Puanı ”Alan”zinho!

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

24. haftada "zirveyi doğrudan etkileyecek maç" olarak öne çıkan Trabzonspor - Galatasaray derbisinden galip çıkmadı. Doksan dakika genelinde Trabzonspor'un üstün gözüküp kırılma anlarında hep Galatasaray'ın hamle yaptığı bu karşılaşmanın öne çıkan ismiyse bordo-mavililerin geçmiş haftalarda kafalarda soru işaretleri bırakan yıldızı Alanzinho oldu. Maçı 1 gol, 1 asistlik performansla tamamlayan Brezilyalı, böylelikle Norveç'te yılın futbolcusu seçildiği sezonları da Türkiye'de yeniden anlamlandırmış oldu. "Buna gerek var mıydı?" diye soracak olursanız, cevabı da bu futbolcuyu ilk maçında ıslıklayan Trabzonspor taraftarından beklemek durumundasınız.

Karşılaşmanın başlama düdüğüyle birlikte her iki takımın modifiye halleriyle derbiye çıktığını tespit ettik. Galatasaray'da Hamburg maçında Bülent Korkmaz'a el kol (!) yapan Cassio Lincoln, kesik yemiş sistem de zorunluluktan 4-3-1-2'ye dönmüştü. Lincoln'ün yokluğunda takımı çekip çevirmekle görevlendirilen Arda'nın da en az Lincoln kadar bu işi kıvırabildiğini bu maçla birlikte görmüş olduk. Karadeniz temsilcisinde taktik dizilişten yana bir farklılık yoktu ama sezon başından bu yana bekleneni veremeyen Yattara'nın hastalığı sebebiyle on sekiz kişilik kadrodan çıkarılması bir anlamda Alanzinho'nun önünü açmıştı. Bir futbolsever olarak maç sonun değerlendirmesinde "İyi ki Alanzinho oynamış" diyebiliyorsak, maçın yıldızını da uzaklarda aramaya gerek yok. Geçmiş maçlarda "en uçta Gökhan Ünal, sağında Yattara solunda Umut" şeklinde dizilen Trabzonspor ileri ucu bu kez, Gökhan'ın solunda Alanzinho sağında Umut biçimindeydi. Orta saha yapılanması bilinen şekliyle; defans dörtlüsünün önünde Hüseyin, orta alanın ortasında Selçuk ve Colman'dan kuruluydu. Ligin ilk yarısında Ali Sami Yen Stadı'nda Galatasaray'a farklı kaybeden Trabzonspor orta sahası da bundan farklı bir formasyonda değildi, ancak bu kez farkı yaratan (!) Bülent Korkmaz oldu. Bu noktada genç teknik adamı suçladığımız zannedilmesin; Galatasaray takımı uzun zamandan beri o kadar çok eksik futbolcuyla ligi götürüyor ki, artık herkes Galatasaray'ı sahadaki oyunculardan ibaret sanacak kadar durumu kanıksadı. Oysa Trabzonspor'a karşı sahada 4-3-1-2 şeklinde dizilen sarı-kırmızılılar, elde kalan mevcutların en verimli biçimde bir araya getirilmesinden müteşekkil bir takım idiler. Arda'nın fizik mücadeleye girmediği dakikalarda Trabzonspor'lu rakipleriyle ile 3'e 3 eşleşen Galatasaray orta sahası doğal olarak ligin ilk yarısındaki baskın görüntüsünü tekrarlayamadı. Yine de Ayhan, Barış ve Mehmet Güven'in mücadele anlamında takımlarına çok şey kattıklarını düşünüyorum. Maç içinde 2-1'lik üstünlüğü de yakalayan sarı-kırmızılılar Yaser'in gereksiz biçimde oyundan atılması sonrası, Arda'nın da sekerek oynayıp değişikliği beklediği bir sırada yani sahada 9 kişiyken beraberlik golünü yediler. Bu noktada eleştirilerimizin hedefinde Ersun Yanal ve Trabzonspor'lu futbolcuların olması gayet doğal. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu konuda tek istisnai futbolcu olarak Alanzinho sayılabilir. Derbide farklılık yaratan Alanzinho da olmasa Trabzonspor'un eksik, yorgun ve üstelik bilinen taktik anlayışından taviz vermek zorunda kalmış bu Galatasaray'dan puan alması mümkün değildi. Herkesin Yattara'nın adını diline doladığı derbide, Alanzinho'nun takımına böyle bir katkı yapması şüphesiz Yattara'yı da olumlu etkileyecektir. Umalım ki, bundan sonra Trabzonsporlu taraftarlar bir futbolcuyu ıslıklamadan önce iki kez düşünsünler.

