Geçtiğimiz hafta "Sıkışınca anında yüzde 15 indirim" başlıklı yazım ile ilgili sektör yöneticilerinden birçok telefon aldım. Bunların yanında özellikle Anadolu'nun her köşesinden onlarca sigorta acentesi de elektronik posta yollamış. Sigorta şirketlerinden bazıları yazımı acentelerine elektronik posta yoluyla göndermiş. Olay sektör tarafından bilindiği için bunun yüksek sesle dile getirilmesi konusunda tebrik edildim. Bu arada acente tarafından ise "ellerinize sağlık" diyenler olduğu gibi "sizi ayakta alkışlıyoruz" diyenler de vardı. İnternet sitelerinde ise en çok okunan yazılar arasına girmiş yazım.
Bir konuya açıklık getirmemde fayda var. Ben bunu yazarken inanın içim titredi. Üzülerek yazdım. Bazı internet sitelerindeki yorumlarda "tüketici için yazıyorsanız neden şirketin ismini vermiyorsunuz" diye eleştiriler yazılmış. Benim amacım bir kurumu ya da sektörü karalamak değil elbette. Çünkü ben de sigorta şirketleri ile aynı gemideyim. Bu geminin yüzmesi için televizyonlarda programlar, gazetelerde yazılar yazıp, dergilerde yöneticilik yapıyorum. Ben bir taraftan sigorta şirketlerine güvenin derken, diğer taraftan böyle olayları duymak beni üzüyor gerçekten.
Bu konu ile ilgili elektronik posta gönderen acenteler ise yeni yeni haberler de verdiler bana. En ilginci ise, kasko en iyi fiyatı vermesi ile övünen sigorta şirketimizin sadece bir şirketten gelecek poliçe yenilemesine ekstra özel indirim uyguladığını öğrendim. Pes doğrusu dedim.. Sektördeki rekabet acımasız, kıran kırana falan değil, kan revan olmuş. Sektörün itibarı, şirketin itibarını düşünen yok. Sektörümüzün bu iç sorunlarının tüketicinin önünde tartışılması ne kadar yanlış aslında ama ne yapayım ben de modaya uydum.
Bunlar tüketiciye faydalı
Bu yazıyı yazmamın kime faydası var derseniz, öncelikle tüketiciye faydası olduğunu söyleyebilirim. Sigorta fiyatları düşüyorsa vatandaş nerede ucuz ise gitsin orada yaptırıyor. Tüketici aynı zamanda sigorta şirketleri tarafından kendisine yapılacak varyasyonlara dikkat etmeye başlıyor. Bunun gibi faydaları oluyor. Sigorta şirketlerinin bazı yöneticileri ne yaptığını biliyorlar bence, bu nedenle benim yazılarımın onlar için bir önemi yok. Yaptıkları onlara normal geliyordur. "Serbest piyasa koşulları, kıyasıya rekabette her şey mubah" diyorlardır mutlaka. Ama artık tüketici gözünde de kendimize çekidüzen vermemiz gerekmiyor mu ?
Buradan sigortalılara sesleniyorum. Siz siz olun sigorta yaptırmaya devam edin, çünkü bu konu edilen olaylar bir iki sigorta şirketini kapsıyor. Sektörde büyük ve işlerini çok iyi yapan, başarılı yöneticiler tarafından yönetilen sigorta şirketlerimizin sayısı kat ve kat fazla. Sigortacılığa güvenin mutlaka.
"Alooo.. Benim Tramer'deki hasar kaydımı siler misiniz ?"
Geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan 2 el oto alırken aracın geçmişini araştıran Otokontrol sistemi vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Bir araç beğendiniz ve alacaksınız 5664'e hasar yazıp plakanızı, ya da şasi numaranı yazıyorsun, aracın tüm geçmiş hasar bilgisi cebine sms ile geliyor. Geçtiğimiz hafta TRT'deki programın konuğu Sigorta Bilgi Merkezi Müdürü Mehmet Üst idi. Sohbet sırasında anlattığı iki konuyu sizlerle paylaşmak isterim. Birincisi hiç kazasız diye yazılan ve sahibinden.com'da satılan araçların plakaları sorgulama yapılmaması için beyazla kapatılıyormuş. Tam bir araç alacakken cebine gelen bir uyarı sms'i ile sorgulama yapan bir vatandaşımız son anda kazık yemekten kurtulmuş. Tramer'in çağrı merkezine gelen bir telefon ise vatandaşı kazıklamaya çalışan bir oto satıcısının feryadıymış. Kendisinin isteği "sizin yüzünüzden aracımı satamıyorum, abi benim Tramer'deki hasar kaydımı silerek bir kıyak yapar mısın ?" demiş. Güler misin ağlar mısın ?