Ülkemizde sigortacılığın gelişimi istenilen hızda değil. Kişi başına düşen sigortalılık oranında bir gelişme yok. Verilere göz attığımızda, poliçe sayısında bir artış var ama fiyat rekabeti nedeniyle hacimde bir büyüme gerçekleşemiyor. Bunda krizin etkilerini görmek mümkün. Sigorta şirketleri oto hasarlarından ve buradaki zararı düşünmekten, kafalarını kaldırıp sigorta pastasını büyütmek için neler yapılabileceğini düşünecek vakit bulamıyor. Fiyat rekabeti ise cabası. Bütün fiyatlar müşterinin karşı şirkete gitmemesi için veriliyor. Şirketler dağıtım kanallarına "çapraz satış" yapın derken. Acenteler ise bırakın "çapraz satışı" kendilerine açılan ateşlerden korunmak için öncelikle eldeki müşteriyi tutma düşüncesinde satış yapabiliyor. Acenteler kendilerine gelen trafik sigortası, kasko ve Zorunlu Deprem Sigortası taleplerine ek olarak bir de yanında "konut sigortasını nasıl satarım"ın derdine düşmemekle suçlanıyor.
Sigorta caiz mi ?
Faize duyarlı kesimin yastık altındaki parası için nasıl yatırım bankaları kurulduysa, aynı kesimin sigortacılığa da ilgisi çekilebilir. Şimdi yeni yeni anlaşmalar ile faize duyarlı kesimin Bireysel Emeklilik, Hayat sigortacılığına yakınlaşması için işbirlikleri yapılıyor. Bir arkadaşım yine bu kesimden bir kişiye sigorta satarken yediği fırça aklıma geldi. Bunu daha önce bir köşe yazımda yazmıştım. Büyük marketleri olan bir işadamına "bu kadar işletmeniz var, Allah korusun başına bir şey gelirse ne yaparsınız. Gelin bunları sigortalayalım" dediğinde aldığı cevap "Siz Allah'tan daha mı büyüksünüz. Ben her gece duamı eder mağazalarımı kapatırım, gerisi Allah'a kalmış." Peki bugüne kadar yüzlerce hırsızlık, yüzlerce yangın inancı olmayan kesime mi zarar verdi acaba ? Diye de sormak gerekirdi sanırım. Şimdi Bireysel Emeklilik tarafında atılan adımlar yakında elementer tarafında da atılacağa benzer. Bundan yıllar önce sektörün duayenlerinden David Kohen bir sohbetimizde bana Tekâfül sigortalarından bahsetmişti. Tekâfül İslami Sigortacılık anlamına geliyor. "Kâr amacı gütmeyen sigortalıların bir araya geldiği kooperatif sigortacılığı. Sigorta şirketinin biriktirdiği fonların faiz dışı yatırım araçlarında değerlendirilmesi. Hasar ve sorumlulukların katılımcıların paylarına göre bölündüğü bir toplumsal sigorta havuzu modeli" olarak açıklanıyor. Ortadoğu ülkeleri ve Malezya'da uygulanan bir sistem.
Tekafül Şirketleri sırada mı ?
Yurtdışında bu sigortacılık türünü yapan şirketler ülkemizde de yatırım yapmak için Hazine'ye müracaatları olduğunu duymuştum. Yeni kurulan birkaç şirket ise bu yöntemle sigortacılık yapacağını biliyorum. Bunun mevzuata uyumu nedir ? Uygulanabilir mi ? Bunun için özel bir yönetmelik çıkarılabilir mi ? Mutlaka bir yolu vardır. Kurulu şirketlerin bu tür bir sigortacılık yapabileceğini tahmin etmiyorum. Faize duyarlı kesimin sigortayı bu nedenle yaptırmadığını da zannetmiyorum. Tekâfül Sigortaları vatandaşa anlatılırsa mutlaka ilgi uyandıracaktır. Hele bir de Diyanet İşleri Başkanlığı camilerde bu konu ile ilgili bir vaaz verdirsin. O zaman tamam.
Diğer bir gerçek ise bunun BES ve hayat sigortacılığını daha yakından ilgilendiren bir konu olduğu şeklinde. . Çünkü elementer tarafta sigorta şirketlerinin faizde değerlendireceği bir parası kalmadı. Prim olarak topladıklarını tazminat olarak ödüyorlar. Yani faize duyarlı kesim Tekâfül Sigortacılığı şirketlerini beklemeden hazır sigorta şirketlerinden de sigorta yaptırabilirler. Faizde paraları yok çünkü !….