"Sigortan varsa güvendesin, Sigorta Haftası Kutlu Olsun"

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Yıllardır konuşulan bir konu nihayet hayata geçiyor. Darısı ilköğretimde bir ünite olarak bile olsa ders olarak işlenmesinde. Özel sigortacılığın tanıtılmasında ve algıları konusundaki yanlışlıkların düzeltilmesinde çaba sarfedilmesini defalarca dile getirdim. Sigorta denince ilk akla SSK ve Bağ-Kur geliyor. İkinci olarak ise elektrik sigortası akla geliyor. "Özel Sigortalar" denince de trafik sigortası ve kasko ilk akla gelen sigorta ürünlerimiz oluyor.

Sigorta Haftası'na hazırlıksız yakalandık Sigorta Haftası'na ani karar verildi. Çok kısa bir süre kalana kadar sektör bu haftanın ne olduğunu bilmiyordu. Geçtiğimiz haftalarda yazdığım yazıda belirttiğim gibi, acenteler, şirketlerin reklam ve halkla ilişkiler yöneticileri beni arayarak "Can bey yazınızda bahsettiğiniz "Sigortacılık Haftası nedir? Diye soranlar bile oldu. Sigorta endüstrisinin tüm aktörleri bunlardan habersiz, ne yapacağını bilemedi. Önce 26 Mayıs denildi sonra 27 Mayıs, son olarak ise "her Mayıs ayının son pazartesi gününden başlayarak bir hafta çeşitli etkinlikler ile kutlanacak"  denildi ve iş tatlıya bağlandı.

Dedimya biraz hazırlıksız yakalandık diye, bir slogan bile bulamadık haftamıza, "Sigorta Haftası Kutlu Olsun" dedik ve geçiveriyoruz. Aslında konu o kadar derin o kadar güzel başlıklar bulunabilir ki. İnşallah bir daha ki seneye. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr Ahmet Genç ile geçtiğimiz senelerde bir yemekte sohbet ederken konu açılmıştı. Tanıtım stratejileri için Ankara'da toplantılar yaptıklarını belirtmişti Sayın Ahmet Genç. Ben de çok olumlu bir gelişme olduğunu belirtip, bu işte ulusal medya da sigortacılık hakkında yazılar yazan bir elin parmağını geçmeyecek kadar az sayıdaki gazetecilerin de bu çorbada tuzu olsun demiştim, ama olmadı. Toplantı ile biraraya gelip medya eylem planı yapılmalı. "Sigorta Endüstrisi"ndeki tüm aktörlere görev verilmeliydi. Bir kısım sektör temsilcisi illerdeki mülki erkanları ziyaret etmeli, okullarda ise paneller düzenlenip öğrenciler özel sigortalar konusunda bilgilendirmeliydi. Belki de yapılacak bilemem.

Köprülere sloganlı afiş

İl belediyelerine gidilerek eylem planlarında yerel yönetimlerin de desteği alınmalı. Çok merak ediyorum kaçak ve çarpık yapılaşmaların neden olduğu sel ve farklı feleketlerden yerel yönetimleri ipten kurtaran "Sigortacılık Sistemine" bu kurumlar borçlarını nasıl ödeyecekler. Her haftanın sloganlarını şehrin tüm alt geçitlerine büyük afişlerle yazdıran yerel yönetimler "Sigorta Haftası" ile ilgili ne yapacaklar ?  İşte size birkaç slogan önerisi ; "Sigortanı yaptır, gece rahat uyu"

"Sigortasız hiçbir mal senin değildir"

"Hiç kimse sigorta yaptırmayacak kadar zengin değildir"

(Anadolu Sigorta Genel Müdürü-Mustafa Su)

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Gelecek sene haftanın açılışını üst düzey bir hükümet yetkilisinin yapacağı, yerel yönetimlerin, eğitim kurumlarının da içerisinde olduğu şenlik havasında bir hafta umut ediyorum. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ve HDI Sigorta halka bu konu ile ilgili mesajların verildiği güzel ilanlar hazırladı. Liberty Sigorta'da konut sigortasında yüzde 50 indirim yaparak bu kampanyaya destek verdi. Şimdilik gördüklerim bu, umarım gelecek sene çok daha organize bir etkinlik haftası hazırlarız. Sigorta Haftanız Kutlu Olsun

Tüm yazılarını göster