazartesi-perşembe günlerinde, oruç tutmanın ve bilhassa cuma gününün faziletine dair bilgiler buluyoruz. Ne var ki zaman içinde bu bilgiler arasına maalesef uydurma ve hurafelerin de karıştığı bir gerçektir.”

Regaip gecesinin önemi nedir?

Dr. Hüseyin Algül, “Regaip” gecesinin kutsallığı hakkında şu bilgileri veriyor:

Recep ayının ilk cuma gecesine “Leyle-i Regaib” denir. Bu gece, İslam’ın mübarek gecelerinden biri olup bütün İslam dünyasında kutlanır.

Kelime olarak regaip, “ragibe”nin çoğuludur. Ragibe; nefis, kıymetli, değerli, ihsan gibi manalara gelir. Buna göre Leyle-i Regaip denilince “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymetli ve değeri büyük, iyi değerlendirilmesi gereken gece” anlaşılır. İslam alimlerinin açıklamalarına göre bu gecede Nebiyy-i Muhterem Efendimiz birtakım fiil’i tecellilere, nurani mevhibelere erişmiş, bu sebeple Cenab-ı Hak’ka şükür için on iki rekat namaz kılmıştır. Halk arasında “Bu gece, Amine Hatun’un Peygamberimiz’e hamile kaldığı gecedir” tarzında yanlış bir kanaat yaygındır. Esasen Peygamber Efendimiz’in doğum tarihi böyle bir kanaati doğrulamamaktadır. Şu var ki Amine Hatun, Resul-u Ekrem Efendimiz’e hamile olduğuna, bu gece muttali olmuş olabilir. Halk arasında yaygın olan kanaatin böyle yorumlanması daha uygun olmalıdır.

Ramazan geliyor

Üç ayların ilk cuma gecesinde kutlanan Regaip Kandili, Mübarek Ramazan ayının habercisidir. Adı üzerinde “lütuf ve ihsan ile dolu, kıymetli ve büyük bir gecedir”. Bu gece müslümanlar Allah’ın verdiği nimetler için şükreder, dileklerini tanrıya sunar, günahları için tövbe eder. Kandiller Müslümanlar’ın birlik ve beraberliklerinin güçlendirilmesi için fırsat yaratır. Kandil vesilesiyle ölmüşler hatırlanır. Mezarlar ziyaret edilir. Büyüklerin eli öpülür. Güçsüzler, yardıma muhtaç olanlar, yalnızlar sevindirilir. Dargınlar barışır. Kandil simidi, Türkler’in kandil günleri için gelenek haline getirdiği güzel bir adettir. Müslümanlar güçleri ölçüsünde, ailelerine, yakınlarına, komşularına, güçsüzlere kandil simidi alır. Hediye eder. Müslümanlar’ın Regaip gecesini kutlarım. Allah tüm kullarına, vücut sağlığı, kafa sağlığı, huzur, güç ve iyilik versin.

Tüm yazılarını göster