TEKNİK ANALİZ

(Beşiktaş - Gençlerbirliği)

Sistem adamlarını bulunca

Hatırlayacaksınız, 24. haftada Beşiktaş'ı çok zorlu bir rakibin beklediğini hafta arası yaptığımız değerlendirmede belirtmiştik. Samet Aybaba ile birlikte kafalardaki Gençlerbirliği imajına dönüş yapan Ankara ekibi, çok koşup saha parselasyonunu da iyi yapınca ligimizdeki her takım için tehlikeli bir rakip haline bürünüyor. Beşiktaş önünde de bu silahlarını 65 dakika başarıyla kullanıp siyah-beyazlılara adeta ecel terleri döktürdüler. Aslına bakarsanız Aybaba'nın Gençlerbirliği tıpkı Spalletti'nin Roma'sı gibi dörtlü defans önünde orta saha özelliklerine sahip 6 oyuncuyla sahaya yayılıyor. Bu durum 4-3-3 oynayan Beşiktaş'ı epey zorladı. Hatta yeni transfer Fabian Ernst'in beş yıldızlık performansı olmasa siyah-beyazlılar açısından puan kaybı yaşanması da gündeme gelebilirdi. Karşılaşmada üçte ikilik bölümün geçilmesiyle birlikte oyuna müdahale eden Mustafa Denizli belki taktik bir değişikliğe gitmedi ama aynı düzen içinde makinenin dişlilerini değiştirerek istediği sonucu almayı başardı. İleri üçlüde Holosko'yu sağa monte edip Tello'yu asıl mevki sola gönderen Denizli; Bobo'yu hedef santrfor yaparak bu silahlarını Yusuf ile beslemeyi planladı. Son 25 dakika gösteriyor ki, bu B planı 4-3-3 için çok daha iyi bir tercih.

Fenerbahçe'den eskiye dönüş

Küme düşmemeye oynayan rakibi Kocaelispor karşısında ilk dakikada bulduğu golle maçı uzun süre 1-0 önde götüren Fenerbahçe, rakibinin üstün oyununa ve son dakikalarda gelen golüne engel olamayarak şampiyonluk yarışında çok önemli iki puan kaybetti. Son iki haftada sergilediği başarılı futbolla şampiyonluk yolunda yeniden umutlanan sarı-lacivertlilerin Kocaelispor karşısındaki isteksizliğine anlam verebilmek gerçekten zordu. Kocaelispor ise Erhan Altın yönetiminde ve lig başlarken kurduğu kadronun onda biri maliyetle oluşturulan bu yeni ekiple rakiplerine futbol dersi vermeye devam ediyor.

Sivas kötü oynadı ama kazandı

Turkcell Süper Lig 24. hafta karşılaşmasında lider Sivasspor, kümede kalma mücadelesi veren Ankaragücü'ne konuk oldu. Sivasspor mücadeleden 2-0 galip ayrıldı ve haftayı lider olarak tamamladı. Kırmızı-beyazlıların golleri 69. dakikada Mehmet Yıldız ve 83. dakikada Kamanan'dan geldi. Bu sonuçla Sivasspor puanını 49'a çıkardı. Ankaragücü ise 24 puanda kaldı. Sivasspor her ne kadar 3 puan alarak hedefine bir adım daha yaklaşmış olsa da ortaya koyduğu futbolla gelecek için fazla ümit veremedi. Bu açıdan bakıldığında 25. haftada oynanacak Beşiktaş karşılaşmasının Sivasspor açısından zorlu geçeceği tespiti yapılabilir.

Tabata ve Beto'nun dirilişi

Haftanın sonucu merakla beklenen karşılaşmasında Konyaspor evinde Gaziantepspor ile karşılaştı. Seyircisi önünde bu sezon bir türlü iyi sonuçlar alamayan Konyaspor bu karşılaşmadan da 3-2'lik mağlubiyetle ayrıldı. Kırmızı-siyahlılar ligde 5 hafta aradan sonra 3 puana uzandı. Gaziantepspor'a galibiyeti getiren golleri 20. ve 58. dakikalarda Tabata ile 30. dakikada Beto kaydederken, Konyaspor'un golleri 26'da Roman Kratochvil ve 78. dakikada Milos Mihajlov'dan geldi. Bu sonucun ardından Gaziantepspor ligde puanını 34'e çıkarttı. Konyaspor ise 28 puanda kaldı.

Antalya coştu bir kere

Turkcell Süper Lig 24. hafta mücadelesinde Antalyaspor kendi evinde ağırladığı İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u 1-0 mağlup etti. Karşılaşmanın tek gölünü 58. dakikada Mahmut Tekdemir kendi kalesine kaydetti. Ligde zor günler yaşayan bu iki takımın karşılaşmasından gülen taraf Antalyaspor oldu ve biraz olsun rahatladı. Bu sonuçla Antalyaspor puanını 26'ya yükseltirken İ. B. Belediyespor 25 puanda kaldı. Arka arkaya aldığı kötü sonuçlarla ligin dibine doğru tehlikeli bir düşüşe geçen İ.B. Belediyespor'da şimdiden tüm gözler çok kritik Konyaspor karşılaşmasına çevrilmiş durumda.

