Reddaway: İngiltere-Türkiye ilişkilerinde altın çağ yaşanıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"İngiliz Dışişleri Bakanı'nın en fazla konuştuğu iki isim Hillary Clinton ve Ahmet Davutoğlu" diyen İngiltere Büyükelçisi Reddaway, siyasiler arasındaki güvenin iş ilişkilerini de olumlu etkilediğini belirtiyor. Reddaway, "Yakında İngiliz rakısı içebilirsiniz" diyor.

İngiltere Büyükelçisi David Reddaway, iki yıldır Türkiye'de. Daha önce İrlanda, Kanada, Arjantin ve İran'da görev alan Reddaway, bölgeyi son derece iyi tanıyan deneyimli bir büyükelçi. Türkiye'ye atanmasının temel nedenlerinden biri de bu olmuş.

Koçtaş'ın İngiltere merkezli Kingfisher Grubu'na bağlı B&Q ile ortaklığının 10. Yıldönümü ve Koçtaş'ın 35. Mağaza açılışı Ankara'daki İngiliz Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen resepsiyonla kutlandı. 10 yılı geride bırakan bu ortaklık, iki ülke arasında son yıllarda güçlenen ilişkilerin en somut örneklerinden birisi. Bu vesileyle İngiltere Büyükelçisi David Reddaway'le İngiltere-Türkiye ilişkileri üzerine sohbet etme fırsatımız oldu.

Reddaway'e göre İngiltere, Türkiye ile yakın ilişkiler kurmakta, diğer ülkelere kıyasla geç kalmış olsa da, son dönemlerdeki gelişmelerle, aradaki farkı kapatmayı başardı. "İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkilerde 'altın çağı' yaşanıyor" yorumunu yapan Büyükelçi Reddaway, iki ülke arasındaki ilişkileri farklı kılan en önemli unsurun "güven" olduğunu söylüyor.

İngiltere 2009 yılında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya ve Fransa'nın ardından üçüncü sırda, en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında ise sekizinci sırada yer aldı. Bugün Türkiye'de faaliyet gösteren İngiliz sermayeli şiketlerin sayısı 2 bin 230'a ulaşıyor. İngiltere'den Türkiye'ye gelen doğrudan yatırı ise 2010 itibariyle 233 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son dönemde İngiltere'deki Türk yatırımlarında da artış izlendi. 2010 yılı sonu itibariyle, İngiltere'de faaliyet gösteren Türk şirketlerin sayısı 90'a ulaştı. Tüm bu rakamlar ışığında, Reddaway'in Türkiye'ye yönelik yorumlarına kulak vermekte fayda var:

Türkiye AB üyeliğini hakediyor

"İngiltere en başından bu yana Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor. Bu bizim için önemli bir stratejik hedef. Türkiye, AB üyeliğini hak eden bir ülke."

Siyasi güven, ekonomiyi de olumlu etkiliyor

"İki ülke politikacıları arasındaki güven ortamı, ekonomik ilişkileri de son derece olumlu etkiliyor.  10 senelik ortaklık, güçlenen ticari ilişkilerimizin en iyi örneklerinden birisi. "

"Siyasetçiler arasındaki güven iki ülke arasındaki ilişkileri faklı kılıyor. İngiliz Dışişleri Bakanı'nın en fazla diyalog halinde olduğu iki dışişleri bakanından birisi Hillary Clinton, diğer Ahmet Davutoğlu."

Türkiye Arap değil, ama bölge ülkeleri için iyi bir örnek

"İki yıl önce Türkiye'ye batıdan uzaklaşıp, doğuya mı dönüyor sorusu gündeme geliyordu sürekli olarak. Türkiye, konumu itibariyle, bölgede ülkelerle yeni siyasi ve ticari ilişkiler kurmaya aday bir ülke oldu her zaman. Bu, Türkiye'nin batıya sırtını döndüğü anlamına gelmiyor. Türkiye Arap değil, fakat bölge ülkelerine çok önemli bir örnek oluşturuyor."

Yakında İngiliz rakısı içmeye başlayabilirsiniz!

Küresel ekonomi zor bir zaman geçiriyor. Hükümetler bütçe kısıtlamasına gidiyorlar. İngiltere için de durum farklı değil, fakat İngiliz şirketleri rekabet güçlerini koruyorlar. Türk pazarı ile yakından ilgileniyoruz. Önümüzdeki aylarda Türkiye'ye yeni yatırımlar gelecek. Enerji başta olmak üzere, birçok sektörde yeni yatırımlar olacak. Hatta yakın zamanda İngiliz rakısı içmeye başlayabilirsiniz!"

"Türkiye'ye gelen İngiliz turist sayısı her yıl 2.5 milyona ulaşıyor.  Türk Hava Yolları'nın Manchester United'a sponsor olması, İngilizleri ilgilendiren bir konu."

