"Lisanslı hardal olur mu?" demeyin

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Geçtiğimiz günlerde Deutsche Welle Türkçe internet sayfasında yer alan bir haber oldukça ilgimi çekti çünkü Bayern ve B. Dortmund'un Şampiyonlar Ligi'ndeki gövde gösterisinin ardından herkes gibi benim de Alman futboluna olan ilgim artmıştı. Sitede Klaus Deuse/Çelik Akpınar imzasıyla yayınlanan habere göre, Alman futbol kulüplerinin biten sezonda ülke içinde sattıkları taraftar ürünlerinden kazandıkları meblağ 170 milyon euroya ulaşmıştı. Bir kıyas olması bakımından yazmamız gerekirse: Ülkemizde bu işi en iyi beceren kulüp Fenerbahçe'nin, 2012 yılı net satışlarının 31 milyon euro civarında olduğu bizzat Genel Sekreter Talat Yılmaz tarafından ocak ayında açıklanmıştı. Rakam Bundesliga ile kıyaslandığında oldukça tatmin edici gözükse de ülkemizde dört büyük takım dışında kalan kulüplerin ürün satışı konusunda oldukça zorlandıklarını biliyoruz. Fenerbahçe'nin ürün satışında yakaladığı performans B. Dortmund ile neredeyse aynı ama bu alanda Almanya'nın lideri Bayern'in cirosu 60 milyon euro barajına yaklaşmış durumda. Bu konuda kulüplerimizin dezavantajı, mevzu global ölçekte değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılıyor çünkü Real Madrid, Bayern Münih, Manchester United gibi dünya üzerinde bilinirliği yüksek kulüplerin forma satışları göz kamaştırıcı. 2012'de yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapında en çok forma satan iki kulüp olan Manchester United ve Real Madrid'in yıllık satış rakamları 1 milyon 400 bin adet dolayında. Bu alanda sıralamaya girmeyi başarmış takımlardan olan Bayern'in geçirdiği bu harika sezon öncesindeki ortalaması 880 bin ve muhtemelen gelen başarılar sonrası satış rakamları patlama yapacaktır. Bu arada kamuoyundaki bir yanlış kanıyı da düzeltelim: "Avrupa'nın büyük kulüpleri her yıl milyonlarca forma satıyor" gibi "Manchester United'ın senelik forma satışı 5 milyon" gibi abartılı rakamların gerçekliği olmadığı bizzat konuyla ilgili çalışma yapan Dr. Peter Rohlmann tarafından yayınlanmış. Örneğin Manchester United resmi sitesinde açıklanan bilgilerden tüm tişört, eşofman, kazak gibi giysilerin de zaman zaman bu abartılı toplamlara dâhil edildiği ortaya konulmuş.

Almanya özeline dönecek olursak, kulüplerin bu denli başarılı bir satış performansı göstermesinde hiç şüphesiz ürün gamının da etkisi büyük. Lisanslı taraftar ürünleri arasında sadece forma ve atkı değil; bebek tulumları, yatak örtüleri, köpek tasmaları, langırt masaları, ojeler ile tost makineleri ve çikolata, enerji içeceği, hardal gibi yiyecek ürünleri de bulunuyor. Bu ürünleri satın alanlar sadece erkekler değil. Müşterilerin yüzde 26'sını da kadınlar oluşturuyor. Bayern Münih futbol kulübünün ürün yelpazesinde kırmızı renkte bikiniler de bulunuyor. "Lisanslı hardal" diye okuyunca merak ettim araştırdım. Bu ürünü Borussia Dortmund taraftarları internet mağazasından da sipariş edebiliyorlar. 200 ml. boyutunda cam şişe 2.5 euroya satılıyor. Tabi durumu görünce ister istemez ülkemize uyarlamaya çalışıyor insan. Örneğin Gaziantepspor kulübü lisanslı "menengiç kahvesi" satsa ne çapta bir alıcı kitlesine ulaşabilir acaba? Sanıyorum Avrupa'nın önde gelen kulüpleri bu "merchandising" işini taraftarın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmekte bulmuşlar çözümü. Belki bir taraftar sezonu tek bir forma ile geçirebilir ama örneğin oje sattığınızda hem bayanları mağazalarınıza çekmiş hem de sürekli bir ihtiyacın giderilmesine yönelik çalışmış oluyorsunuz. Kısacası, hardal acı olabilir ama Dortmund açısından gelirler gayet tatlı.

Dünya liglerinden haberler

- Brezilya'nın yeni süper yıldızı Neymar, Maracana Stadı'nda İngiltere ile oynayacakları karşılaşma öncesi yaptığı açıklamada İngilizleri küçümsedi. The Sun'a açıklamalarda bulunan Barcelona'nın yeni yıldızı, "İngiliz oyunculara fazlasıyla saygı duyuyorum. Kulüp seviyesinde çok başarılılar. Ama milli takımlarının ülkemizde oynanacak olan Dünya Kupası için bir tehdit oluşturacağını düşünmüyorum." dedi.

- Şilili teknik direktör Manuel Pellegrini, önümüzdeki günlerde Manchester City ile görüşmek için masaya oturacağını doğruladı. 59 yaşındaki teknik adamın adı, özellikle Roberto Mancini'nin kovulmasının ardından bu sezon şampiyonluğu kaybeden İngiliz temsilcisi ile birlikte anılıyordu. Pellegrini, yaklaşık 1 aydır hakkında çıkan haberleri sonunda doğruladı.

