Projeler 'Ufuktaki Kent Kayseri' için

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Avrupa İstikrar Enstitüsü’nün Kayseri için hazırladığı “gelişim raporu” aradan 8 yıl geçmiş olmasına rağmen, içeriğindeki savı aynen koruyor. Anımsayabildiğim kadarıyla söz konusu raporda, kentteki ‘hızlı sanayileşmeye’ vurgu yapılıyor, ancak bunun halkın‘gelir düzeyini artırmadığına’ dikkat çekilerek, başka alternatiflere yönelinmesi, örneğin kadın işgücünün de harekete geçirilmesi salık veriliyordu.

Sanayileşmeye rağmen Kayseri’de gelir düzeyinin artmamasının, kadın işgücünün ekonomiye katılmamasından kaynaklandığı verilerle ortaya konulunca, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, raporun gerçeği yansıttığından söz edecek ve mizahi bir yaklaşımla, “Rapor Kayseri’yi çok iyi anlatıyor. Doğru tespitler yapılmış. Kadınlarla ilgili tespit de doğru. Zaten burada yaygın bir söz vardır.‘Kayserili hanımların ölümü pastadan kekten, erkeklerin ölümü çekten senetten’ derler” diyecekti.

Yolumuz Büyükşehir Belediyesi’ne düştü geçenlerde. Başkan Özhaseki’yi ziyaret ediyoruz DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat’la birlikte. Başkanla söyleşimiz, belediyenin “Ufuktaki Kent Kayseri Projesi” üstüne…

Özhaseki, kenti kendine özgü bir ‘turizm ve ticaret’ merkezi kimliğine kavuşturmak için uğraş verildiğini söylüyor.“Erciyes’te altyapı bitti. Tematik  Park bitmek üzere. Şimdi sırada kültür ve sanat ağırlıklı projeler var. Amacımız yatırım programına alınan ‘prestij projeleri’ ile hem kentin, hem de bu kentte yaşayan insanların ufkunu açmak.” diyor ve ekliyor; “Bu projelere emek verirken içimden şu geçiyor; Asıl olan, aslında şehirlerdir. Kültür şehirlerde gelişir. Medeniyet şehirlerde kurulur. Eğer şehirler canlı olursa üretim de canlı olur. İnsanlar hareket ve bereket içinde hayatlarını devam ettirir. Ve tabii, bunun üzerine kültür ve sanat inşa edilirse o ülkede her yer iyilik ve güzelliklerle dolar.”

Kayseri bugüne kadar, hep‘ticaret ve sanayi şehri’ kimliği ile çıktı ortaya. Şimdi ise ilin zengin turizm potansiyeli tartışılıyor. Belediyenin Erciyes’teki yatırımlarından, kültürel mirası, doğal değerleri turizme kazandırma projelerinden söz ediliyor sıkça. Erciyes kayak merkezi ve ‘tematik park’ gibi sosyal amaçlı projelerin devreye girmesiyle, artık kadın işgücüne de istihdam kapıları aralanmasının kaçınılmaz olacağı söyleniyor her fırsatta. Ve tabii, butik otel, pansiyon, cafe, restoran işletmeciliği gibi hizmet alanlarını,‘kekle pastaya’ tercih edecek kadın girişimcilerin de göz ardı edilmemesi gerektiği savunuluyor her ortamda.

Evet;  Kayseri geçmişi geleceğe taşıyan, dünü bugünle kaynaştıran uygarlıkların harman olduğu bir kent. Bir başka deyişle köklü tarihi, kültürel değerleri ve de birbirinden alımlı doğal zenginlikleriyle, bulunduğu coğrafyaya renk katan bir şehir. Sanmıyorum ki; Asur, Roma, Selçuklu ve de Osmanlı uygarlıklarını günümüz mimarisi ile buluşturan, böylesine anlamlı ikinci bir kent bulunsun.

Umarım; kentin ufkunu açması beklenen projeler çabuk gerçekleşir ve de “müze kent” olmayı çoktan hak etmiş bu kentin yüzü bir kez de turizmden yana güler.

Tüm yazılarını göster