Ramazan geldi hoş geldi

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ramazan başladı. Ramazan ayı boyunca ekonomi değişik yönlerden etkilenir. Ramazan sonunda bayramın ekonomiye etkisi ise farklı olur. 

Halkımızın mutfakta en çok tükettiği gıda maddelerinde, Ramazan ayı boyunca hareket görülür. 

Et ve et ürünleri, bakliyat, meyve ve sebze talebi artar. Talebin canlı olduğu bu gıda maddelerinin fiyatı dalgalanır. Geçen hafta enfl asyon oranları açıklandı. Mayıs enflasyonu beklenenin altında bir artış gösterdi. Gıda maddelerinde üretici fiyatları artarken, tüketici fiyatları geriledi. Bunda tarımda üretimin bol olması yanında, tarım ürünlerinde ihracat sorunları nedeniyle satılamayan ürünlerin içeride kalmasının da etkisi var. 

Genelde bu ramazan ayında gıda maddesi fiyatları geçen ramazan ayı fiyatlarının pek üzerinde değil. 

Enflasyonun gerilemesi harcama yükünü azalttığı için tüketiciyi sevindiriyor. Piyasalar ise enflasyonun gerilemesi ile faizin ucuzlamasını bekliyor. 

Çekirdek enflasyonun Mayıs ayında yüzde 9.41’den 8.79’a gerilemesi Merkez Bankası’nın işini kolaylaştırdı. Faizi aşağıya çekmeye devam edecek demektir. 

Ramazan ayının sonuna doğru giyim eşyası, ev eşyası piyasasında canlanma olacak. Okul tatilleri bu ay içinde başlıyor. Okul tatillerinin ardından uzun bayram tatili var. Bu tatillerin iç turizmde yol açacağı canlılık da ekonomi bakımından önemli. Ramazan’da sanayi üretimin ve ihracatın azalmamasına özen göstermek zorundayız. 

Ramazan sonu yaz dönemi başlıyor. Yaz döneminde üretim göreceli olarak yavaşlar. Bu nedenle Ramazan’da üretimin canlılığını koruması önemli. 

Sayın okuyucularımıza iyi ramazanlar dilerim.

Tüm yazılarını göster