"Mali Kural "olmadan da "Bütçe Disiplini" sağlanabil

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İlk 4 aylık bütçe uygulamasında Hükümetin bütçe disiplinine özen gösterdiği anlaşılıyor.

Ocak-Nisan döneminde   bütçede gelir artışı yüzde 15.5 iken ,gider artışı  yüzde 4.4 oranında.

Bu disipline rağmen 4 ayda bütçe 15.8 milyar TL. açık verdi.

Bütçe gelirlerindeki olumlu gelişme büyük ölçüde dolaylı vergilerdeki yüzde 32.5 oranındaki artışa dayanıyor. Dolaylı vergi artışının ardında da ithalat artışı var.

İthalatdaki hızlı artış sonucu ithalde alınan KDV geçen yılın ilk 4 ayına  göre yüzde 57.8 oranında ,gümrük vergileri yüzde 24.0 oranında arttı.

İçeride alınan KDV'deki artış yüzde  23.7 oranında.Özel tüketim vergisindeki artış yüzde 30.2 oranında gerçekleşti.

2010 Yılının ilk 4 ayında  toplam bütçe  harcaması 93.5 milyar TL. En büyük harcama kalemleri  25.0 milyar TL ile personel masrafları ve personelin sosyal güvenlik giderine devlet katkısı, 22.0 milyar TL. faiz harcamaları ve 35.2 milyar TL. cari harcamalar.

Bu üç kalemin toplamı olan 82.2 milyar TL. toplam giderlerin yüzde 88'ini oluşturuyor.

Cari harcama kaleminin büyüklüğü genelde tereddüt yaratır.

Yılın ilk 4 ayında  35.2 milyar TL.lık cari harcamanın, 19.1 milyar TL.sı sosyal güvenlik kurumlarına yapılan katkıdan kaynaklanmıştır. 3.6 milyar TL.sı tarım destekleri,1.0 milyar TL.sı görev zararları,1.2 milyar TL.sı savunma sanayi için kullanılmıştır.

Vergi gelirlerinin ,kanun gereği bir bölümü  mahalli idarelere ayrılmakta ve bu paylar da cari harcama kaleminde yer almaktadır.  Dört ayda mahalli idarelere 6.4 milyar TL.ödenmiştir.

Açık anlatımıyla  cari harcamalar kaleminin büyüklüğü belli zorunluluklardan kaynaklanmaktadır.

Yılın ilk 4 ayında  bütçe gelirleri 77.7 milyar TL. dan faiz dışı harcamalar toplamı olan 71.4 milyar TL. çıkarılınca, kalan 6.3 milyar TL. (Maliye Tanımlı) faiz dışı fazla kalemini oluşturuyor.

Faiz dışı fazla,ülkenin iç borç çevirebilme gücünü gösteriyor.

Özet olarak,nereden bakılır ise  ilk 4 aylık bütçe performansı (bütün olumsuz koşullara rağmen) iyi bir görünüm veriyor.

Tüm yazılarını göster