Puan başına en çok ödemeyi Fenerbahçe yaptı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com
 
Futbol, birbirinden farklı ama aynı zamanda ilişkili pek çok değişkenin sahaya yansıması olduğundan, istatistikî veriler de çoğu kez milyonların peşinden koştuğu bu oyuna ışık tutuyor. Kimileri istatistiklerin yanıltıcı sonuçlar verebildiği konusunda ısrarcı olsa da günümüz futbolunda işini ciddiye alan kulüplerin, teknik adamların hatta yorumcuların bu verileri başarılı şekilde kullandığı biliniyor. Bugün sizlere, kulüp yönetimleriyle kenar yönetimlerin ve dahası futbolcuların performanslarını bir potada eriten bir istatistikten; "Puan başına ödeme" verisinden bahsetmek istiyorum. Üç büyük kulübümüzün A Takım kadrolarında barındırdıkları futbolculara "garanti para" ve "maç başı ücreti" olmak üzere iki değişik kalemde ödeme yaptıkları biliniyor. İstatistiğimizde kullandığımız verileri, kulüplerin "Kamuoyu Aydınlatma Platformu" (KAP)'a yaptığı bildirilerden ve açık kaynaklara yapılan açıklamalardan derledik. Sezonluk garanti ücretlerin yarısını aldık ve üzerine forma giyme sayılarına göre futbolculara yapılan maç başı ödemeleri ekledik. Ayrıca sezon içinde sözleşmesi feshedilen, kadro dışı bırakılan ya da kiralık gönderilmesine rağmen ücreti halen eski kulübü tarafından ödenmekte olan futbolcuların masraflarına da yekûn içinde yer verdik. Böylece üç büyüklerin yarım sezon (17 lig maçı) için A Takım kadrolarına yaptıkları masraf ortaya çıktı. Bunu ilk yarıda elde edilen puana böldüğümüzde; Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın kazandıkları her puan için ne kadar ödeme yaptıkları belirlenmiş oldu. Hemen belirtelim, bu istatistik zaman zaman Avrupa'da takımların yönetimsel ve saha içi performanslarını karşılaştırmak bakımından kullanılıyor. Çarpıcı bir örnek olması bakımından; 2011-2012 sezonunda Bundesliga'da şampiyon olan Borussia Dortmund'un puan başına 506 bin 173 euro, ikinci Bayern'in ise 1 milyon 369 bin 863 euro ödeme yaptığını belirtelim.
Ligimize dönecek olursak, ilk 17 haftalık periyotta A takım kadrosuna en fazla ödeme yapan kulübün Fenerbahçe olduğu görülüyor. Sarı-lacivertli ekip, topladığı 27 puan için toplamda 24 milyon euro civarında harcama yapmış. Bu da puan başına yaklaşık 889 bin euro ödeme yapıldığını gösteriyor. İkinci sırada Galatasaray var. Sarı-kırmızılılar, 33 puanla lider bitirdikleri ilk yarı için futbolcularına 22 milyon euronun biraz üzerinde bir meblağ ödediler/ödeyecekler. Bunun anlamı, Galatasaray'ın kazandığı her puan başına A Takım kadrosuna yaklaşık 670 bin euro ücret ödemesi. Bu sezon "Feda" diyerek sıkı bir mali politika uygulayan Beşiktaş ise A Takıma ödenen ücretler ve toplanan puan söz konusu olduğunda dikkat çekici bir performansa sahip. Siyah-beyazlılar, 17 hafta sonunda A Takım kadrosuna yaklaşık 12 milyon 400 bin euro ödeme yapmakla yükümlüler. İlk yarı sonunda toplanan 30 puan dikkate alındığında puan başına yaklaşık 413 bin euro ödeme verisi ortaya çıkıyor ki, bu da ayağını yorganına göre uzatan Beşiktaş'ın her puan için Fenerbahçe'nin ödediğinin yarısından az bir miktarı kasasından çıkarttığını gösteriyor. Eğer üç büyük kulübümüz de ilk devreyi aynı puanda (33 puan) bitirmiş olsalardı; kazanılan puan başına Galatasaray 670, Fenerbahçe 727, Beşiktaş ise 376 bin euro ödeme yapacaklardı. Bana kalırsa bu tablo, Fenerbahçe'nin sahip olduğu kaliteli kadrodan verim alamadığının matematiksel ifadesi. Yine de bu durum sarı-lacivertliler açısından şimdilik finansal bir çöküşe işaret etmiyor çünkü harcamada zirvede olan Fenerbahçe'nin gelir yaratma konusunda da liderliği elinde bulundurduğunu biliyoruz. Emre Özkan, Kadir Arı, Hasan Türk, Erkan Kaş gibi "amatör sözleşme" seviyesinde ücret alan futbolcularının da yardımıyla Beşiktaş, ilk yarıda "Feda" sloganının içini doldurduğunu gösterdi. Galatasaray da aynı derecede olmasa bile benzer biçimde Semih Kaya, Aydın Yılmaz, Emre Çolak gibi genç futbolcularından ekonomik yüklerinin ötesinde verim aldı. Bu tablonun lig sonunda nasıl bir değişim göstereceği şimdiden merak konusu. Devre arası transferleri ve takımların ikinci yarıdaki formları da bu rakamlara mutlaka etki edecektir.
 
 
Dünya liglerinden haberler
 
- Hollandalı eski futbolcu Jaap Stam, gelecekte Premier Lig'den bir takımın başına geçmeyi çok istediğini belirtti. 40 yaşındaki Hollandalı teknik adam, "Daha büyük kulüplere yükselmek istiyorum. Şu an net bir şey yok ama içinde bulunduğum durumun teknik direktörlük kariyerimde bir adım daha ileri atmak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum." sözleriyle görüşlerini dile getirdi.
 
