Sigorta beklenmedik olaylara karşı bir güvence demektir. Sigorta sisteminin mantığı bu. Oluşturulan bir havuz ile sistemdekilerin beklenmeyen bir durum ile karşı karşıya gelmeleri sonrasında mağduriyetlerini engellemeyi amaçlanıyor. Sadece bizde demek doğru değil, tüm dünyada sigortacılık sistemi bu suistimallerle uğraşıyor.
Geçtiğimiz hafta hayat sigortasından para almak için bir kişi öldürüldü. Geçtiğimiz yıllarda parmaklarını keserek kaza süsü verip birden fazla sigorta şirketini dolandırmak isteyen bir kişi yakalanmıştı. İşin bu kısımları aynı zamanda adli suç kapsamına giriyor. Bu işin bir tarafı. Diğer tarafı da yaşanan kayıpların sigortadan telafi edilmeye çalışılması.
Sigorta sektörünün asıl amacı olası hasar yaşanmadan engellenmesi. Gelişmiş ülkelerde sigorta şirketleri bu konuda projeleri ön planda tutuyorlar. Liberty Sigorta tanıtımlarında bu temaya vurgu yapıyor. " Önce önlemini al, kaza kaçınılmazsa biz yanınızdayız" Bu güzel ve güven verici bir söylem. Anadolu Sigorta "Kaybetmek yok" diyor. Mapfre Genel Sigorta güvenli sürüş tekniği eğitimleri ile sigortalılarını bilgilendiriyor. Hemen hemen bütün şirketler sigortalayacakları tesisleri önceden risk analizi yaptıktan sonra sigorta yapıyor. Sigorta şirketlerinin görevi kaza olduktan sonraki mağduriyeti önleyerek kaza öncesi duruma getirmek gibi özetlenebilir.
Geçtiğimiz hafta hasardan sorumlu genel müdür yardımcısı ile sohbet ediyordum. Anlattığı olay gerçekten trajikomik bir olay. Türkiye'de sigortacılık sisteminin ne kadar yanlış anlaşıldığının bir göstergesi bence. Bir fabrikanın çatısı karın ağırlığına dayanamayarak çöküyor. İşin ilginç yanı sigorta poliçesi yapıldıktan 3 gün sonra çatı çöküyor. Göze batan bir olay olduğu için, inceleme yapılmasına karar veriliyor. Sigorta eksperi ve şirket görevlisi olay yerinde incelemelerde bulunuyor. Fabrika yöneticisi ile aralarında şöyle bir konuşma geçiyor.
- Merhaba, geçmiş olsun, olay nasıl oldu. ?
- Teşekkür ederim, sağ olun. Fabrikada bir inceleme yaptık. Çatının zayıf olduğunu olası bir ağır yükü kaldıramayacağına karar verdik. Çünkü o sıralar aşırı kar yağışı vardı.
- Peki, sonra ne yaptınız?
- Gidip sigorta yaptırdık.
- Sigorta yaptırmakla doğru yapmışsınız ama, ondan önce çatınızı da güçlendirseydiniz, bu kaza olmasaydı..
- Ya çatı sizin kafanıza çökseydi, ya can kaybı olsaydı ?
Evet ne yazık ki sigortacılığın mantığını yanlış biliyoruz. Kaza yapmış otomobilimize sonradan kasko yaptırmaya kalkışıyoruz. Hastaneye gidip hasta olduğumuzu anladığımızda sağlık sigortası yaptırmayı tercih ediyoruz. Hastanede ameliyat olmak için sıra beklerken sağlık sigortası yaptırırken yakalananları duydum. Sonra bu ödemeler yapılmayınca "sigorta şirketleri sahtekar" deniliyor. Bu suistimaller yanında ne yazık ki kurunun yanında yaş da yanıyor. Dürüst sigortalıların da burnundan getiriliyor. Burada sigorta yapılmasına aracılık eden acente, brokerlere de iş düşüyor. Sigorta yapılan otomobil de, fabrika da, poliçe düzenlenmeden önce mutlaka görülmeli ve incelenmeli.