Denizli'yi Hacettepe durdurdu

Süper Lig'de son dört maçını kazanan Denizlispor, sahasında lig sonuncusu Hacettepespor'u ağırladı. Karşılaşmanın ilk yarısı düşük tempoda geçerken, ev sahibi ekip Caner ve Angelov ile etkili olmaya çalıştı. Ancak Hacettepespor defansında Kulusic ve kalesinde Recep, bu pozisyonlarda Denizli ileri uç elemanlarına şans tanımadı. Maçın ikinci yarısında rakibi üstünde büyük baskı kuran Denizlispor, bu bölümde yakaladığı pozisyonları forma golcüsü Angelov ile değerlendiremeyince karşılaşmadan istediğini alarak ayrılan taraf deplasman takımı Hacettepe oldu.

Emre Toraman'dan harakiri

Ligin orta sıralarını ilgilendiren maçta Bursaspor, zorlu Eskişehir deplasmanında Emre Toraman'ın kendi kalesine attığı iki gol ile maçı 2-1 kazandı. Eskişehir'in golü ise Vucko'dan geldi. Bu sezon evinde iyi bir performans sergileyen Eskişehirspor, Bursapor'u ağırladığı maçta galibiyet alarak alt tarafla puan farkını açmak istiyordu. Bu karşılaşmada futbol sahalarında ender görülen bir şekilde Emre Toraman, kendi kalesine iki gol attı ve Bursaspor'a galibiyeti getiren oyuncu oldu. Bursaspor 2-1'lik galibiyet ile puanını 35'e çıkarırken, Eskişehirspor 27 puanda kaldı ve düşme hattına yaklaştı.

Ankara kaçtı, Kayseri yakaladı

Kayserispor ile Ankaraspor, zorlu müsabakada başkentte karşı karşıya geldiler. İlk yarı düşük tempoda oynandı ve pozisyon açısından kısır geçti. Ancak devrenin son dakikasında Ankaraspor'dan Bilal Kısa, 35 metreden nefis bir vuruşla ev sahibi ekibi 1-0 öne geçirdi. 70. dakikada Neca ile farkı ikiye çıkaran Ankaraspor kalan 20 dakikada galibiyeti koruyamadı. 63'te Toledo'nun atılmasıyla 10 kişi kalan Kayserispor, 84'te Mehmet Eren ve 90'da Cangele ile maça ortak olmayı başardı. Bu sonucun ardından galibiyet hasreti 8 haftaya çıkan Ankaraspor puanını 36'ya, cezası nedeniyle Mehmet Topuz'un oynayamadığı karşılaşmada Kayserispor da puanını 34'e yükseltti.

HAFTANIN TAKIMI: Kocaelispor

HAFTANIN İNCİSİ: "Kazansaydık bu gece lider olarak uyuyacaktık." Luis ARAGONES

KARE AS: Fabian Ernst (Beşiktaş)

    Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

    Franco Cangele (Kayserispor)

    Carlos Gomes Alanzinho (Trabzonspor)

GOL KRALLIĞI: 17 gol - Milan Baros (Galatasaray)

                                14 gol - Taner Gülleri (Kocaelispor)                                                                          13 Gol - Mehmet Yıldız (Sivasspor)

12 gol - Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

10 gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)  

10 gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

10 gol - Mert Nobre (Beşiktaş) 

  9 gol - Gökhan Ünal (Trabzonspor)

         9 gol - Umut Bulut (Trabzonspor)

Takım  O   G   B   M    A     Y     P 

Sivas 24 14 7 3 39 18 49

Beşiktaş 24 14 6 4 41 22 48

Trabzon 24 13 7 4 32 21 46

Fenerbahçe 24 13 5 6 46 25 44

Galatasaray 24 13 5 6 48 31 44

Ankaraspor 24 10 6 8 32 24 36

Bursa 24 9 8 7 30 30 35

Kayseri 24 8 10 6 23 17 34

Gaziantep 24 9 7 8 32 34 34

G.Birliği 24 7 7 10 27 31 28

Denizli 24 8 4 12 31 37 28

Eskişehir 24 6 9 9 30 32 27

Konya 24 7 6 11 24 33 27

Antalya 24 6 8 10 22 30 26

İ.B.B. Spor 24 7 4 13 24 37 25

Ankaragücü 24 6 6 12 22 35 24

Kocaeli 24 5 5 14 32 50 20

Hacettepe 24 3 6 15 16 44 15

HAFTANIN MAÇI

(Trabzonspor - Galatasaray)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Trabzonspor  :   55.700.000 Euro (22 futbolcu)  Trabzonspor  : 24,8

Galatasaray  : 110.500.000 Euro (30 futbolcu)  Galatasaray  : 25,7

Tüm yazılarını göster