- Fiorentina Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Villarreal'den Giuseppe Rossi'yi transfer ettikleri için gurur duyduğunu ifade etti. Fiorentina, Serie A'da bu sezon topladığı 35 puanla lider Juventus'un 9 puan arkasında yer alıyor. Takımın menajeri son anda Rossi transferini gerçekleştirmeyi başararak doğru yolda olduklarına inandığını söyledi.
 
- Bundesliga'nın başarılı ekiplerinden Borussia Dortmund, takımın önemli defans oyuncusu Neven Subotic'le olan sözleşmesini 2016'ya kadar uzattığını açıkladı. Bacağından yaşadığı sakatlık nedeniyle salı günü ameliyat olacak olan Subotic'in 3 hafta kadar sahalardan uzak kalacağı açıklanırken, Sportif Direktör Michael Zorc Sven Bender'le olan sözleşmelerini de 2017'ye kadar uzattıklarını ve bu durumdan çok memnun olduklarını belirtti.
 
- Marsilya Sportif Direktörü Jose Anigo, Loic Remy'yi iyi bir teklif almaları halinde satmaya hazır olduklarını dile getirdi. Remy transferindeki en ciddi takımın Newcastle olduğu iddia ediliyor. İngiliz temsilcisi, Chelse'ye sattığı Demba Ba'nın boşluğunu Loic Remy ile doldurmak istiyor. 2010 yılında Marsilya'ya transfer olan 26 yaşındaki oyuncu için 15 milyon avroluk bir bonservis bedeli belirlendiği öne sürülüyor. Remy, Marsilya formasıyla çıktığı 110 maçta 42 gol atma başarısı gösterdi.
 
- Bir dönem Galatasaray forması giyen Juan Pablo Pino, Yunan ekibi Olympiakos ile sözleşme imzaladı. Olympiakos'un resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Kolombiyalı oyuncuyla sözleşme imzalandığı duyuruldu. 25 yaşındaki oyuncuyla resmi sözleşme imzalandığını belirten Yunan ekibi, Pino'nun ücreti ya da sözleşme süresiyle ilgili bir açıklama yapmadı.
 
- Real Madrid'in sezon başında kadrosuna kattığı fakat beklediği verimi alamadığı Modric, İngiltere'ye geri dönmeyi ciddi ciddi düşünüyor. Sezon başında Tottenham'dan 33 milyon pounda Real Madrid'e transfer olan oyuncu İspanya'da taraftarların oy kullandığı ankette, bu sezonki en kötü transfer seçildi.
Türkiye liglerinden haberler
 
 
Türkiye  liglerinden haberler
- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Gençlerbirliği'nde Teknik Direktör Fuat Çapa yaptığı açıklamada ligi ilk 8 içerisinde bitirmek istediklerini dile getirdi. Çapa, geçen sezon ilk 11'de oynayan oyuncularından sadece 5'inin bu sezon takımda olduğunu hatırlatarak, ligin ikinci devresinin de tamamen değişik bir atmosferde farklı bir heyecana sahne olacağını ifade etti.
 
- Bursaspor'la olan iplerini koparmaya hazırlanan Ozan İpek'in Kasımpaşa'ya transferinde beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Ozan İpek'in menajeri Engin Kırkpınar yaptığı açıklamada, "Temsilcisi olduğum Bursaspor kulübü futbolcusu Ozan İpek'in bir süredir Kasımpaşaspor ile gerçekleşen olası transfer görüşmeleri, iki kulüp arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle sonlandırılmıştır" ifadelerini kullandı.
 
- Bir dönem Galatasaray forması da giyen Mehmet Polat, faal futbolculuk hayatını sona erdirdiğini açıkladı. Polat, yaptığı yazılı açıklamada, profesyonel futbol yaşantısına 1996 yılında GASKİspor'da başladığını ve Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, Gaziantepspor, Kardemir Karabükspor, Galatasaray, Çaykur Rizespor, Samsunspor, Gençlerbirliği, Bucaspor ve son olarak Mersin İdmanyurdu'nun formalarını giydiğini belirtti.
 
- Bursaspor ile Fenerbahçe U-18 maçını izleyen Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, genç oyuncuları Furkan Kesikbaş ile Batuhan Altıntaş'ı beğendi, A takım kadrosuna alacağını söyledi. İki futbolcu hakkında bilgi de alan Ertuğrul Sağlam, alt yapıdan gelen ve çalışmalara katılan oyunculara şans vereceğini de sözlerine ekledi.
 
- PTT 1. Lig ekiplerinden Samsunspor, Kazakistan Milli Takımı'nda forma giyen Marc Gurman ile prensipte anlaştı. Kasımpaşa'nın Bulgar oyuncusu Nikolay Emilov Dimitrov ile de ilgilendiklerini anlatan basın sözcüsü Mehmet Yılmaz, bu transferi de en kısa sürede bitirmek istediklerini belirtti. Bu arada Sivasspor'dan Aldülkadir Özgen de Samsunspor'a transfer oldu.
 
- Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, Süper Lig'in bu sezon bekleneni veremeyen takımı Mersin İdman Yurdu'ndan Taylan Eliaçık ile 1.5 yıllık sözleşme imzaladı. PTT 1. Lig ekibinden yapılan yazılı açıklamada, Mersin İdman Yurdu'nda forma giyen forvet oyuncusu Taylan Eliaçık ile 1.5 yıllık sözleşme imzalandığı ve sporcunun da Antalya'daki kampa katıldığı belirtildi.
 
Tüm yazılarını göster