Gaziantep, özel sektörün kentin ismiyle Türkiye’nin öncü projelerini başlattığı kent. ‘Marka şehir’ kavramı henüz bilinmezken, Gaziantep bu alanda yurtdışı ödüllerle başarısını taçlandırmıştı. Şu günlerde çokça telaffuz edilen ama içi maalesef doldurulamayan ‘inovasyon’ konusunda da kentimiz dev OSB’leriyle yıllar önceden katma değerli üretime odaklanmıştı.
Elbette bir kentte sadece özel sektörün çabaları yetmiyor. Valiler de en az özel sektör kadar ülke sanayisi için belirleyiciler.
Hatırlayacağımız gibi şubat ayında yayınlanan son Valiler Kararnamesi ile 11 ilin valisi değişmiş, Gaziantep’te 2011 yılından bu yana görev yapan Vali Erdal Ata merkeze alınmış ve yerine Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya atanmıştı. Vali Yerlikaya görevine 3 Mart’ta başladı. Biz de henüz bu ay bitmeden, ayağının tozuyla Tekirdağ’dan gelen Vali Yerlikaya’yı DÜNYA Gazetesi olarak ziyaret ettik. Yazıişleri Müdür Yardımcımız Handan Sema Ceylan ile birlikte makamında görüştüğümüz Vali Yerlikaya, özellikle Tekirdağ’da sanayi için gerçekleştirdiği projeler ile dikkat çekmişti. Sanayi’nin nabzının attığı kentlerden biri olan Gaziantep için bu oldukça önemli. Biz de Vali Yerlikaya’nın Gaziantep ile ilgili planlarını ve görüşlerini dinledik.
Henüz gelmesinin üzerinden bir ay geçmemesine rağmen, ilçeleri ziyaret ettiğini, il yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek kentin hakkında bilgiler aldığını öğrendik. Öncelikle Türkiye’de valilerin görev yapmak isteyeceği iller arasında olan Gaziantep’te olmaktan çok mutlu olduğunu gözlemdik Yerlikaya’nın...
Vali Yerlikaya, güzel işlere imza atmak için sabırsızlandığını, biran önce kentte farklı projeler gelişmek istediğini anlatıyor. Gaziantep ekonomisinin Türkiye ekonomisindeki öneminin farklında olup mevcut yürütülen projelerin hızlandırılması için elinden geleni yapacağını söylüyor. Gaziantep’te dolu olan 4 OSB’nin yanı sıra 5.OSB’nin de hızlı bir şekilde dolduğuna ve dünyadaki, durgunluğa rağmen Gaziantep’teki bu yatırımların devam etmesinin ülke adına moral olduğunu ifade ediyor.
Gaziantep için Hassa-Dörtyol Tünel Projesinin hayati önem taşıdığının da altını çiziyor Vali Yerlikaya, projenin tamamlanmasıyla Gaziantep’in bir saatte ihraç mallarını limandan yükleyebileceğini böylece rekabette güç kazanacağını aktarıyor. Projenin kısa sürede tamamlanması için yakın takipte olacağına da işaret ediyor.
Vali Yerlikaya’nın sadece sanayiyi değil, turizmi de yakın markaja aldığını gözlemliyoruz. Kentte konunun yetkilileri ile bir araya gelip yerli ve yabancı turist sayısını artırmak istediklerini söylüyor.
Özellikle altını çizmeden geçemeyeceğim, Vali Yerlikaya zengin mutfağıyla ciddi bir çekim gücüne sahip Gaziantep’te gastronomi turizminin gelişmesi için farklı projeler üzerinde çalışacaklarını söylüyor. Halen kendi ülkemizde eğitimli insanların dahi bazı kentlerimizin özelliğini bilmediğini üzülerek paylaşan Vali, kentlerimizin daha iyi tanıtılması gerektiğini söylüyor.
Evet; Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’dan beklenti yüksek. Ancak hem genç yaşının sağladığı dinamizm hem de makamda oturma kültüründen farklı bir özellik çizmesiyle kentimize heyecan katacağını umut ediyoruz. Tekrar Vali Yerlikaya’ya yeni görevinde başarılar diliyorum.