- Chelsea'de geçici teknik direktörlük görevinin ardından İtalyan ekibi Napoli'nin başına geçen Rafael Benitez transfer çalışmalarına başladı. İspanyol teknik adamın Everton'da forma giyen Marouane Fellaini'yi kadrosunda görmek istediği iddia edildi. 25 yaşındaki Belçikalı orta saha oyuncusunun yanı sıra Rafael Benitez'in Liverpool'dan Martin Skrtel, Tottenham'dan ise Jan Vertonghen'i gibi defans oyuncularını istediği öne sürüldü.

- Fransa Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan Paris Saint Germain'in önemli savunma oyuncusu Alex'in bu yaz takımdan ayrılmak istediği ileri sürüldü. 30 yaşındaki savunma oyuncusunun Brezilya'yı özlediği ve kariyerine ülkesinde devam edebilmek adına fırsat aradığı vurgulandı. Ancak haberde iki yıl Paris Saint Germain ile sözleşmesi olan Alex'in takımın önemli parçalarından biri olarak görüldüğü için transferine izin verilmesinin zor olduğu belirtildi.

- Juventus ve Milan bu sefer transfer için karşı karşıya geldi. İki dev kulüp Sampdoria'nın genç orta saha oyuncusu Andrea Poli'yi kadrosuna katmaya çalışıyor. 23 yaşındaki oyuncu daha önce yaptığı açıklamada idolünün Juventus'ta forma giyen Andrea Pirlo olduğunu söylese de, Milan'ın bu transfer için aşama kaydettiği ve bir adım daha önde olduğu konuşuluyor.

- İspanya 1. Futbol Ligi (La Liga) ekiplerinden Real Madrid'in Başkanı Florentino Perez'in görev süresi 2017'ye kadar uzatıldı. Kulübün internet sitesinde yer alan haberde, yönetmeliğe göre, ay sonlarına doğru düzenlenmesi planlanan başkanlık seçiminde karşı aday çıkmaması nedeniyle Perez'in ve yönetim kurulunun görev süresinin 2017 yılına dek uzatıldığı bildirildi.

Türkiye liglerinden haberler

- Sivasspor'un geçtiğimiz günlerde teknik direktör olarak göreve getirdiği Roberto Carlos, İstanbul'a geldi ve ayağının tozuyla açıklamalarda bulundu. Sivasspor'un yeni sportif direktörü Murat Erdoğan ile görüşen Brezilyalı teknik adam Roberto Carlos, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Futbolculuk kariyerinde bir dönem Fenerbahçe forması da giymiş olan Carlos'un havalimanında kendisini karşılamaya gelen taraftarları kırmayarak fotoğraf çektirmesi ve sıcak tavırları dikkatlerden kaçmadı.

- Kayserispor son yıllarda dikkat çekecek bir istatistiğe imza attı. Sarı kırmızılı kulüpte kaptanlık pazubantı takan oyuncuların hepsi takımdan ayrıldı. Samuel Johansonla başlayan, Bülent Bölükbaşı, Mehmet Topuz, Ali Turan, Mehmet Eren, Süleymanou, Cangele derken son yolcu Riveros oldu. Kaptan Riveros'ta önceki gün Kayseri'den ayrılan oyuncular kervanına katıldı. 30 yaşındaki tecrübeli futbolcu takıma 2011'de katılmıştı.

- Beşiktaş İnönü Stadı'nın yıkılıp yeniden yapılması öncesinde farklı iddialar ortaya atılırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ortada herhangi bir pürüzün kalmadığını açıkladı. Başbakan Erdoğan, "Biz gerekli olumlu yaklaşımı gösterdik. Gerekli desteği veriyoruz. Biraz geriye çekilmek kaydıyla İnönü Stadyumu yeniden yapılacak" şeklinde konuştu.

- Sanica Boru Elazığspor, Yılmaz Vural'dan boşalan teknik direktörlük görevi için anlaştığı Nurullah Sağlam ile yollarını ayırdı. İmza aşamasına gelen anlaşma, açıklanmayan bir nedenden dolayı imzalanmadan sona erdi. Elazığspor yönetimi daha önce tecrübeli çalıştırıcı ile 3 yıllık prensip anlaşmasına varıldığını açıklamıştı.

- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Akhisar Belediyespor, yeni sezon hazırlıklarına 1 Temmuz'da başlayacak. Yeni sezon öncesinde teknik direktör Hamza Hamzaoğlu ile yeniden anlaşan Ege temsilcisi 2013-2014 sezonu çalışmalarına 1 Temmuz'da kendi tesislerinde başlayacak. Kamp programı henüz netleşmeyen Akhisar Belediyespor, hazırlıklarının bir kısmını yurtdışında yapacak.

- Beşiktaş, Gökhan Töre için çalışmalarını hızlandırdı. 1 milyon 750 bin euroluk ilk teklifi beğenmeyen Rubin Kazan'la pazarlıklara devam eden siyah-beyazlılar, kiralık formülünü de devreye soktu. Siyah-beyazlı yönetim anlaşmaya satış opsiyonu da koydurmak isterken, Rus ekibinin 5 milyon euroluk satın alma opsiyonuyla Gökhan'ı kiralamaya sıcak baktığı öğrenildi.

Tüm yazılarını göster