"Anadolu Kaplanları durgun İngiliz ekonomisine canlılık getirebilir

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

İngiliz Ticaret Odası Başkanı Beard, "Anadolu Kaplanları diye anılan kobiler, agresif büyüme trendi içinde güçlerini sınırların ötesine taşıyarak, taze kana ihtiyaç duyan İngiliz şirketlerini satın alıyor. Akıntılar yer değiştiriyor. Durgun İngiliz ekonomisine, Türk işadamları canlılık getiriyor" yorumlarında bulunuyor.

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Jonathan Beard, Türkiye ile İngiltere arasındaki yatırım trafiğinin iki taraflı olarak büyük potansiyel içerdiğini ve ticaret odasının da her iki ülke arasında köprü görevi üstlendiğini söylüyor.

Jonathan Beard bir yaşında Türkiye'ye gelmiş ve dolayısıyla Türkiye'yi çok yakından tanıyan bir İngiliz.

Sorularımızı yanıtlayan Beard öncelikli olarak, Türkiye ve İngiltere ilişkileri açısından "Altın Çağı" yaşandığını hatırlatırken, "Rüzgar artık yön değiştirdi ve Türk işadamları bunu farketmek zorundalar"  diyor.

"Türk iş dünyası cesur adımlar atarak, yurtdışı yatırımlara yöneliyor. Ekonomik durgunluk nedeniyle, büyüme hızı azalmış, yeni yatırım imkanı bulamayan ve genellikle iş hacmi azalan İngiliz şirketleri, Türk girişimcileri için ideal yatırımlar arasında yer alıyor" yorumlarında bulunan İngiliz Ticaret Odası Başkanı, "Özellikle 'Anadolu Kaplanları' diye anılan kobiler, agresif büyüme trendi içinde güçlerini sınırların ötesine taşıyarak, taze kana ihtiyaç duyan İngiliz şirketlerini satın alıyor. Akıntılar yer değiştiriyor. Durgun İngiliz ekonomisine, Türk işadamları canlılık getiriyor" diye ekliyor.

Artan iş hacminin yüzde 40'ını KOBİ'ler oluşturuyor

Bu yıl 125. yılını kutlayan İngiliz Ticaret Odası, 2011'de Anadolu'da 16 önemli şehirdeki ticaret odalarını ziyaret ederek, 250'ye yakın yönetici ile İngiltere'de iş geliştirmeye yönelik temaslarda bulundu. "Ziyaretlerin olumlu yansıması olarak, Türkiye-İngiltere arasındaki iş hacminde yaklaşık yüzde 35 oranında artış gözlendi. Artan bu iş hacminin yüzde 40'ını kobiler oluşturdu" diyen Jonathan Beard, bu yıl ise İngiltere'de 17 ticaret odasının ziyaretinin planlandığını, ve bu ziyaretlerde özellikle İngiliz kobilerine Türk şirketleri ile iş geliştirme olanaklarının anlatılacağını ifade ediyor.

Bu çalışma ile her iki tarafın eksikliklerini tamamlamaya çalıştıklarını söyleyen Beard, "İngilizler, ticari kanunlardaki farklılıklar gibi nedenlerden dolayı Türkiye'ye gelmekten çekiniyorlar. Türk iş adamları da, dil eksikliği gibi nedenlerden dolayı İngilitere'ye gitmekten endişe ediyorlar.

Türk şirketlere İngiliz ortak buluyor

1887 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türk ve Balkan İngiliz Ticaret Odası olarak kurulan Oda, o dönemde ikibin üyesi ile, İngiltere dışındaki en büyük Ticaret Odası olma özelliği taşıyordu. 125 yıldır aralıksız olarak görevini sürdüren oda, benzer üye statüsünü tekrar yakalayabilmeyi amaçlıyor ve bu kapsamda, bugünün teknolojik imkanlarını kullanarak interaktif web sitesi ve sosyal medya kanalıyla üyelerine kapsamlı hizmet sunuyor.

Şu anda 300 faal üyelerinin bulunduğunu söyleyen Beard, çalışmalarına yönelik şu bilgileri veriyor: "Bizim hedefimiz her iki tarafın da bu zorlukları aşmasına yardım etmek, bir tür iş kültürü ve iletişim köprüsü kurmak. Ticaret iş kanununa yönelik seminerler düzenliyoruz; her iki ülkenin ticaret odalarının bir araya gelmesini sağlayacak etkinlikler düzenliyoruz. 2011'de dijital ortama yatırım yapma kararı aldık ve web sitesini interaktif hale getirdik. Türk ve İngiliz şirketler bu sitede bilgilerini paylaşıyorlar ve biz de onlara en uygun ortak olabilecek üç şirketi buluyoruz."

Türk sanayiciler Ar-GE'ye odaklanmalı

"İngiltere Avrupa'nın bir parçası ve Avrupa hem ekonomi, hem sanayi açısından hasta. 15 yıl önce tersini söylerdim, fakat artık rüzgarın yönü değişti" diyen Beard'ün yorumları şöyle: "Türkiye, rüzgarın yön değiştirdiğini anlamalı ve bu değişimi yakalamalı. Türkiye'de tüm sanayiler mevcut. Dolayısıyla Türk sanayiciler İngiltere'de Ar-Ge konusuna odaklanırlarsa, büyük avantaj sağlarlar. İngiltere Ar-Ge konusunda çok önemli fırsatlar sunuyor. Bugünün rekabet ortamında vizyoner düşünmek, farklı bir model yaratmak, farklı bir teknoloji ile öne çıkmak gerekiyor."

Türkiye'ye önemli yatırım gelecek

Türk işadamının hırslı, duygusal ve çalışkan olduğunu söyleyen Jonathan Beard, özellikle Arap Baharı sonrasında, Türkiye'nin bölgesel açıdan sınırsız bir potansiyel yansıttığını söylüyor. Beard şöyle devam ediyor: "Türkiye örneği son beş altı yıldır Arap ülkelerinin çok hoşuna gitti. Suriye'den önemli yatırımlar geliyor. Libya'da da büyük para var ve bu paralar bir şekilde Türkiye'ye gelecek.

Türk borsasında Arap portfolyosu çok yükseldi. Mısır ticari açıdan Türkiye'den çok faydalanacak. Irak, Lübnan ve Ürdün'den gelen küçük tüccar sayısında da önemli bir artış var."

Tüm yazılarını göster