İngiliz-Türk ortaklığında bir başarı örneği: Koçtaş

Kapalıçarşı'dan esinlenilen, 35. mağazasını Ankara'da açan Koçtaş'ın hedefi önümüzdeki 5 yılda 70 mağazaya ulaşmak. Koçtaş ile İngiltere merkezli Kingfisher Grubu'na bağlı B&Q markasının 2001 yılında başlattıkları ortaklıkta 10. Yıldönümü kutlanıyor.

Gerek Türkiye-İngiltere ticaret ilişkilerinin gelişimi, gerekse sektörün ileri gitmesi açısından önem taşıyan bu ortaklığın 10. Yıldönümü nedeniyle İngiltere Başkonsolosluğu'nda düzenlenen resepsiyonda, aynı zamanda Koçtaş'ın 35. mağazasının açılışı kutlandı.

Yeni nesil Koçtaş

Koç Grubu'nun 2000 yılında yüzde 50 ortaklık anlaşması imzaladığı İngiliz Kingfisher Grubu'nun CEO'su Ian Cheshire, yeni nesil Koçtaş'ın ilk örneği olan Ankara Eryaman mağazasının açılışı için Ankara'ya geldi. İki grup arasındaki başarılı ortaklığın 10. yılını tamamlaması ve Koçtaş'ın 35'inci mağazasının açılışı şerefine İngiltere Büyükelçiliği'nde düzenlenen resepsiyona katılan Ian Cheshire'a Koç Holding CEO'su Turgay Durak ve Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grup Başkanı Tamer Haşimoğlu, Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu eşlik etti. Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Koçtaş'ın gelişiminin Türk sanayinin kalkınmasına çok önemli katkı sağladığını ifade ederken, "Bir zamanlar çivi bile ithal edilen bir ülke iken, bugün Koçtaş mağazalarında satılan ürünlerin yüzde 85'inin yerli üretim olması, gerçekten çok büyük önem taşıyor. Bu açıdan Vehbi Koç'un hatırası önünde saygıyla eğilmek istiyorum" yorumunu yaptı.

Yeni nesil Koçtaş, perakende sektöründe inovasyon örneği

Koçtaş'ın Eryaman mağazasının 'yeni nesil Koçtaş'ın yeni yüzü olacağını vurgulayan Durak, Eryaman mağazası ile bambaşka bir Koçtaş'ı tüketici ile buluşturacaklarını söyledi. "Yeni nesil Koçtaş tamamen müşteri odaklı düşünülerek yapılandırıldı ve bu yönüyle perakende sektörüne önemli yenilik getirecek" diyen Durak, mağazayı tasarlarken ülkemizin en eski ve en başarılı alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı'dan ilham aldıklarını belirtti. Yeni nesil Koçtaş mağazasının perakende sektöründe bir inovasyon örneği olduğuna da dikkat çeken Durak, "Dekorasyon fikirleri, yaratıcı çözüm önerileri, alışveriş bulvarları ve sokakları, keyifli alışveriş için simitçiler bile olacak. Sadece ihtiyacı olan; evini, bahçesini güzelleştirmek isteyen tüketicileri değil bu yeni ve farklı alışveriş deneyimini yaşamak, görmek isteyen tüm Ankaralılar'ı Eryaman mağazasını görmeye davet ediyoruz" dedi.

Kingfisher: Koçtaş, en başarılı işlerimizden birisi

Kingfisher Grubu bünyesinde Türkiye ile beraber İngiltere, İrlanda, Fransa, Çin, İspanya, Rusya ve Polonya'nın da bulunduğu toplam sekiz ülkede 900'e yakın fazla ev geliştirme mağazası bulunduğunu söyleyen Kingfisher CEO'su Ian Cheshire ise, Koçtaş'ın Kingfisher'ın en başarılı işleri arasında yer aldığını belirtti. Chestire, Türkiye'nin gerek pazar gerekse üretim gücü açısından çok büyük bir potansiyel olduğunu ifade ederken, 10. yılını geride bırakan bu ortaklığın daha da gelişeceğini söyledi.

1Koçtaş CEO'su Alp Özpamukçu Ankara'da açılan son mağaza ile, 19 ilde toplam mağaza sayısının 35'e, satış alanının ise 190 bin metrekareye ulaştığını kaydediyor. Hedef ise beş sene içinde yüzde 50 oranında büyüme kaydederek, 70 mağazaya ulaşmak.

Koç'ta ilk kadın CEO Tat Konserve'ye

Bu arada, Koçtaş'a yönelik önemli bir diğer gelişme ise şu: Şu anda Koçtaş Genel Müdür Yardımcısı konumunda olan Arzu Aslan, kasım ayı itibariyle TAT Konserve'nin CEO'su oluyor. Böylece Koç Holding bünyesinde ilk kez bir kadın, CEO'luk koltuğuna oturmuş olacak..

Tüm yazılarını göster